Gazete Vatan Logo

ABD'nin İsrail büyükelçisinden şok poz!

ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman'ın, Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs Sahra'nın ortadan kaldırılarak Üçüncü Tapınağın yerleştirildiği bir fotoğrafın önünde gülerek poz vermesi ortalığı karıştırdı.

ABD'nin İsrail büyükelçisinden şok poz!

'ABD'nin Kudüs Büyükelçisi' David Friedman'a İsrailli bir yardım örgütü Kudüs'ün havadan çekilmiş fotoğrafını hediye etti. Mescid-i Aksa ile Kubbet-üs Sahra'nın yerinde Süleyman Mabedi'nin yeniden inşa edilmiş gözüktüğü fotoğraf, Filistinlilerde infial yarattı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık'ta Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasının ardından 14 Mayıs'ta ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği'nin açılmasıyla Pandora'nın Kutusu adeta 'infilak etti'.

Bu kez de 'ABD'nin Kudüs Büyükelçisi' David Friedman'a 'Achiya' isimli bir yardım kuruluşu tarafından Kudüs'ün havadan çekilmiş bir fotoğrafı hediye edildi.

Yahudi yerleşimlerinin ateşli savunucusu olarak tanınan Friedman'ın ağzı kulaklarında gülerek kabul ettiği fotoğrafa dikkatle bakınca fotoşop yapıldığı fark edildi.

İlkin Ultra-Ortodoks haber sitesi Kikar Haşabat'ın zum yaparak gösterdiği üzere fotoğrafta Harem-üş Şerif alanında yer alan ve Müslümanlar için kutsal olan Mescid-i Aksa ile Kubbet-üs Sahra'nın yerinde Hz. Süleyman Mabedi/Tapınağı yeniden inşa edilmiş halde gözüküyor.

Haberin Devamı

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: FRIEDMAN FARKINDA DEĞİLDİ

Fotoğrafı ABD Büyükelçisi'ne hediye eden 'Achiya', öğrenme engelli çocuklara yardım eden bir kuruluş olarak tanınıyor.

Friedman'ın fotoşopu fark edip etmediği, bu değişikliği destekleyip detseklemediği üzerine spekülasyonlar yapılması üzerine ABD Büyükelçiliği yazılı açıklama yayımladı:

''Friedman önüne tutulan fotoğrafta ne olduğunun farkında değildi. Ziyaretinin böyle bir ihtilaf yaratmak için suistimal edilmesinden derinden hayal kırıklığına uğradı. Amerikan politikası çok nettir: Harem-üş Şerif ile Tapınak Dağı'nın statükosunu destekliyoruz.''

TRUMP'A 'DELİ ADAM' YAKIŞTIRMASI

Achiya da ''Fotoğrafı bir çalışanımız kendi adına vermiş, biz içeriğinden haberdar değildik, elçiden özür dileriz, örgüt içinde gereğini yapacağız'' açıklaması yaptı.

Ancak bu açıklamalar başta Filistinliler olmak üzere pek çok kesimi tatmin etmedi.

İsrail parlamentosundaki (Knesset) Arap Listesi'nin miletvekillerinden Ahmed Tibi ''Bir de bu deli herif barış getirecekmiş. ABD Büyükelçiliğini Harem-üş Şerif'te açmadığına şükretmek lazım'' dedi.

Haberin Devamı

RAMALLAH'TAN FRIEDMAN İÇİN 'TERÖRİST' NİTELEMESİ

Filistin Yönetimi'nin önde gelen isimlerinden Saeb Erekat "Büyükelçinin fotoğrafı alırken yüzünde oluşan gülümseme her şeyi açıklıyor'' diye konuştu.

Erekat gibi Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın danışmanı Şeyh Mahmud Habbaş da ABD ile İsrail'e yanıt verilmesini istedi.

ABD Büyükelçisi'ni 'yerleşimci, terörist' diye niteleyen Habbaş, Kudüs'te Müslümanların kutsal yerlerinin yok edilmesi için provokasyonların tırmandığına dikkat çekip Arapların ve Müslümanların bu provokasyonlara karşılık vermesi çağrısı yaptı.