Gazete Vatan Logo

4A ne zaman emekli olabilirim hesaplama nasıl yapılıyor?

Ne zaman emekli olabilirim uygulaması her Sosyal Güvenlik Kurumu için hizmete sunulmuştur. Bu uygulamayı kullanarak emeklilik hesaplamanızı nasıl yapacağınızı haberimizden öğrenebilirsiniz.

4A ne zaman emekli olabilirim hesaplama nasıl yapılıyor?

Sosyal Güvenlik Kurumunun sosyal güvencelerinden faydalanabilmek için ve emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ve sigorta yatırmanız gereklidir. Bu yatırılan prim ve sigortalar ile birlikte sosyal güvenceniz sağlanmış olur. Sosyal Güvencelerini sağlayan vatandaşların hastane ve kaza masraflarını bağlı olduğu kurumlar karşılamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumunun 3 ana kurumu vardır. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı kurumları tek bir çatı altında birleşerek Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmuştur. Sosyal güvenceleri için prim ve sigorta yatıran vatandaşlar bu yatırdıkları prim ve sigortalar sayesinde emekli de olabilirler.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM İÇİN TIKLAYINIZ!

EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için bazı şartlar belirlemiştir. Bu şartları sağlayan vatandaşlar emekli olabilirler. Sosyal Güvenlik Kurumunun belirlemiş olduğu şartlardan en önemlisi emeklilik yaşıdır. Vatandaşlar emekli olabilmek için doldurması gereken yaş vardır. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik için doldurulması gereken yaşı kadınlarda ve erkeklerde farklı olarak belirlemiştir. Kadınlarda emeklilik için doldurulması gereken yaş 55 iken erkeklerde 60 olarak belirlenmiştir. Doldurulması gereken yaşı doldurduktan sonra emekli olabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumunun emeklilik için belirlemiş olduğu şartlardan bir tanesi de yatırılması gereken prim ve sigortaların tamamlanmasıdır. Sosyal güvencenizi sağlamak için yatırdığınız prim ve sigortalar emeklilik içinde önemlidir. Bağlı olduğunuz kuruma göre prim veya sigorta yatırmanız gereklidir. SSK ya bağlı olan vatandaşların sigortalarını çalıştıkları iş yeri yatırırken bağ-kura bağlı olan vatandaşların primlerini ise kendileri yatırmaktadır. Bu yatırılan prim ve sigortalar sayesinde hem sosyal güvencenizi sağlamış olursunuz hem de emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yatırmanız gereken prim ve sigortaları tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Tam olarak ne zaman emekli olabileceğinizi bilmiyor iseniz Sosyal Güvenlik Kurumu bazı uygulamalar geliştirmiştir. Bu hesaplama uygulamalarından bir tanesi de ne zaman emekli olurum uygulamasıdır. Ne zaman emekli olurum programı sayesinde vatandaşlar emekli olabilecekleri yaşı öğrenebilirler. Sosyal Güvenlik Kurumunun bu ve bunun gibi bir çok uygulaması vardır. Bu uygulamalar sayesinde vatandaşlar bir çok emeklilik ve sigorta bilgisini öğrenebilir. Ne zaman emekli olurum uygulamasını kullanabilmek için ise bazı sigorta ve emeklilik bilgilerinizi biliyor olmanız gereklidir. Hesaplama işlemi sırasında sistem sizden bazı emeklilik ve sigorta bilgilerinizi isteyecektir. Bu bilgileri bilmiyor iseniz yine Sosyal Güvenlik Kurumunun internet uygulamalarından öğrenebilirsiniz. Hesaplama işlemi için SSK prim ödenen gün sayısı, sigortalı olarak çalıştığınız gün sayısı ve ilk sigortalı işe giriş tarihiniz sorulabilir. Bu bilgileri bilmiyorsanız SGK hizmet dökümü belgesi ile birlikte öğrenebilirsiniz. SGK hizmet dökümü belgesine de internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu ne zaman emekli olurum uygulamasını her kurum için farklı şekillerde tasarlamıştır. Vatandaşlar bağlı oldukları kurumun hesaplama programına giriş yaparak hesaplama işlemini gerçekleştirebilirler.

Haberin Devamı

SSK ya bağlı olan vatandaşlar emeklilik yaşını hesaplayabilmek için internet üzerinden ne zaman emekli olurum uygulamasına giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra ise ilk olarak kişisel bilgilerinizi girmeniz gereklidir. Kişisel bilgiler bölümünde cinsiyetinizi girdikten sonra doğum tarihinizi ve hizmete başlama tarihinizi gün, ay ve yıl olarak sisteme girmelisiniz. Kişisel bilgilerinizi girdikten sonra mevcut bilgilerinizi de girmeniz gereklidir. Mevcut bilgiler bölümüne ise SSK prim ödenen gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayısı, askerlik olarak geçirdiğiniz gün sayısı, fiili gün sayısı ve yurtdışı gün sayısı bilgileri girildikten sonra 3600 günün doldurulduğu tarihi gün, ay ve yıl olarak sisteme girmelisiniz. Bağ-Kura bağlı olan vatandaşlar da emeklilik yaşını hesaplayabilmeleri için internet üzerinden bağ-kur için düzenlenmiş olan hesaplama programına giriş yapılmalıdır. Giriş yapıldıktan sonra emeklilik bilgileri girilmelidir. Emeklilik bilgileri bölümüne emeklilik türü, cinsiyet ve doğum tarihi bilgileri girilmelidir. Özel durum bilgileri bölümüne ise maluliyet durumu var ise derecesi ile birlikte erken yaşlanma ve bakıma muhtaç mahlul çocuk bilgileri girilmelidir. Emekli sandığına bağlı olan vatandaşlar internet üzerinden hesaplama programına giriş yaptıktan sonra hizmetlerin eklenmesi bölümüne ilk olarak doğum tarihini girmelidir. Cinsiyet seçeneğini de seçtikten sonra hizmete başlangıç ve bitiş tarihini gün, ay ve yıl olarak sisteme girmelidir. Son olarak hizmet türünüzü de seçtikten sonra ekle linkini seçerek hizmetinizi ekleyebilirsiniz. Bu şekilde ne zaman emekli olabileceğinizi de öğrenmiş olursunuz.

Haberin Devamı