Gazete Vatan Logo

Barışçıl vatandaşları öldürmekten aranıyor!

Ukrayna’da devrik devlet başkanı Yanukoviç hakkında ‘toplu katliam’ suçu işlemekten yakalama kararı çıktı

Barışçıl vatandaşları öldürmekten aranıyor!

Müebbet hapisle yargılanacak olan başkanın Kırım’da bir manastırda saklandığı sanılıyor. Yanukoviç’in ülkeyi deniz yoluyla terk etmeye çalıştığı iddia edildi.

Kiev’deki dev rezidansı halka açılan ve nehre attığı belgelerden dev yolsuzluk skandalları açığa çıkan Ukrayna’nın firari Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç hakkında dün Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yakalama emri çıkarıldı. Görüldüğü yerde yakalanması talebiyle çıkarılan kararda Yanukoviç Kiev Meydanı’nda toplu katliam emri vermekle suçlanıyor. Cezası ise ömür boyu hapis... Geçici yönetimin İçişleri Bakanı Arsen Arakov Facebook hesabında yaptığı açıklamada, “Barışçıl sivillerin toplu katliamıyla ilgili bir ceza soruşturması başlatıldı. Yanukoviç ve diğer bazı yetkililer arananlar listesinde” dedi.


Savcıyla beraber çalmışlar

Ukrayna gazeteleri, partisi tarafından ihraç edilen Yanukoviç’in son olarak ülkeye bağlı özerk cumhuriyet olan Kırım’da görüldüğünü yazdı. Yanukoviç’in terk edilmiş Kırım malikanesinin fotoğrafını da yayınlayan Ukrayna medyası devrik liderin Rus Ortodoks Kilisesi’ne ait bir manastırda ailesiyle birlikte saklandığının sanıldığını, Kırım’dan deniz yoluyla ülkeyi terk etmek için girişimlerde bulunduğunu yazdı. Öte yandan Yanukoviç’le birlikte hakkında yakalama kararı çıkarılan Başsavcı Viktor Pşonka’nın ofisinden çıkan belgelerde başsavcının Maidan eylemleri sırasında Yanukoviç’e OHAL ilan ederek orduyu göstericilerin üzerine göndermek konusunda baskı yaptığı ortaya çıktı. Pşonka’nın Kiev’deki terk edilmiş malikanesi de basının uğrak yeri oldu. Başsavcının, altın varaklarla kaplı mobilyaları ve ihtişamlı evinin fotoğrafları gazetelerde geniş yer buldu.


Metresi de ifşa oldu

Yanukoviç’in iki çocuğunun annesi olan First Lady’nin yanısıra malikanesinin aşçısının kız kardeşiyle de yasak aşk yaşadığı ortaya çıktı. Ukrayna gazeteleri Yanukoviç iktidardayken yazamadıkları skandal aşkı ilk kez fotoğraflarla sayfalarına taşıdı. Başkanın metresinin malikaneye çok yakın bir yerde güzellik salonu sahibi olan Lyubov Polezhay adlı kadın olduğunu, ikilinin 2 yıldır beraber olduğunu yazdılar.


Ölenler kahraman ilan edilsin

Ukrayna parlamentosu, protesto eylemlerinde ölen eylemcilerin “Ukrayna Kahramanı” olarak ödüllendirilmesi önerdi. Ülke parlamentosu tarafından kabul edilen karar ile ülkedeki olaylarda ölen aktivistlerin, ülkenin en yüksek devlet nişanı olan “Ukrayna Kahramanı” unvanı ile ödüllendirilmesi konusunda yeni seçilecek Devlet Başkanına teklifte bulunulması kararlaştırıldı. Söz konusu kararla ilgili konuşan Bölgeler Partisi Milletvekili Nestor Şufreviç, söz konusu uygulamanın sadece sivillere değil, bu olaylarda ölen herkese uygulanmasıyla ilgili teklifi ise parlamentoda tepki ile karşılanarak kabul edilmedi. Parlamentoda yapılan oylamada 346 milletvekili bu karar için “evet” oyu verirken, oylamanın ardından milletvekilleri ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.