Gazete Vatan Logo

'Defol git aptal zengin'

Yaptığı başvuru siyaset dünyasını fena salladı...

Fransa ve Avrupa'nın "en zengini" ünvanına sahip Fransız işadamı Bernard Arnault'nun Belçika vatandaşlığına geçmek için yaptığı başvuruya siyaset dünyası, emek sendikaları ve medyadan tepkiler yağıyor. Sol eğilimli Liberation gazetesi, "Defol git aptal zengin" manşetini attı.

Sol eğilimli Liberation gazetesi, Bernard Arnault'un eline bir bavul tutuşturarak, "Defol git aptal zengin" manşetini attı.

Strasbourg - Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün akşam bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Arnault'nun "bir başka ülkenin vatandaşlığına geçmenin anlamını kavrayamadığını" söyledi. Hollande, ""Bernard Arnault bir başka ülkenin vatandaşlığına geçmenin ne anlama geldiğini daha iyi ölçmeliydi. Hepimiz Fransız olmaktan gurur duyuyoruz. Fransız olmak teşvik almak kadar ülkesine de vermektir" şeklinde konuştu.

Arnault'nun çıkışı Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi Bakanı Benoit Hamon tarafından "pek de vatansever olmayan bir davranış" olarak değerlendirilirken, iktidardaki Sosyalist Parti'nin başına geçeceği söylenen Harlem Desir, Twitter hesabından "Sayın Arnault ülkenin ekonomik elitine mensupsunuz. Fransa'yı seven kötü zamanda onu terk etmez" mesajı gönderdi.

ARNAULT'A 'PARAZİT' BENZETMESİ

Arnault'ya siyaset dünyasından en sert tepkiler solun solundan geldi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sol Cephe'nin adayı olan Jean-Luc Melenchon, bir Fransız radysouna yaptığı açıklamada Arnault için "parazit" benzetmesinde bulundu ve "Fransa'nın Arnault gibi parazitlere ihtiyacı olmadığını" söyledi. Fransız Komünist Partisi tarafından yayımlanan bir bildiride ise, Arnault Fransa'ya "alçakça ihanet etmekle" suçlandı ve "bu sorumsuz ve doymak bilmez patronlar etkisiz hale getirilmelidir" ifadeleri kullanıldı. Aşırı sağcı lider Marine Le Pen de Arnault için "çok kötü örnek oluyor" görüşünü dile getirdi.

Sosyal demokrat eğilimli emek sendikası CFDT, Arnault'nun hamlesi için "ahlaksızca" terimini kullanırken, Komünist Parti'ye yakınlığıyla bilinen emek sendikaları konfederasyonu CGT, "emek ile sermayenin vergilendirilmesinde yeni düzenleme" çağrısında bulundu.


Dünyaca ünlü LVMH lüks eşya grubunun başında olan Arnault'nun şahsi serveti 30 milyar Euro.

SARKOZY'NİN KADİM DOSTU

Fransa'nın sol eğilimli basını da Arnault'yu yerden yere vuruyor. Sol basın Arnault'yu kadim dostu eski cumhurbaşkanı Sarkozy'yi anımsatan ve akıllarda yer etmiş ifadelerle vuruyor. Ülkenin önde gelen merkez sol eğilimli gazetelerinden Liberation, bu sabah "Defol git aptal zengin" manşetiyle çıktı. Kapakta Bernard Arnault elinde bir valizle görülüyor. Arnault için "en zenginlerin bencilliğinin sembolü" yorumunda bulunan Liberation, ünlü işadamını "Fransız kapitalizminin en yırtıcı hayvanlarından biri" olarak da tanımladı. Fransız Komünist Partisi'nin günlük yayın organı L'Humanité gazetesi ise kapağında Arnault'nun fotoğrafı üzerine "Fransa, ya sever ya da terk eder" manşetiyle çıktı.

YÜZDE 75 VERGİ

Cumhurbaşkanı Hollande, dün yaptığı açıklamada, seçim kampanyası vaatlerinden olan "yıllık geliri 1 milyon Euro'nun üzerinde olanlara yüzde 75 vergi" uygulamasının hayata geçeceğini bildirdi. Ancak Hollande uygulamanın sadece iki yıllık olacağını ve miras ve mülk gelirlerini kapsamayacağını belirtti. Uygulamanın devlete kazanç sağlamak değil daha ziyade sembolik olduğu ve sadece birkaç bin vergi mükellefini kapsacağı söyleniyor.

ŞAHSİ SERVETİ 30 MİLYAR EURO

Dünyaca ünlü LVMH lüks eşya grubunun başında olan Arnault'nun şahsi servetinin 30 milyar Euro'nun üzerinde olduğu söyleniyor. Arnault bu servetle Avrupa'nın birinci, dünyanın dördüncü "en zengini" olma özelliğine sahip. Bugün 63 yaşında olan Arnault, 1981 yılında ülkesi Fransa'da sosyalistlerin iktidar gelmesinin ardından da üç yıllığına ABD'ye göç etmişti.

Haberin Devamı