Gazete Vatan Logo

‘Ebola virüsünü ABD geliştirdi’

Kuzey Kore, dünyada büyük paniğe neden olan Ebola virüsü için “ABD icadı. Aşı üretip zengin olacak” iddiasında bulundu.

‘Ebola virüsünü ABD geliştirdi’

Kuzey Kore’de devlete bağlı Pyongyang gazetesi, Ebola virüsünü ABD’nin geliştirdiğini öne sürdü. Telegraph gazetesinin haberine göre, “Biyolojik silah olarak Ebola virüsü” başlıklı makalede, ABD’nin Ebola aşısından kar sağlamak ve siyasi kazançları için bölgedeki ülkeleri zayıflatarak kontrol etmek amacıyla virüsü biyolojik silah olarak geliştirdiği iddia edildi. Makalede, Illinois Üniversitesi’nde uluslararası hukuk uzmanı olan Profesör Francis Boyle ve ABD Başkanı Ronald Reagan yönetiminde hazine müsteşarlığı görevini yapan Paul Roberts’ın görüşlerine de yer verildi. Böyle, virüsün genetiğinin değiştirildiğini ve salgının kaynağının büyük ihtimalle Batı Afrika’da bulunan bir ABD hükümeti laboratuvarı olduğunu savunuyor. Roberts ise bloğunda, ABD hükümetinin virüsün yayılmasına verdiği tepkiyi sorgulayan yazılar yazdı. Makalede ayrıca ABD’nin uzun vadede virüsü tüm dünyaya yaymayı ve Ebola aşısından servet kazanmayı amaçladığı öne sürüldü.

Aşı için 6,18 milyar dolar istedi

ABD Başkanı Barack Obama, Ebola ile mücadele için Kongre’den 6,18 milyar dolarlık bütçe istedi. Seçimlerden bir gün sonra Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’e mektup yazan Başkan Obama, Batı Afrika’da hala devam eden Ebola salgını için ekstra bütçe talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Kongre’ye mektup

Bütçenin 4,5 milyar dolarlık kısmının Ebola’nın yayılmasını engellemek için acil olarak kullanılması planlanıyor. Ödeneğin 1,5 milyar dolarlık kısmı ise, muhtemel vakalara karşı hazır bekletilecek. Obama, mektubunda Amerikalıların sağlık ve güvenliğinin kendisi için “öncelikli konu” olduğunu dile getirerek, “Yönetimime göre salgınla mücadele etmenin en iyi yolu onu kaynağından ortadan kaldırmaktır” ifadelerine yer verdi.

Şubat 1995’te Zaire’de ortaya çıktı, film martta vizyona girdi

Başrollerini Dustin Hoffman , Rene Russo , ve Morgan Freeman ve co-yıldız Cuba Gooding , Jr. , Kevin Spacey , Donald Sutherland ve Patrick Dempsey’in oynadığı 1995 yılı yapımı bir film.

Film kurgusal bir salgının üzerinde duruyor. Ebola benzeri ve Motaba denilen bir virüs Zaire ve daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde küçük bir kasabaya yayılıyor. Film 10 Mart 1995 tarihinde yayımlanmaya başladı. Bir başka gerçek de Ebola virüsü Şubat 1995’te Zaire’de ortaya çıktı ve çok etkili oldu.

Haberin Devamı