Gazete Vatan Logo

BM Kıbrıs için yeniden devrede

İplerin koptuğu Kıbrıs görüşmelerinde BM devreye girdi. BM’nin hazırladığı yol haritasına göre Akıncı ve Anastasiadis Nisan ayında yeniden bir araya gelecek. Eylül’de de iki toplum arasında referandum yapılacak.

BM Kıbrıs için yeniden devrede

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in kabul edilemez istekleri nedeniyle sona eren Kıbrıs görüşmelerinde Birleşmiş Milletler (BM) devreye girdi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerin yeniden başlaması, Temmuz ayında bir anlaşma sağlanması ve Eylül ayında referanduma gidilmesi için yeni bir yol haritası hazırladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da sıcak baktığı yol haritasında 4 temel başlık üzerinde duruluyor. Bunlardan en önemlisi adada referanduma gidilmesi. Herşeyin yol haritasındaki gibi gitmesi halinde, Ağustos ayında referandumda ‘evet’ ya da ‘hayır’ oyu çıkmasıyla ilgili propagandalar başlayacak.

Çözüm hedefiyle 4 adım

1- Nisan ayı başında ve Türkiye’deki referandumdan önce, Anastasiadis-Akıncı-Eide’nin katılacağı sosyal içerikli bir yemek düzenlenmesi ve bu yemeğin, müzakerelerin yeniden başlangıcı sinyalini vermesi.

2- Temmuz ayı sonuna kadar müzakerelerin tamamlanması ve anlaşmaya varılması.

3- Ara dönemde (Mayıs veya Haziran), Garantiler ve Güvenlik ile ilgili konferansın yapılması ve tamamlanması.

Haberin Devamı

4- Eylül ayında iki toplum arasında referandum yapılması.

Müzakere neden yarım kaldı?

İsviçre’deki BM Cenevre Ofisi’nde devam eden Kıbrıs müzakerelerinde taraflar Ocak ayında haritalarını sunmuştu. Rumlar; Türk tarafına yüzde 28.2’lik toprak bırakılıp, Magosa, Güzelyurt, Kapalı Maraş, Değirmenlik, Akdoğan, Vadili, Paşaköy, Türkmenköy, St. Barnabas bölgelerinin kendilerine bırakılmasını isteyince ortalık karışmıştı. Yine görüşmeler sırasında Anastasiadis, Rum meclisinin ‘Enosis referandumunun (Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması) Rum okullarında kutlanması’ kararını savununca görüşmeler sona ermişti.