Gazete Vatan Logo

Ankara’da kıyasıya yarış!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti adayı Melih Gökçek, zorlu ve heyecan dolu gecenin ardından sabahın ilk saatlerinde basının karşısına çıkarak zaferini ilan etti. Mansur Yavaş ise CHP Seçim Koordinasyon Merkezinden ayrılırken itiraz edecek misiniz sorusuna "Kontrol edeceğiz, hakkımızı arayacağız. Bir oyun bile peşine düşeceğiz" dedi.

Ankara’da kıyasıya yarış!

Başkent Ankara 'da kıran kırana süren seçim yarışında ilk açılan sandıklarda hem AK Parti adayı ve Belediye Başkanı Melih Gökçek hem de CHP adayı Mansur Yavaş birbirine yakın oylar aldı.

Uzunca süre başa baş giden yarış devam ederken, CHP adayı Mansur Yavaş bir açıklama yaparak, yüzde 50'ye yakın oy aldıklarını ve seçimi kazandıklarını söyledi. Yavaş, Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını çarpıttığını iddia ederek Çankaya'da sadece üç sandığın açıldığını ve Çankaya sonuçlarının gelmesiyle tablonun değişeceğini söyledi.



Basın açıklamasının ardından Mansur Yavaş'a ait olan twitter hesabından da şunlar yazıldı: "Ankara'da %50'ye yakın oy aldık. %51 demiştik, seçim sonucunda bunu da göreceğiz inşallah.

Sandık başındaki tüm arkadaşlarımıza, müşahitlere sandıkların YSK'ya teslimine kadar eşlik etmelerini söylüyorum...Ankara huzur bulacak."

Mansur Yavaş'tan bir süre sonra AK Parti adayı Melih Gökçek de kameraların karşısına geçti ve "Biz kazandık, CHP mahcup olacak" dedi. Gökçek, CHP adayı Mansur Yavaş'ı da eleştirerek, "Tabi bu manipülasyonun uzantısı olarak Ankara CHP adayını da kullanıyorlar. Basın toplantısına çıktı, biz bu seçimi aldık. Hadi canım sende" diye konuştu.

YAVAŞ: 27 BİN 500 OY FARKLA ÖNDEYİZ

CHP adayı Mansur Yavaş saa t 00.50 gibi Twitter'dan uyarı yaptı. Yavaş şunları yazdı: "Halen açılmayan 2.800 sandık var. Fark 50.000'e düştü. Tüm partililerin ve seçmenlerin dikkatli olması lazım. Çankaya'da Melih Gökçek taraftarlarının olay çıkarıp bu 2.800 sandığın iradesinin yansımaması için hazırlık yaptıkları anlaşılmaktadır. Seyranbağları'ndaki ilçe seçim kuruluna Osman Gökçek ve adamlarının baskın yaptı bilgisini aldık."

Gece saat 01.26 itibarıyla Gökçek ile Yavaş arasındaki oy farkı 20 binin de altına düştü.

Mansur Yavaş, bu saatten itibaren aradaki farkı hızla eritmeye devam etti ve saat 02.04'e geldiğinde fark 2 bin 500 oya kadar düştü.

Mansur Yavaş, saat 02.55'te basının karşısına geçti ve 27.500 oy farkla önde olduklarını ve seçimi kazanacaklarını söyledi ve "Yavaş yavaş kazanıyoruz" dedi.

Aradan geçen saatler boyunca iki aday arasındaki fark değişkenlik gösterdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti adayı Melih Gökçek, zorlu ve heyecan dolu gecenin ardından sabahın ilk saatlerinde basının karşısına çıkarak zaferini ilan etti. Gökçek'in sözleri şöyle:

"Televizyon televizyon gezip seçimi aldığını iddia etti CHP adayı. Böyle bir şey yoktu. Ama biz yine de sonuçlar belli olsun öyle ortaya çıkalım dedik. Şu anda da biz tüm tutanakları bir araya getirdik ve sonuçları aldık.

İnsanları sokağa dökmek için oyları farklı gösterdiler. Maalesef şu anda da gençler seçim kurulu önünde toplanmış, kazandıklarını zannediyor, bağırıp çağırıyorlar. Yok böyle bir şey...

Karşımızda 5’li 6’lı bir ittifak vardı. CHP, MHP, paralel yapıdan destekler, yurt içinde baronlar, yurt dışında beynelmilel güçler… Ama yine mağlup oldular, yine mağlup oldular. Ben oylarımı 6 puan yükselttim.

Bütün Türkiye Ak Partisine, Başbakanına sahip çıktı. Bütün dünya, yedi düvel birleşti, ama yine de sonuç alamadılar.

İki gün üç gün hile yapıldı diye ülkeyi çalkalayacaklar. Kim hile yapıldı diyorsa, mağlubiyeti hazmedemediği için bunu yapmaktadır. Çocukları, gençleri sokağa dökmek için yapmaktadır. Ama bundan da bir şey çıkmaz. Bu zaferle artık Türkiye yoluna devam edecektir.

Sayın Başbakanım yolun açık olsun. Bu millet Ankara'da da Türkiye'de de senin arkanda olduğunu gösterdi."


ANKARA'DAKİ KRİTİK YARIŞIN KODLARI

Ankara'da kritik bir nitelik kazanan ve son ana kadar kimin kazandığı konusunda belirsizlik yaşanan siyasi yarışın arka planı özetle şöyle:

Ak Parti'nin adayı Melih Gökçek, Ankara siyasetinin çok önemli bir figürü. Siyaset hayatına 1984 yerel seçimlerinde Keçiören Belediye Başkanlığı'na seçilerek başlayan Gökçek, daha sonra 4 dönem üst üste Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Ankara'dan önceki yerel seçimde (2009), Gökçek'i aday gösteren Ak Parti, oyların yüzde 38.5'ni aldı. CHP, bu yarışta yüzde 31.5'te kaldı. 2009 seçiminin sürprizi MHP'nin adayı, Mansur Yavaş idi. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde başarılı bir performans sergileyen Yavaş, bu seçimde (2009) yüzde 27 oranında bir oy aldı.


CHP; 2014 seçiminde MHP kökenli bir isim seçerek Mansur Yavaş'ı aday gösterdi. Bu Gökçek'in gücüne karşı Türk siyasetinde alışılmadık bir ittifak anlayışını gündeme getirdi. Bu ittifak arayışının hayata ne oranda geçeceği seçim sonuçları açıklanınca belli olacaktı. Ankara'da yüzde 30 dolayında olan CHP, hem bu oyunu koruyarak hem de Mansur Yavaş için sağdan gelecek oyları buna ekleyerek, Melih Gökçek'i, devirmeyi amaçlamıştı. Siyasetteki bu tarihe not düşülecek ittifak, seçim gecesi Türk tarihine not düşülecek ve son ana kadar kimin kazandığı belli olmayan bir gelişmenin yaşanmasına neden oldu.







Haberin Devamı