Gazete Vatan Logo

Büyük şirketleri o kurtaracak

Google Glass, KFC ile diğer Fast-Food şirketlerinin milyonlarca dolar tasarruf etmesini sağlayabilir.

Teknolojinin hizmet sektöründe insan gücü yerine kullanılmasına ilişkin çok şey yazılıp çizildi. Hikaye de hep insanı makine ile değiştirmek gibi soğuk bir kavram üzerine kuruldu. Ancak bugün USA Today’da yer alan bir haber teknolojinin işçileri daha verimli hale getirerek kar etmede kullanılabileceğini de gösterdi. Dünyanın en büyük fast-food zincirlerinden biri KFC, yeni bir programı denemeye başladı. Çalışanlarına Google Glass'da kullanacakları bir yazılım programının eğitimini veren şirket başarılı olursa bağlı olduğu ana şirket Yum Brands'in işgücü maliyetlerinde milyonlarca dolar tasarruf yapabileceği belirtildi. Google Glass takan çalışanlar, ekranda kendilerine adım adım yön veren bir dizi istem görüyor: Fritözü kapat, sandviçi yap, mağazayı kapat vb.

Eğitim programını geliştiren teknoloji şirketi Interapt’ın CEO'su Ankur Gopal; söz konusu programla, KFC dışında Pizza Hut ve Taco Bell markalarının da sahibi olan Yum Brands’in işgücü maliyetlerinin yüzde 2 oranında düşeceğinin hesaplandığını söyledi. Gopal’a göre bu tasarruf, daha hızlı bir eğitim sürecinden sonra şirketin 8 bin lokasyonunda on milyonlarca dolar tasarruf edilmesini sağlayacak.

Bir KFC çalışanı gibi eğitime katılan Gopal, sanki uzun bir süre orada çalışmış gibi iki saat içinde kendisine verilen görevleri rahatlıkla yerine getirmeye başladığını söyledi.

Google Glass ile sağlanan söz konusu otomasyon, ülke genelinde fast-food çalışanları tarafından ücretlerin artırılması konusunda yapılan eylemlerin ardından sıcak gündem oldu.

Wall Street Journal, çalışanlar şu anda ödenen ücretlerle çalışmak istememeleri halinde fast-food şirketlerinin makineleri kullanarak işleri devam edebileceğini öngörürken New York Times’da köşe yazan Nobel Ödüllü ekonomist Paul Krugman gibi düşünürler bu noktada fast-food çalışanların yerine makinaları koymanın imkansız olduğunu zira işin -ancak bir insandan alınacak- esneklik gerektiren bir sektörde olduğunu söylüyor. KFC Sözcüsü Business Insider’a yaptığı açıklamada henüz bu konuda bir açıklama yapılmayacağını söyledi.

Sonuçta, Google Glass'ı kullanarak eğitim veren şirketlerin daha verimli çalışarak işçi sayısını mı azaltacağı yoksa halihazırdaki çalışanlarına eğitim vererek daha verimli hale getirip tasarruf mu edeceği konusu belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı