Gazete Vatan Logo

2 milyar dolarlık doping

Mobilya sektöründe yapılan 8 aylık KDV indirimi, satışları yüzde 30 arttırdı. 6 milyar dolarlık satış bekleyen sektörde 8 milyar dolarlık satış gerçekleşti

2 milyar dolarlık doping

Mobilya Sanayicileri ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, 3 Şubat’ta başlayan ve 30 Eylül’de biten KDV indiriminin sektörü hareketlendirdiğini belirterek, bu indirim konusunda sektörün uzun zamandır talepte bulunduğunu anımsattı. Yaklaşık 8 ay süren KDV indirimiyle mobilyaların yüzde 10 ucuza geldiğini dile getiren Güleç, bu durumun bir süredir beklemede olan vatandaşı alıma yönlendirdiğini anlattı. Güleç, indirim sürecinde ürün bazında en çok kanepe, tekli koltuk gibi oturma gruplarının satıldığını söyledi.

Mobilya satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 30 arttığını dile getiren Güleç, “Ofisten mutfak mobilyasına, hastaneden turizm mobilyasına kadar sektörümüzün yıllık toplam satışı 10 milyar dolara yaklaşıyor. Biz, bu yılın ilk 9 ayı olan Ocak-Eylül döneminde, 6 milyar dolarlık satış yapılmasını bekliyorduk ancak KDV indirimiyle bu rakam 8 milyar dolara yaklaştı” dedi.

30 bin kişiye istihdam

Ahmet Güleç, mobilya sektöründe kayıtdışılığın fazla olduğunu anımsatarak, şu ifadeleri kullandı: “Kredi kartına yapılan taksit sayısının arttırılması, sonrasında KDV indirimi sektörün kayıt altına girmesini sağladı. İlk 6 ayda sadece banka ve kredi kartlarıyla yapılan mobilya ve dekorasyon harcamaları resmi rakamlara göre rekor kırarak 12 milyar lirayı aşmıştı. Bu rakamın 9 aylık dönemde çok daha yukarda olduğunu tahmin ediyoruz.” Mobilyanın direkt etkilediği onlarca sektörün de canlandığını, 30 binlik ek istihdam sağlandığını söyledi.

Haberin Devamı