Gazete Vatan Logo

‘Üzgünüz, bu adamı bakan yaptık’

İngiltere’de yeni Başbakan May’in, Türk kökenli Boris Johnson’ı dışişleri bakanı yapması, Avrupa başkentlerinde endişeyle karşılanırken, İngiliz Daily Mirror gazetesi, Boris’in bakan olmasından dolayı dünyadan özür diledi.

‘Üzgünüz, bu adamı bakan yaptık’

İngiltere’de 23 Haziran’daki Avrupa Birliği (AB) referandumunun ardından görevden ayrılan David Cameron’ın yerine başbakanlık koltuğuna oturan Theresa May’in, Londra’nın Türk kökenli eski Belediye Başkanı Boris Johnson’ı dışişleri bakanı olarak ataması, yerel kamuoyunda ve Avrupa başkentlerinde endişeye yol açtı.

Referandum sürecinde eski Başbakan Cameron’a cephe alarak ayrılıkçıların safında yer alan Johnson, sandıktan AB’ye ‘hayır’ kararının çıkmasının ardından sürpriz bir şekilde başbakanlık yarışına girmeyeceğini açıklamıştı. Önceki gün başbakanlık görevini devralan eski İçişleri Bakanı Theresa May ise, günlerdir geri planda duran Johnson’a sürpriz şekilde kabinesinde yer verdi.

Siyasi gözlemciler, May’in kabinesinde, başta Johnson olmak üzere AB’den çıkışı destekleyen vekillere yer vererek, Muhafazakar Parti içerisindeki bölünmeye son vermeyi amaçladığı söyleniyor. Buna karşın May’in Johnson gibi bakanlık deneyimi olmayan ve yabancı liderler hakkında sarfettiği gaflar nedeniyle tepki çeken Johnson’ı dışişleri bakanı yapmasının, özellikle AB üyeleriyle sorunlara yol açmasından endişe ediliyor. Nitekim dün Avrupalı bazı siyasetçiler, Johnson’ın bakan yapılmasına yönelik tepkilerini dile getirmeye başladı.

Haberin Devamı

‘Halkına yalan söyledi’

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, AB referandumu öncesinde İngiliz halkına yalanlar söyleyen Johnson’ın bakanlık görevine getirilmesiyle sırtını sağlama aldığı yorumunu yaptı. Ayrault, “Benim müzakere etmek için güvenebileceğim bir partnere ihtiyacım var” diye konuştu.Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise, AB referandumu sonrasında kriket oynamaya giden Johnson’ın ‘sorumsuz’ bir siyasetçi olduğunu dile getirdi.

İsveç’in eski Başbakanı Carl Bildt ise, Twitter’dan Johnson’ın bir fotoğrafını paylaşarak, “Bunun bir şaka olmasını dilerdim ama korkarım değil” diye yazdı.

Cher tepkili

Boris Johnson’ın dışişleri bakanlığı görevine getirilmesine Hollywood’tan bile tepki geldi. Pop şarkıcısı Cher, konuya ilişkin görüşünün sorulması üzerine attığı Tweet’te, “Onun (Johnson’ın) İngiliz halkına yalan söyleyen kahrolası bir aptal olduğunu düşünüyorum” diye yazdı.

Haberin Devamı

Mirror özür diledi

Johnson’ın bakan seçilmesine en büyük tepkiyi, İngiliz Daily Mirror gazetesi verdi. Gazete, manşet haberinde ‘tüm dünyadan’ Boris Johnson’ın dışişlerine atanmasından dolayı özür diledi. Gazetenin yayınladığı açık mektupta, Johnson’ın Birleşik Krallık halkı da dahil dünya liderlerine dahi hakarette bulunduğu, yaptığı yurt dışı ziyaretlerinde de uygun olmayan açıklamalar yaptığı ve davranışlar sergilediği hatırlatılarak, “Küresel sahnede, Birleşik Krallık’ın yüzü olarak Alexander Boris de Pfeffel Johnson ile uğraşacağınız gerçeğinden dolayı lütfen naçizane özürlerimizi kabul ediniz” ifadesi kullanıldı.

Bakanlık kedisiyle tanıştı

Johnson, kabineye girdiğinin açıklanmasından kısa süre sonra dışişleri bakanlığına giderek ofisleri gezdi. Johnson’ın ziyareti sırasında, bakanlığın resmi fare avcısı olan Palmerston adlı kediyle de ‘tanıştığı’ kaydedildi.

Haberin Devamı

Sözcü güldü

Daily Mail gazetesi, günlük basın toplantısında Johnson’ın bakanlık görevine getirilmesi konusundaki düşüncesi sorulan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’in ‘gülmemek için kendini zor tuttuğunu’ yazdı. Gazete, Toner’in davranışının, ABD yönetiminin Johnson’ın bakanlığına yönelik genel tutumu olabileceği yorumunda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Johnson’ı tebrik ederek İngiliz meslektaşıyla çalışmak için sabırsızlandığını belirtti.

Ali Kemal’in torunu gaflarıyla ünlü

Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapan Ali Kemal Bey’in torununun oğlu olan Boris Johnson, Londra Belediye Başkanıyken Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren açıklamalarda bulunuyordu. AB referandumu sürecinde ise Ankara’nın birliğe girmesine karşı olduğunu söylemişti. Terör örgütü PKK’ya ve peşmergeye sempati duyduğunu ifade eden Johnson, İngiliz seçmenlere, AB ile Ankara arasındaki vize serbestisi anlaşmasının ardından milyonlarca Türk vatandaşının İngiltere’ye geleceği uyarısında bulunmuştu. Geçtiğimiz aylarda yazdığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren şiirle de gündeme gelen Johnson, ABD Başkanı Barack Obama’nın ‘yarı Kenya’ kökenli olduğu için İngiliz İmparatorluğu’ndan hoşlanmadığını iddia etmişti. Johnson, ABD’de Demokrat Parti başkan adayı olan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton için de, ‘akıl hastanesinde çalışan sadist bir hemşire’ benzetmesinde bulunmuştu. Johnson, referandum kampanyası sırasında da AB’yi Nazi lideri Hitler’e benzetmişti.

Haberin Devamı

‘Soytarı bakanı olan tek ülke’

The Independent gazetesi, Johnson’a bakanlık görevi verilmesine tepki gösterdi. Eski Londra Belediye Başkanı için ‘soytarı’ benzetmesinde bulunan gazete, internet sitesinde yayınladığı ve sadece İngiltere’nin işaretli olduğu haritanın da, ‘dünyada güç delisi soytarıların dışişleri bakanı olduğu ülkeleri’ gösterdiğini belirtti.

Gazetenin internet sitesinde, Johnson’ın bugüne kadar ‘sataştığı’ ülkelerin işaretli olduğu bir başka harita da yayınlandı.

Sağdaki harita Johnson’ın ‘sataştığı’ ülkeleri gösteriyor.