Gazete Vatan Logo

BRICS Liderler Zirvesi devam ediyor

Çin Devlet Başkanı Şi, Meksika Devlet Başkanı Nieto ve Tayland Başbakanı Çan-oça ile yaptığı görüşmelerde ikili ilişkiler ve iş birliği konularını ele aldı

BRICS Liderler Zirvesi devam ediyor

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ve Tayland Başbakanı Prayuth Çan-oça ile görüştü.

Ülkenin güneyindeki Şiamın kentinin ev sahipliğinde düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Liderler Zirvesi çerçevesinde Şi, Tayland ve Meksika liderleriyle bir araya geldi.

Çin Devlet Başkanı, Tayland Lideri Çan-oça ile görüşmesinde Tayland'ın Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne katılmasını takdir ettiklerini belirtti.

Tayland ile Çin'in ikili ilişkileri artırmak istediklerini söyleyen Şi, demiryolu, dijital ekonomi ve internet alanında yapılması düşünülen yatırımlarda iş birliklerini güçlendirmeyi dilediklerini kaydetti.

Kuşak ve Yol, tarihi "İpek Yolu Ekonomik Kuşağı" ve modern "Deniz İpek Yolu" terimlerinin kısaltmasından oluşuyor.

Şi, Meksika Devlet Başkanı Nieto ile görüşmesinde de bu ülkeyle iş birliği ve kalkınma stratejilerinde sinerji oluşturduklarını dile getirerek, Çin-Meksika ilişkilerinin gelişiminin Çin-Latin Amerika ilişkilerinin gelişmesinde başat rol oynamasını beklediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Meksika Devlet Başkanı Nieto ve Tayland Başbakanı Çan-oca, Şi'nin başkanlığında yarın düzenlenecek Gelişmekte olan Ülkeler ve Yükselen Pazarlar Toplantısı'na katılacak.

Zirveyi, dünya genelinde 80 ülke ve bölgeden 3 binden fazla basın mensubu takip ediyor.