Gazete Vatan Logo

AB’ye vizesiz seyahat!

AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat hayali gerçek oluyor

AB’ye vizesiz seyahat!

Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz seyahat hayali gerçek oluyor. Türkiye, müzakeredeki yol haritasını 3.5 yıl olarak belirledi. İlk toplantı ise AB yetkilileri ile 16 Aralık’ta Ankara’da...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Brüksel’de müzakerelerde imzaların atılması için AB yetkilileriyle ortak tarih belirleme çalışmalarını başlattı. Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında ise vize muafiyetiyle ilgili ilk toplantının 16 Aralık’ta Ankara’da yapılacağı açıklandı. Davutoğlu, AB ile Türkiye arasında vize serbestliği diyaloğu görüşmelerinin ve geri kabul anlaşmasının imzalanmasına karar verildiğini belirterek, 16 Aralık’ta vize serbestliği sürecinin resmen Ankara’da başlayacağını ve geri kabul anlaşmasının imzalanacağını söyledi.

‘Ön koşul koyduk’

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da EMC Forum 2013 etkinliğinin çıkışında, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti verilmesine ilişkin sürecin başlamasına yönelik müzakerelerle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

AB ile vize muafiyeti konusunda imzaların atılacağına ilişkin bir soru üzerine Bağış, şunları söyledi: “Bugüne gelinmesi için sadece Türkiye üzerinden AB ülkelerine giden üçüncü ülke vatandaşlarının geri kabulüyle ilgili müzakere dört yıl sürdü ve üç yıl evvel bitti. İki yıl önce o metin paraflandı. Biz imzalamak için bir ön koşul koyduk. Ne zaman Türkiye vatandaşlarının vize muafiyetinin önü açılır, bunun yol haritası üzerinde anlaşırız, o zaman biz bu metni imzalarız dedik.”

‘Vize kolaylığını reddettik’

“Geri kabul anlaşmasını eş zamanlı yapmayı öngörüyoruz. Bu konuda Başbakanımızın ilk günden itibaren büyük hassasiyeti oldu. Vatandaşlarımızın haklarının korunması için çok net talimatları oldu. Vize kolaylığı önerisini bundan dört yıl evvel reddettik. Biz dört yıl dik durduk ve bunun neticesinde vize muafiyet görüşmelerine başladık. Vize kolaylığına başlasaydık orda kalırdı bu iş.”

‘80 darbesinin kazığı’

“Ümit ediyorum ki en geç 3 yıl içerisinde bizim anamızın ak sütü gibi helal olan vizesiz serbest dolaşım hakkı artık 76 milyon vatandaşımızın rahatlıkla kullanabileceği bir süreç haline gelecek. 1980’de darbe yapanlar, ‘O zamanın gençleri Avrupa’ya siyasi mülteci olarak sığınmasın’ diye Avrupa’nın bize vize uygulamasına göz yumdu. 80 darbesinde atılan kazığı hala çıkarmaya çalışıyoruz.”

GERİ KABUL EŞ ZAMANLI

‘Vize muafiyeti olmazsa kaçakları geri almayacağız’

GERİ Kabul Anlaşması’nın (GKA) Türkiye tarafından imzalanması ve AB’nin vize muafiyetiyle sonuçlanması hedeflenen vize liberalizasyonu sürecini başlatması eş zamanlı şekilde gerçekleşecek. Süreç sonucunda AB kanadı, GKA’nın gerektiği gibi uygulanıp uygulanmadığına bakacak. Şartların yerine getirildiğine karar verilirse vize muafiyetinin önü açılacak. Türkiye ise AB’nin vize muafiyeti süreciyle ilgili taahhütlerini yerine getirip getirmediğini değerlendirecek. Türkiye, AB’nin gerekli adımları atmadığına kanaat getirirse GKA’yı askıya alabilecek.

GERİ KABUL ANLAŞMASI NEDİR?

Kaçak göçmenler Türkiye’ye iade

Türkiye’ye her yıl 300 bin kaçak göçmen girişi olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan 30 bini yakalanırken geri kalanları ise yurt içinde kaçak işlerde çalışıyor. AB’ye göre 15 binden fazla kaçak göçmen ise çoğunluğu deniz yoluyla Yunan Adaları’na olmak üzere Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışıyor. Bu kişiler çoğunlukla İran ve Irak olmak üzere Ortadoğu’dan, Afganistan, Pakistan, Bangladeş, Hindistan gibi değişik Asya ve Fas, Nijerya, Cezayir, Mısır ve Somali gibi Afrika ülkelerinden gelen transit göçmenlerden oluşuyor. İşte AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması da tam bu kişileri kapsıyor.

Maliyeti yılda 1.2 milyar euro

Anlaşmaya göre örneğin Türkiye üzerinden Yunanistan’a giriş yaparken yakalanan yasadışı göçmenler artık Yunanistan’daki kamplarda tutulmayacak, ya da Atina tarafından sınır dışı edilmeyecek. Yunanistan artık bu kişileri Türkiye’ye geri gönderecek. Ankara da imzaladığı anlaşma gereğince bu kişileri ‘Geri Kabul Merkezleri’ adındaki konukevlerinde ağırlayacak. Bunun Türkiye’ye mali külfetinin yılda 1.2 milyar euro’yu bulabileceği belirtiliyor. AB’nin bu merkezler için yaptığı yıllık yardım ise 100 milyon euro’yu bile bulmuyor. Bu maliyetin AB ile Ankara arasında paylaşılması konusunda da uzlaşmaya varıldığı belirtiliyor. - DIŞ HABERLER

Haberin Devamı