Gazete Vatan Logo

Çatışmaların sürdüğü ülkede bölünme talebi

BM Özel Temsilcisi Bin Ömer'le görüşen "Güney Hareketi" yetkilileri, "ayrılık talebini" tekrarladı.

Yemen'de Güney Hareketi (El-Hirak el-Cenubi) "ayrılık talebini" sürdürüyor.

Hareket kaynaklarından alınan bilgiye göre, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Cemal bin Ömer ile görüşen liderleri, "Başkentin ve çatışmaların Aden'e taşınmasını" reddederek, BM'nin, güneylilerin "bağımsızlık ve özgürlük" taleplerini karşılayacak kesin kararlar alınması yönündeki isteğini tekrarladı.

Toplantıda Güney Yemen Hareketi'ni oluşturan gruplardan "Milli Heyet" ,"Devrim Meclisi" ve "Güney Halkı Kongresi" temsilcileri, "Bağımsız bir devlet kurmanın, güneydeki halkın meşru hakkı" olduğunu savunarak, bunun değerlendirilmesi talebini Bin Ömer'e iletti.

BM Temsilcisi Bin Ömer'in de "Güney Hareketi'nin barışçıl tutumunu övdüğü ve taleplerini uluslararası gündeme taşıyacağını" dile getirdiği iddia edildi.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından Şii Ensarullah Hareketi (Husiler), 6 Şubat'ta meclisi feshetmişti. Husilerin siyasete silahlı müdahalesi ülkedeki siyasi kesimler tarafından ''Darbe" olarak nitelendirilmişti.

Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta Aden'e gitmiş ve burada "Cumhurbaşkanı" sıfatını kullanarak yaptığı açıklamada, "Husilerin Sana'da kontrolü ele geçirdiği 21 Eylül tarihinden itibaren alınan kararların geçerli olmadığını" ifade etmiş ve bazı valilerle görüşmelerde bulunmuştu.

Haberin Devamı