Gazete Vatan Logo

3.5 milyar TL yatırım yapacak, bu yıl 4 bin kişiye iş kapısı açacak

Sabancı Holding, bu yıl yüzde 10 büyüme hedefi koydu. Enerji ağırlıklı olmak üzere 3.5 milyar TL yatırım planlayan Sabancı, 60 bin olan çalışan sayısını da 64 bine çıkarmayı hedefliyor

Bu yıl Türkiye’nin yüzde 3.5 büyümesini öngören Sabancı Holding, kendi planlarını yüzde 10 büyüme üzerine kurdu.

Enerji ağırlıklı olmak üzere 3.5 milyar TL kombine yatırım planlayan Sabancı, 60 bin olan çalışan sayısını da 64 bine çıkaracak.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Sabancı Topluluğu olarak; sanayiden enerjiye, bankacılıktan perakendeye kadar faaliyet gösterdiğimiz her alanda Türkiye’nin sürdürülebilir bir anlayışla üretmesine, büyümesine ve kalkınmasına katkıda bulunmak adına tüm gücümüzle çalışıyoruz. 2014 hedeflerimize ulaştığımız, faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde liderliğimizi sürdürdüğümüz, pazar payımızı artırdığımız, başarılarla dolu bir yıl oldu. 2015 yılında da aynı motivasyonla ve tüm paydaşlarımızla birlikte başarılarımızı devam ettireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Hedef kârlı büyüme

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul ise Sabancı Topluluğu’nun 2014 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Kurtul, “Kombine net satışlarımız 2013’e göre yüzde 23 artışla 44.2 milyar TL, banka dışı kombine net satışımız ise 2013’e göre yüzde 27 artışla 27.3 milyar TL oldu. 2014 yılında konsolide net kârımız yüzde 20 artışla 2 milyar 79 milyon TL oldu. Yüzde 57’sini enerjiye olmak üzere 3 milyar TL’lik yatırım yaptık. 1.860 yeni istihdamla çalışan sayımız 60 bini geçti” dedi.

Haberin Devamı

2015 hedeflerini de paylaşan Kurtul, kârlılık içinde büyümeyi önceliklendirdiklerini belirtti. Kurtul, şöyle devam etti:

EnerjiSa 2016’ya kaldı

“8 yılda bugünkü değeriyle 22 milyar TL enerjiye yatırımı yaptık. 2015 yılında da ağırlığı enerji olmak üzere yaklaşık 3.5 milyar TL kombine yatırım yapacağız. Çimentoda satın alma fırsatlarını takip edeceğiz. Carrefoursa’da dönüşüm projesini sürdürürken, Teknosa’da çoklu kanal yatırımlarımıza devam edeceğiz. Sanayi şirketlerimizde ticari süreçlerde verimlilik sağlamak ve yenilikçi büyüme projelerini hayata geçireceğiz. Bu sene iç piyasada biraz yavaşlama bekliyoruz tüketim anlamında. İhracatta da daralma var. Dolayısıyla yüzde 10 civarı bir büyüme olacak. Çalışan sayımız da perakendedeki büyümeyle 64 bini aşacak.” Kurtul, Enerjisa’nın halka arzıyla ilgili olarak, “Enerjisa’nın halka arzı yeni tarife dönemini bekleme ihtiyacı ve piyasa şartları nedeniyle 2016’dan daha ileriye kalacak görünüyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Seçimsiz 4 yılı bekliyoruz fırsat penceresi olabilir

GÜLER Sabancı, yıllık değerlendirme toplantısında dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Sabancı, şunları söyledi: “Yaklaşık 2 yıldır ülkemiz seçim atmosferind... Haziran ayındaki seçimlerden sonra, 4 yıllık seçimsiz bir döneme gireceğiz. Bu dönemde ekonomiye odaklanarak, gerekli düzenleme ve yapısal reformların hayata geçirilmesiyle yeniden hızlı bir büyüme dönemi yaratmalıyız. Bu bağlamda barış sürecine dair atılan adımları çok önemsiyoruz. Sürecin başarıyla devam ettirilmesinin, toplumsal ve ekonomik gelişimimize büyük bir ivme kazandıracağına inancımız devam ediyor. Bundan vazgeçmemeliyiz. Petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi beklentisi, 2015’te enflasyona aşağı yönlü olumlu katkı yapacak. Kurlarda yükseliş, petrol ve emtia fiyatlarında düşüş ve devam eden makro tedbirler de cari açıkta iyileşmeye destek olacak görünüyor. Bütün bunlardan dolayı özellikle yılın ikinci yarısında bir fırsat penceresi olabilir. Açıklanan reformların önceliklendirilmiş bir plan içerisinde en geç seçim sonrası uygulanmasını bekliyoruz. Ancak bu şekilde daha yüksek bir büyüme ve kişi başına düşen gelirde 10.000 dolardaki duraklamadan sıçramayı sağlayabiliriz.”8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de hatırlatan Sabancı, “Bizim için kadın bir gün değil, her gün değerli” dedi.

Haberin Devamı

Hepimiz düşük faiz isteriz

ZAFER Kurtul, Merkez Bankası ve faiz tartışmalarıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Büyüme için, yatırım için, istihdam yaratmak için hepimiz düşük faiz ortamı isteriz. İki açıdan bakabiliriz olaya, bir tanesi kredi faizleri aracılık maliyetleri. Faiz yüzde 10 dersek, krediye gelene kadar aracılık maliyetlerine bakıldığında bu oran yüzde 13 oluyor, stopaj kesintisine bakıldığında 1.5 puan da buradan, 4.5 puan aracılık maliyeti söz konusu. Bu konuya bakılabilir. İkinci konu da enflasyon. Enflasyonda da hükümetin reform programının çok katkısı olacak.”

Haberin Devamı