Gazete Vatan Logo

Cemevleri ve ‘çözüm’ yeni programda yok

Yıldırım hükümetinin programında Davutoğlu’nunkinde olan cemevlerine statü, çözüm süreci, Avrupa Yerel Yönetimler Şartı yer almadı. Dış politikada ise AB’ye sert tepki yer alırken, İran’a göz kırpıldı.

Cemevleri ve ‘çözüm’ yeni programda yok

Başbakan Binali Yıldırım tarafından TBMM’ye sunulan 65. Hükümet Programı’nın büyük ölçüde Ahmet Davutoğlu yönetimindeki 64. Hükümet’in programıyla benzer ifadeler içerdi. En kapsamlı değişiklik, Dış Politika ve yeni anayasa başlıklarında yaşandı. İki program arasındaki farklılıklardan bazıları şöyle:

Cemevlerine statü

“Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız” ifadesine yeni programda yer verilmedi. “Yeni dönemde temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerin iç hukuka dâhil edilmesine devam edilecek” cümlesi yeni programda da aynen yer alırken, “özgürlükçü demokratik anlayışla bağdaşmayan şerhler kaldırılacaktır” vaadine bu kez yer verilmedi.

Çözüm süreci

Önceki programda çözüm süreci ve milli birlik ve kardeşlik sürecine atıflar yapılırken, “Hükûmetimiz, bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele edecek, diğer yandan demokratikleşmeyi ve çözüm iradesini sürdürecektir” denilmişti. Bu konuya yeni programda ayrı bir başlık açılmazken, bu kez “Terörle mücadele amacıyla sürdürülen operasyonların vatandaşların huzur güvenliği sağlanıncaya, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırılar kalıcı şekilde sona erdirilinceye ve terör gruplarının silahları bıraktırılıncaya kadar kararlılıkla sürdürülecektir” vurgusuna yer verildi.

Haberin Devamı

Vatandaşlık tanımı

64. hükümetin “Yeni Anayasa” bölümü büyük ölçüde yeni programa taşındı. “Türkiye’nin yeni anayasasında temel hak ve hürriyetlerin, demokrasinin, hukukun üstünlüğü ilkesinin, düşünce ve inanç özgürlüğünün dayanağı toplumsal meşruiyet olacaktır” vurgusundan vazgeçildi. Yeni anayasada herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan bir vatandaşlık tanımının esas alacağı ifadesi de yer almadı.

Yerel yönetimler şartı yok

Avrupa Yerel Yönetimler uyumlu olarak merkezi idare ve yerel yönetimler arasındaki ilişkileri yeniden düzenleyeceğiz” ve “Yerelleşmeyi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesini sağlamak üzere etkin bir denetimi esas alan yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz” vaatleri de yeni programa konulmadı.

Haberin Devamı

İran vurgusu

Programda “Uluslararası ambargoların kalkması ile komşumuz İran’da ekonomik gelişmenin ivme kazanması beklenmektedir. İran ile ilişkilerimizin, ekonomilerimizin birbirini tamamlayacı özelliği ve coğrafi avantajlarımızdan yararlanmak suretiyle, ticaret, turizm, enerji, ulaştırma gibi alanlar başta gelmek üzere geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadeleri dikkati çekti.

Parlamenter sistem çıktı

Önceki programda yer alan, “Ak Parti olarak, demokratik bir perspektifle yapılandırıldığında, parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında demokrasiye uyum açısından bir fark bulunmadığı kanaatindeyiz. Nitekim her iki sistemin de olumlu örneklerine rastlanabileceği gibi olumsuz örneklerine de rastlanabilir” mesajına yeni programda yer verilmedi. Parlamenter Sistem ifadesi hiç kullanılmadı.

AB’ye eleştiri

Davutoğlu programından farklı olarak Yıldırım’ın programında, “Türkiye AB’ye tam üyelik için bütün sorumluluklarını yerine getirmektedir. Buna karşın AB’nin Türkiye’ye yönelik konjonktürel yaklaşımları ve negatif ayrımcılık anlamına gelen uygulamalarını doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği, AB’nin bu çifte standartlardan uzaklaşmasını gerektirmektedir” ifadeleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

İlk buluşma

Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve beraberindeki kuvvet komutanlarını kabul etti. Çankaya Köşkü’nde, basına kapalı gerçekleştirilen kabul, yaklaşık yarım saat sürdü. Binali Yıldırım, Başbakan olarak ilk kez Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve kuvvet komutanlarıyla bir araya geldi.