Gazete Vatan Logo

Son dakika: Asgari ücret kaç lira olacak? Asgari ücret 2020 zammıyla ilgili son toplantı başladı

Son dakika: Asgari ücret kaç lira olacak? sorusu günlerdir milyonlarca asgari ücretlinin en merak ettiği soruydu. Asgari Ücret tespit komisyonu son kez toplandı ve nihayet aylardır beklenen asgari ücret zammı bugün belli olacak. Peki, asgari ücret kaç lira olacak? İşte asgari ücret son dakika haberleri

Son dakika: Asgari ücret kaç lira olacak? Asgari ücret 2020 zammıyla ilgili son toplantı başladı

Asgari ücret kaç lira olacak? sabırsızlıkla bekleniyor. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, 2 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda başladı. Görüşmelerin 2'ncisi Türk-İş'te, 3'üncü ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk başkanlığında, Asgari Ücret son toplantısı için bir araya geldi. Toplantıda, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamının Bakan Selçuk tarafından açıklanması bekleniyor. Peki, asgari ücret kaç lira olacak? Asgari ücret nasıl belirleniyor? İşte asgari ücret son dakika haberleri

ASGARİ ÜCRET KAÇ LİRA OLACAK?

Aylardır asgari ücret 2020 zammı konusunda pek çok tahmin yapıldı. Asgari ücret konusunda en net açıklama ise, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’ten gelmişti. Sendikalar asgari ücret 2020 zammına ilişkin açıklama yapmıştı. 3 sendika 2020 yılı için asgari ücret talebini 2 bin 578 lira olarak açıkladılar.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat ise asgari ücret konusunda 2 bin 86 liralık bir beklentinin olduğunu söyledi. Türk-İş’in hükümet temsilcisi olduğu düşünüldüğünde yeni asgari ücretin 2 bin 86 liradan az olmayacağı böylece kesinlik kazandı.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET TOPLANTI SAAÇ KAÇTA?

Asgari ücret son toplantısı başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında yapılan toplantı sonrası, 2020 asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETİ KİM, NASIL BELİRLİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET SON TOPLANTISINDA NE KONUŞULMUŞTU?

Haberin Devamı

17 Aralık’ta gerçekleştiren ve Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantıda teknik bir çalışmanın yapıldığını belirtilirken, son toplantının gelecek hafta yapılacağı, Bakanlık olarak temennilerinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yeni asgari ücret rakamının oybirliğiyle belirlenmesi olduğunu belirtildi.

EN NET ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ TÜİK’TEN GELMİŞTİ: 2 bin 86 lira 80 kuruş

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat ise TÜİK'in bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyonla paylaştığını ancak açıklanan rakamların beklentilerinin altında olduğunu dile getirdi. Irgat, buna göre bir işçinin aylık gıda harcama tutarının ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak hesaplandığını ifade etti.

CUMHURBAŞKANI ‘’JESTİMİZİ YAPARIZ’’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya’dan dönerken, “İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız” demişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Burada jesti, rakamın inmesi-çıkmasından ziyade herkesin taleplerini karşılayacak bir orta yol şeklinde anlamak daha isabetli olur” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET’İN İLK TAHMİNLERİ

Asgari ücret son toplantısına saatler var. Asgari ücret son dakika haberleri yakından takip edilirken, milyonlarca emekli olası zam tahminlerini de merak ediyor. İşte ilk tahminler…

Yüzde 8.5 senaryosu

Asgari ücreti belirleyecek en önemli kıstaslardan biri enflasyon rakamları. Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) 2020 yılı için enflasyon hedefi yüzde 8.5 olarak belirledi. Tespit Komisyonu'nun bu oranı belirlemesi halinde 2020 yılında asgari ücret brüt olarak 2.776 TL, net olarak da 2.193 TL olacaktır.

Yüzde 12 senaryosu

Enflasyon hesabında dikkate alınacak ikinci unsur ise Merkez Bankası'nın açıklayacağı 2019 yılı enflasyon rakamı olacak. Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda ve YEP’in 2019 için belirlenen tahmini enflasyon yüzde 12 olarak açıklanmıştı. Tespit Komisyonu'nun bu oranı dikkate alması durumunda ise, brüt asgari ücret 2.865 TL, net asgari ücret 2.263 TL olacaktır.

Haberin Devamı

Yüzde 10 senaryosu

Tespit Komisyonu, YEP'teki 2020 enflasyon hedefi yüzde 8.5'i ve 2019 enflasyon hedefi yüzde 12'yi değil de örneğin yüzde 10 oranını esas alan bir uzlaşma sağlarsa, bu durumda brüt asgari ücret 2.814, net asgari ücret 2.223 TL olacaktır.

Yüzde 15’lik senaryo

Yüzde 15’lik senaryo pek mümkün gözükmese de Tespit Komisyonu asgari ücrette yüzde 15 oranında bir artışta uzlaşma sağlarsa, brüt asgari ücret 2.942 TL, net asgari ücret 2.324 TL olacaktır.