Gazete Vatan Logo

Çin’de Nancing Katliamı’nın 79’uncu yılı

Japonya'nın Çin işgali sırasında 300 bin kişinin öldüğü Nancing’de, anma etkinlikleri düzenleniyor

Çin’de Nancing Katliamı’nın 79’uncu yılı

Çin’de, ikinci Dünya Savaşı sırasındaki Japon işgalinde 300 bin kişinin ölümüyle sonuçlandığı belirtilen "Nancing Katliamı"nın 79’uncu yılında kurbanlar anılıyor.

Çin Komünist Partisinin (ÇKP) resmi yayın organlarından Global Times gazetesinin haberine göre, ülkenin Ciangsu eyaletinde bulunan Nancing kentinde, katliamın 79'uncu yılı dolayısıyla açık havada geniş katılımlı anma etkinlikleri düzenleniyor.

Kent meydanında Çin ulusal marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte, katliamda ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Kentteki tren, vapur ve şehir içi toplu ulaşım araçları da bir dakikalık saygı duruşu boyunca çalışmalarına ara verdi.

Halk, Ulusal Anma Günü dolayısıyla şehirde katliam anısına inşa edilen dilek duvarlarına barış mesajları yazarken, bazı okullarda öğrenciler de kurbanlar için mum yaktı.

Çin Cumhuriyeti'nin o dönem başkenti Nancing'in, 1937 yılında Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi sırasında altı hafta süresince katliamlar ve tecavüz olayları yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Ülkenin doğusundaki Nancing kentinde Japon birlikleri tarafından 1937'de 40 gün boyunca, uluslararası kaynaklara göre 200 bin, Çin makamlarına göre ise 300 binden fazla kişinin öldürüldüğü belirtiliyor.

Çin ordusu, ülke genelinde verdiği 8 yıllık mücadele sonucu 1945 yılında Japon güçlerinin işgaline tamamen son verirken, Pekin yönetimi geçmişte yaşanan Nancing olaylarını özellikle son yıllarda Japonya'nın yüzüne her fırsatta vurmaya çalışıyor ve iki ülke arasındaki bu sorun karşılıklı siyasi olarak tansiyonun gerilmesine neden oluyor.

Çin Ulusal Kongresi Daimi Komitesinin 2014 yılında düzenlediği toplantılarında, 3 Eylül Japonya'ya karşı zafer, 13 Aralık da Nancing katliamı kurbanları için Ulusal Anma Günü olarak belirlenmişti.

Kentte Nancing'de yaşanan katliamın unutulmaması adına bir çok anıt ve müze yapılırken, Nancing kenti ülkede "trajediler şehri" olarak biliniyor.

Kentin en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan ve katliam anısına yapılan "Büyük Nancing Katliam Müzesi"nde o döneme ait kalıntı ve belgelerin yanı sıra işgal sırasında öldürülenlerin iskeletleri de sergileniyor.

Haberin Devamı