Gazete Vatan Logo

Annesi telefonuna el koydu, notları yükseldİ

İngiltere’de çocuğunun telefonuna el koyan bir annenin yaşadıkları ve önerileri, teknoloji çağında çocukların karşılaştığı sorunlara ışık tuttu

Annesi telefonuna el koydu, notları yükseldİ

Karly Tophill’in her sabah 13 yaşındaki oğlunu yapışıp kaldığı iPhone’undan koparıp okula hazırlanması için ikna etmesi gerekiyordu. Oğlu Dylan okuldan geldikten sonra da hemen telefonuna sarılıyor, ödevlerini düzgün yapmıyor ve sosyal medyada zaman harcıyordu.

Ancak Karly, birçok ebeveynin yapmak istediğini yaptı ve Dylan’ın telefonuna bir yıllığına el koymaya karar verdi. Daily Telegraph’ın haberine göre, Karly 3 ay boyunca oğlunun itirazlarına dayandı ve Dylan’daki değişikliği ilk 6 haftada gördü.

Çocuklar sınır tanımıyor

Dylan’ın notları yükseldi, daha konuşkan ve enerjik oldu ve dışarı çıkıp oynamaya başladı. Yapılan araştırmalara göre 11 ila 16 yaş arasındaki çocuklar internette ortalama 26 paylaşım yapıyor. Aileleri sınır koyan çocukların yüzde 80’i de bu sınırları aştıklarını itiraf ediyor.

Ebeveynlere ‘dijital günbatımı’ konseptini uygulamalarını söyleyen bazı psikologlar, anne ve babalara çocuklarını yatmadan bir iki saat önce elektronik cihazlardan ayırmalarını önererek, “Elektronik cihazlarının gece geç saatlere kadar kullanılmasıyla uyku kaybının arasında açık bir bağ var. Gece geç saatlerde bu cihazların kullanılması depresyon, endişe bozukluğu, kötü ders notları ve kilo almaya yol açıyor. Çünkü uykusuz kalmak açlık hormonlarını da etkiliyor” diyor.

Haberin Devamı

Uykularını bölüp telefona bakıyorlar

Galler Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar, Veri ve Yöntemler Enstitüsü (WISERD) tarafından yürütülen araştırmada, 12 ila 15 yaşında 900’den fazla öğrenci sosyal medya kullanımıyla ilgili soruların yer aldığı bir ankete tabi tutuldu. Ankette öğrencilere ne zaman yatağa gittiklerine ve geceleri ne sıklıkla kalkıp sosyal medya kullandıklarına dair soruların yanı sıra okul ve arkadaşlık gibi hayatın diğer alanlarında ne kadar mutlu olduklarına ilişkin sorular da yöneltildi. Ankete katılan öğrencilerden beşte birinin “neredeyse her gece” kalkıp sosyal medya hesaplarına baktığı ve bu cevabı verenlerden çoğunun kız öğrenciler olduğu ortaya çıktı. Araştırmada ayrıca hemen hemen her gece kalkıp sosyal medya hesaplarını kontrol eden öğrencilerin, bu eylemi yapmayan öğrencilere göre okulda kendilerini daha yorgun ve mutsuz hissettikleri tespit edildi. WISERD tarafından yürütülen araştırmanın yazarlarından Profesör Sally Power, ankete katılan gençlerden beşte birinin her gece, üçte birinin ise haftada en az bir kere sosyal medya mesajlarını kontrol etmek için uyandığına işaret ederek sosyal medyanın yatak odasının “korunaklı alan” özelliğini ihlal ettiğini dile getirdi.

Haberin Devamı