Gazete Vatan Logo

Darbe girişiminin kilit davasında ara karar çıktı!

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığının ele geçirilme teşebbüsüne ilişkin görülen davada ara karar verildi.

Darbe girişiminin kilit davasında ara karar çıktı!

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Gölbaşı'nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığının (ÖKK) ele geçirilme teşebbüsüne ilişkin 69 sanığın yargılandığı davada ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların tutukluluğunun devamına karar vererek davayı 24-26 Nisan'a erteledi.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, eski Kurmay Albay Ümit Bak ve Kurmay Yarbay Mehmet Ali Çelik'in de aralarında bulunduğu 69 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşmasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

Sanıklardan eski üsteğmen İlhami Yıldız, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre önce Özel Kuvvetler Komutanlığında göreve başladığını söyledi. Darbe girişiminden önce kendisine Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında Gayri Nizami Harp Tatbikatı yapılacağını söylediklerini aktaran Yıldız, 15 Temmuz akşamı aldığı talimatla Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına gittiğini kaydetti.

Yıldız, Muhafız Alayında birkaç tim daha olduğunu ve sabaha kadar kendi timinin bir faaliyette bulunmadığını öne sürdü. Ankara semalarında uçakların uçmasını darbe girişimi olarak değil, tatbikatın bir parçası olarak düşündüğünü savunan Yıldız, "Sabaha karşı bizi helikopterle oradan aldılar, birliğe gideceğimizi düşündüm. Bu helikopterin darbecileri taşıyacağı nasıl aklımıza gelebilir? Bizi Akıncı Üssü'ne götürdüler. Orada dağınık oturan bir sürü personel vardı. Bir süre sonra da uçaklar geldi ve üssü bombalamaya başladı. Türk ordusuna ait uçaklar, yine Türk ordusuna ait bir üssü bombalıyordu. Ne olduğunu anlamaya çalışıyorduk. Bir şekilde canımı kurtarmam gerektiğini düşündüm." diyerek üsten ayrıldığını ve ardından polislerce gözaltına alındığını aktardı.

Haberin Devamı

Sanık Yıldız, 15 Temmuz gecesi ÖKK'da olmadığını, Akıncı Üssü'nde gözaltına alınmasından dolayı başka bir soruşturma kapsamında da tutuklu olduğunu kaydederek, bu dosyadan beraatını talep etti.

Ara karar

Daha sonra avukat beyanlarını dinleyen mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısından görüşünü sordu. Savcı Mustafa Manga, sanıklardan protez kullanan Albay Adem Loğa'nın tahliyesini, diğer sanıkların ise tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, tüm sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Sanıkların mal varlıkları üzerindeki tedbir kararının kaldırılması talebini reddeden heyet, sanıkların FETÖ'nün haberleşme ağı ByLock programını kullanıp kullanmadıklarının tespiti için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar verdi.

Firari sanıklar Burak Keklik ve Harun Reşit Aktaş'ın yakalama kararının infazının beklenmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı 24- 26 Nisan'a erteledi.