Gazete Vatan Logo

61 yıllık köprü çöktü: 15 kişi kayıp

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi girişinde bulunan 970 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü’nün yaklaşık 100 metrelik bölümü dün çöktü. 10 yolcusu olan bir minibüs, bir otomobil ve 5 yaya sulara gömüldü. Filyos Çayı’na düşen otomobildeki 2 kişi şans eseri kurtuldu. Kayıp 15 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Köprünün çökmesi sonucu aracıyla suya düşen Seyfi Baysal, “Çok dehşet verici bir andı.Bizim de yaşamamız, hayatta olmamız bir mucize” dedi. Kayıpları arama çalışmaları sürerken AA muhabirinin çektiği bir fotoğraf dikkat çekti. Fotoğrafta bir bölümü çöken köptünün diğer ayaklarındaki deforme açıkça görülüyor. Çöken ve faciaya neden olan köprünün bu durumunu kimse görmemiş...

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi girişinde bulunan 970 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü’nün yaklaşık 100 metrelik bölümü dün çöktü. Yayalar, bir otomobil ve bir minibüs Filyos Çayı'na düştü. Köprünün çöken bölümüyle Filyos Çayı’na düşen otomobildeki 2 kişi şans eseri kurtuldu. Minibüsteki 10 kişi ve köprünün üzerinde yürürken Filyos Çayı'na düşen 5 yaya ile birlikte toplam 15 kişi ise kayıp.

1951 yılında yaptırılan ilçenin girişindeki Çaycuma Köprüsü’nün 100 metrelik bölümü dün saat 16.00 sıralarında büyük bir gürültüyle çöktü. Suat Özcan yönetimindeki 67 ZR 077 plakalı otomobil de, köprünün çöken bölümüyle alttaki Filyos Çayı’na düştü. Sürücü Suat Özcan ile yanındaki Seyfi Şener, kendi imkanlarıyla araçtan çıkıp kıyıya yüzdü. Özcan ve Şener, hastaneye kaldırılırken, araç yaklaşık 700 metre sürüklendikten sonra çayın sığ bölümünde durdu. Araç, çekiciyle kenara alındı.

Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, Çaycuma İlçesi’nde köprünün çökmesiyle Filyos Çayı’na düşen minibüste 15 kişinin bulunduğunu söyledi.



Güngör, yakınlarının polis ve jandarmaya kayıp başvururusunda bulunduğu 15 kişinin kimliklerinin de belirlendiğini bildirdi. Güngör, kayıp 15 kişiden 10'unun minibüste, diğerlerinin ise yaya olarak köprünün üzerinden yürürken çaya düştüğünü tahmin ettiklerini kaydetti.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı'ndan talep edilen helikopter de akşam saatlerinde ilçeye geldi. Afet ve Acil Durum Başkanlığı yetkililerinin gece Filyos Çayı üzerinde tarama yapmak istediklerini kaydeden Güngör, "Biz helikopterin sabah aramalara katılacağını düşünüyorduk. Ancak helikopter akşamdan geldi ve şu anda çay üzerinde projektör ile tarama yapıyor" dedi.

GÖRGÜ TANIKLARI: MİNİBÜS DÜŞTÜ

Görgü tanıkları, düşen otomobilin dışında bir minibüs ile bir motosikletin de çaya düştüğünü söyledi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, köprünün çöken bölümünden halatla inerek, çayda inceleme yaptı. Ancak ekipler, su seviyesinin yüksek olması nedeniyle suyun altına bakamadı. Köprünün çöken bölümünün vinçle kaldırılması için çalışma başlatıldı.

BELEDİYE BAŞKANI’NIN BABASI VE YEĞENİ KAYIP

Olayın duyulmasıyla ilçe halkı da olay yerine koştu. Yakınlarına ulaşamayan ve köprünün çöken bölümüyle birlikte Filyos Çayı’na düştüğünü düşünenler büyük üzüntü yaşadı ve gözyaşlarına boğuldu. İlçeden, Yolgeçen Köyü’ne yolcu taşıyan minibüsün sürücüsü ile yolcularına ise ulaşılamadı. Olay yerine gelen Çaycuma Belediye Başkanı Ak Parti’li Mithat Gülşen, kayıp minibüste babası Cemal Gülşen ile yeğeni Aziz Gülşen’in de bulunduğunu ve ikisine de ulaşamadıklarını söyledi. "Ah babam ah" diyerek gözyaşlarına boğulan Başkan Gülşen’i, Vali Erol Ayyıldız, Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ve CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk teselli etmeye çalıştı.

'ÇÖKECEĞİ AKLIMA GELMİŞTİ' DİYEREK AĞLADI

Başkan Gülşen, babasının köyden pazar alışverişi için ilçeye geldiğini, ancak şu ana kadar kendisine ve yeğenine ulaşamadıklarını söyledi. Köprünün 1951 yılında yapıldığını ve eski olduğunu, Karayolları’nın zaman zaman bakım yaptığını anlatan Başkan Gülşen, şöyle konuştu:
"Bir kaç gün önce arkadaşlara, 'Köprüyü boyayalım' demiştim. Çizgileri yapılacaktı. Siparişleri verildi. Ama 'her an her dakika burası göçebilir' diye aklıma da geldi. Çünkü çayda sel vardı. İstanbul’da Boğaz Köprüsü’nden geçerken, 'Burası göçse ne olur?' diye düşünürdük. Ama burası çöktü. Düşüncemiz gerçek oldu. Olan babama oldu, bize oldu. Takdiri ilahi."

BAŞKAN HASTANEYE KALDIRILDI

Filyos Çayı’ndaki kurtarma çalışmalarını izleyen ve görevlilerden bilgi alan Çaycuma Belediye Başkanı Ak Parti’li Mithat Gülşen, babasına ulaşamamanın üzüntüsüyle gözyaşlarına boğuldu. Ak Parti’li Köksal Toptan ve CHP’li Ali İhsan Köktürk’ün teselli etmeye çalıştığı Başkan Gülşen, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere olay yerindeki ambulansla Çaycuma Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.Başkan Gülşen’in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Kayıplarla ilgili Filyos Çayı’ndaki arama çalışmaları sürüyor.

KAYIPLARIN ADLARI

Minibüste bulunan yolcular ve yayaların isimleri belli oldu.

Minibüs sürücüsü: İsmail Örenbaş
Yolcular: Mehmet Başören, Meryem Başören, Tahir Özkafa, Kadın Saraç, Serdar Saraç, Aziz Gülşen, Kemal Gülşen, Sezgin Gülşen, Alim Başören
Yayalar: Hayriye Güner, Nazife Kabuk, Veli Kaya, Necati Azaklıoğlu, Ali Rıza Kaya.

'ÇÖKEN BLOKLARIN BİRİNİN AĞIRLIĞI 200 TON'

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, gazetecilere yaptığı açıklamada, gece de helikopter desteğiyle çalışmalara devam edildiğini, sabah erken saatlerde de jandarma, itfaiye ve afet müdürlüğü ekiplerinin çay yatağında aramalara başladığını söyledi.

Köpekli arama ekiplerinin de çalışmalara katıldığını anlatan Güngör, şunları kaydetti:

“Kayıplardan 10 kişinin minibüs yolcusu, diğer 5 kişinin ise köprüden yaya geçen vatandaşlar olduğunu belirledik. Suyun debisi çok fazla artmış. Çok büyük miktarda su geliyor, çalışmalarımız gün boyunca devam edecek. Suya şu an tehlikeli olduğu için dalış yapılamıyor. Debi çok yüksek ve görüş yok.”

Güngör, suyun derinliğinin 5-8 metre arasında değiştiğini belirterek, “Çöken blokların vinçle kaldırılmasının mevcut köprüye de zarar vereceği düşüncesiyle izin verilmiyor. Blokların birinin ağırlığı 200 ton civarında. Minibüsün bunların altında olma ihtimali var. Ancak biz aracın sürüklendiğini tahmin ediyoruz” dedi.

BAKAN ÇELİK ÇÖKEN KÖPRÜDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde dün çöken ve 15 kişinin kaybolduğu Filyos Çayı üzerindeki köprüde inceleme yaptı. Çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Çelik, daha sonra Çaycuma Devlet Hastanesi’nde tedavi altında bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen’i ziyaret etti. Bakan Çelik, dönüşte köprünün bulunduğu yerde aracından inerek olay yerinde bekleyen kayıp yakınlarıyla görüştü ve onları teselli etti.

Arama çalışmalarının dalgıçlar, arama kurtarma botları ve helikopterle sürdürüldüğünü belirten Bakan Çelik, "Görgü tanıkları, bir aracın sürüklendiğini gördüklerini ifade ediyor. O bilgi var. Ama her ihtimale karşı çöken beton kitlenin de kaldırılması gerekiyor" dedi. Bakan Çelik, yıkılan tabyaların kaldırılmasında mevcut köprünün kullanılmasını uzmanların sakıncalı bulduğunu belirterek, "Köprüde hasar oluşabileceğini söylüyorlar. Bunun için yan tarafta dolgu yapılacak. Taş dolgu ile zemin sağlamlaştırılacak ve o kitle oradan çekilerek altına bakılacak" diye konuştu.

"SU GÖBEKTEKİ AYAĞINI BOŞALTMIŞ OLABİLİR"

Teknolojik tüm olanakların kullanılarak kayıp 15 kişiye ulaşılmaya çalışıldığını anlatan Bakan Çelik, köprünün çökme nedeniyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Belli ki suyun debisi fazla. Sudan kaynaklanan bir şey. Suyun göbekteki köprü ayağını boşaltmasından kaynaklı bir şey olabilir. Ama bu tetkik neticesinde ortaya çıkacak bir şey. Teknik olarak, adli, idari soruşturmalar, araştırmalar devam ediyor."

HASTANEDEKİ BAŞKANI ZİYARET ETTİ

Bakan Faruk Çelik, hastanede ziyaret ettiği Belediye Başkanı Mithat Gülşen’in sağlık durumunun da iyi olduğunu, ancak bir süre daha kontrol altında tutulması gerektiğini söyledi. Bakan Çelik, "Tabii kolay değil. Büyük endişe var. İnşallah taşıdığımız endişeyle karşılaşmayız. Yüzümüzü güldürecek bir netice olur" dedi.

Bakan Çelik, AK Parti Zonguldak İl Başkanlığı kongresine katılmak üzere ilçeden ayrılırken, 15 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Kayıp yakınları ise köprünün çevresinde gözyaşları içinde arama çalışmalarını izliyor.

ÇAYA DÜŞEN ARAÇTAN ÇIKTI, YAŞADIĞI DEHŞETİ ANLATTI

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi girişinde bulunan 970 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü’nün yaklaşık 100 metrelik bölümü dün çöktü. 10 yolcusu olan bir minibüs, bir otomobil ve 5 yaya sulara gömüldü. Filyos Çayı’na düşen otomobildeki 2 kişi şans eseri kurtuldu. Kayıp 15 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Köprünün çökmesi sonucu aracıyla suya düşen Seyfi Baysal, “Çok dehşet verici bir andı.Bizim de yaşamamız, hayatta olmamız bir mucize” dedi.

Çaycuma Nehir Oteli restoran işletmecisi Baysal, bir arkadaşıyla birlikte araçla köprüden geçtikleri sırada birşeyler olduğunu anladığını belirtti.

Baysal, “Çok dehşet verici bir andı. Köprüden çatırtı sesleri geldi. Artık geri dönecek bir zamanımız kalmamıştı. Hızla karşıya geçmeye çalıştık ama ulaşamadan köprü çöktü. Araçta iki kişiydik. Aracımız suda sürüklenirken camları açtık. Yanımdaki arkadaşımın kolu çıkmıştı. Yaklaşık 15 dakika suda mücadele verdik, 50 metre sürüklendikten sonra birbirimize yardım ederek su kenarına çıkmayı başardık”dedi.

Olay anında arkalarında küçük bir yolcu otobüsünü de gördüğünü belirten Baysal, şöyle devam etti:
“Zaten bizim de yaşamamız, hayatta olmamız bir mucize. Bence yıkılan köprüyle birlikte gitti otobüs. Ortam çok dehşet vericiydi. Köprü çatırtıların ardından hemen ikiye ayrıldı ve aniden baş aşağı bir bayır iniyor gibi olduk. Ve hemen suya girdik. Ben araçtan daha çabuk çıkabildim,aracımız tam suya gömülmeden çıktım. Arkadaşım da tam gömülmek üzereyken çıkmayı başardı. Ben kıyıya çıktım,baktım arkadaşım çıkamıyor, tekrar onun için atladım ve yardımlaşarak çıktık. Önümüzdeki bir otomobil vardı onu da hatırlıyorum ama onlar kurtardı. Köprü çökmeden onlar karaya çıkmayı başardı”

MEZAR YERİ KAZILDI

Babasının 79 yaşında olduğunu, uzun yıllar köy muhtarlığı yaptığını anlatan Gülşen, “Bağları çok güçlüydü, her hafta Çaycuma'ya gelir arkadaşlarıyla sohbet ederdi. Beni çok rahatsız etmezdi. Resmi görevlilere engel olmak istemezdi. Babam bizim arkamızda bir neferdi, dayanaktı. Hep icraatlarımızı takip ederdi” dedi.

Gülşen, yeğeni Sezgin Gülşen'in Akdeniz Üniversitesi Ekonometri Bölümü öğrencisi olduğunu belirterek, “En büyük acımız orada. Yeğenim dedesini çok severdi, dedesi de onu. Allah ikisini beraber edebiyete intikal ettirdi” diye konuştu.

Bu arada, Yolgeçen köyü sakinlerinin, cesetleri bulunmamasına rağmen minibüsteki 10 yolcu için köy mezarlığında mezar yeri kazdığı görüldü.

BAŞKAN: GÖÇECEĞİ AKLIMDAN GEÇTİ

Çaycuma Belediye Başkanı Ak Parti’li Mithat Gülşen dün 255 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü’nün, 1951 yılında yapılan bölümünde 42 metresinin yıkıldığını ve bir minibüs ile otomobilin Filyos Çayı’na düştüğünü öğrenince hemen olay yerine geldi. Minibüste babası Cemal ve yeğeni Aziz Gülşen’in de aralarında bulunduğu yolcularla sürücü ve köprü üzerinde yürüyen toplam 15 kişinin kaybolduğu olay karşısında şoke olan Başkan Gülşen, şunları söyledi:

"Köprü 1951 yılında yapıldı. Birkaç gün önce arkadaşlara, ’Köprüyü boyayalım’ demiştim. Çizgileri yapılacaktı. Siparişleri verildi. Ama her an her dakika "Burası göçebilir’ diye aklıma da geldi. Çünkü çayda sel vardı. İstanbul’da Boğaz Köprüsü’nden geçerken, burası göçse ne olur diye düşünürdük. Ama burası çöktü. Düşüncemiz gerçek oldu. Olan babama oldu, bize oldu. Takdiri ilahi."

CHP MİLLETVEKİLİNE GÖRE, FACİA GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çaycuma Köprüsü’ndeki facianın göz göre göre geldiğini söyledi. Köprünün yıkılan bölümünün 1951 yılında inşa edildiğini, eskidiği için yanına iki yıl önce yenisinin yapıldığını belirten Köktürk, şunları söyledi:

"Yıkılan köprü, daha önce gidiş ve geliş olarak kullanılıyordu. Ancak bu köprünün ayaklarındaki aşınmanın farkına varılmasıyla birlikte yanına yeni bir köprü yapıldı. Yeni köprü yapıldıktan sonra eski köprünün üzerine asfalt döküldü, demir korkuluklar yapılarak yaya ve araç ulaşımına devam etti. Yani baştan kaygı yaratan bu sıkıntı, daha sonra bir şekilde göz ardı edilmiş oldu. Yani ayaklar güçlendirilmeden, köprüye gereken onarım yapılmadan faaliyetine olanak tanınmış oldu."

Kendisi de Çaycumalı olan Milletvekili Köktürk, köprünün altından geçen Filyos Çayı’ndaki akıntının da çok yoğun olduğunu belirtti. Köktürk, "Çok deli akan, geniş yatağı olan bir çay. Karın eridiği yılın bu dönemlerinde sürekli sorun yaratıyor. Bu Filyos Çayı’nı da kapsayan Filyos Vadi Projesi var. Ancak bu proje yıllardır konuşulmasına rağmen gerçekleştirilemedi ve Filyos Çayı’nın kontrolsüz akışı önlenemedi. Bu akıntı da köprünün ayaklarında ciddi hasarlara neden oluyor" diye konuştu. Ali İhsan Köktürk, köprüdeki asfaltlama çalışmalarının belediye ve karayolları işbirliği ile yapıldığını belirterek şunları söyledi:

"Köprü yapılırken de belediye ve karayolları birlikte çalıştı. Burada bilinen fakat bugüne kadar tekrar edilmesine rağmen ihmal edilen bir durumun gerçekleşmesi söz konusu. Yaşamını yitirenlerin pek çoğunu yakından tanıyorum. ’Kaza geliyorum’ demez ama burada kaza göz göre göre geldi."

İlçede oturan emekli öğretmen Mevlüt Kırnapçı da köprüdeki tehlikeye kısa süre önce yerel haber sitesinde yer verdiğini söyledi. Kırnapçı, "Köprüde yaptığım gezide köprünün yanında çayda bulunan taş seddenin orta bölümünün yıkıldığını gördüm. Su kuvvetli bir şekilde akıyordu. Ben de haber sitemde köprüdeki bu tehlikeye dikkat çektim. Ancak bir önlem alınmadı" dedi.

KURTULAN RESTORANCI YAŞADIĞI DEHŞETİ ANLATTI

Çaycuma Köprüsü’nün dün çökmesi sonucu Filyos Çayı’na düşen otomobilden sağ kurtulan Seyfi Baysal, dehşet saatlerini anlattı. Otelde restoran işletmeciliği yapan Baysal, otomobilde iki kişi olduklarını, köprü üzerindeyken çatırtı duyduklarını, ancak geri dönemediklerini belirterek, "Gaza basıp hızla geçmeye çalıştık ama biz geçemeden köprü ikiye ayrıldı. Önümüzde bir otomobil arkamızda bir minibüs vardı. Önümüzdekiler köprü yıkılmadan geçti. Otomobilimiz suya düştü, bir de minibüs bizimle sulara gömüldü. Su derin ve hızlı akıyordu, sürüklenmeye başladık. Yaklaşık 15 dakika sürüklendik, camları açarak birbirimize yardım edip kıyıya çıktık. Bugün hayatta olmamız mucize" dedi.

KÖPRÜNÜN TARİHÇESİ

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde, köprünün olmadığı dönemlerde Filyos Çayı üzerinden kayıklarla geçilirdi. İlk köprü 1929 yılında tahtadan yapıldı. Uzunluğu 564 metre inşa edilen bu köprü her yıl yükselen sularla birlikte yıkıldı ve çoğunlukla da ’imece’ yöntemiyle onarıldı. 1934 yılı mayıs ayındaki şiddetli yağmurlarla yükselen sularla birlikte İstasyon Mahallesi tarafındaki bölümü yıkılınca onarım sırasında köprünün uzunluğu 600 metreye çıkarıldı. Beton köprü yapılması için 1936 yılında proje hazırlandı. Buna göre köprü 600 metre değil, 290 metre uzunlukta olacaktı ve maliyeti 500 liraydı. Bunun hazırlıkları 1948 yılına kadar sürdü. Aynı yıl 1 milyon 112 bin 125 lira 80 kuruş keşif bedeliyle ihaleye çıkarıldı. Köprü inşası 3 yılda tamamlandı ve 1951’de hizmete açıldı.

YANINA YENİSİ YAPILDI

Yıllarca gidiş geliş birer şeritli kullanılan Çaycuma Köprüsü yıprandığı için bitişiğine birkaç yıl önce yenisi yapıldı. Yeni köprü hizmete girince eski köprünün de devre dışı bırakılmayıp güçlendirme yapılmadan kullanılmasına devam edildi. Yeni köprüden çift şerit Çaycuma’ya gidiş, eski köprüdeki çift şerit Çaycuma’dan çıkış olarak kullanılmaya devam etti.

KÖPRÜNÜN AYAKLARINI KORUMAK İÇİN İHALE

Belediye’nin internet sitesinde ise Çaycuma Köprüsü’yle ilgili yapılanlar ve hazırlanan projelerle ilgili haberler yer aldı. Bu haberler şöyle:

Çaycuma Belediyesi ile Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’nün, köprünün ayaklarının hızlı akan sudan zarar görmemesi için ortak çalışma yapıldı. Varılan anlaşmayla 2009 yılında Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü’nce, Çaycuma Köprüsü’nün bulunduğu alanda, suyun hızını kesmek için kaya parçalarından oluşan sedde inşası için ihale yapıldı.

Bununla ilgili Belediye Başkanı Mithat Gülşen, "Çaycuma Köprüsü’nün ayaklarının hızlı akan sudan zarar görmemesi için kaya parçaları konularak yapılan sedde çalışmaları bizleri memnun ediyor. Bu yoğun çalışmalarından dolayı Karayolları 15’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve çalışanlarına şahsım ve halkım adına teşekkür ediyorum" dedi.

Filyos Çayı’nda taşkınların önlenmesi için girişimlerinin olumlu sonuçlandığını belirten Başkan Gülşen, Çaycuma Köprüsü’nden her iki yakada olmak üzere 6’şar kilometreden toplam 16 kilometre set içine alınması için proje hazırlandığını ihalenin 2012 yılında yapılacağın söyledi. Başkan Gülşen, "İlgili proje ihalesi DSİ Bölge Müdürlüğü’nce yapıldı. İhaleyi alan firma ve DSİ yetkilileri ilçemize gelerek incelemelerde bulundu" dedi.

Haberin Devamı