Gazete Vatan Logo

‘Sokağa çıkamıyoruz’

Rusya’da çalışan ve okuyan Türklere yönelik baskılar arttı. Öğrenciler sınır dışı edilirken, Türklerin evlerine saldırılar gerçekleşiyor. Türkler sokağa çıkmaya korkuyor

‘Sokağa çıkamıyoruz’

Uçak krizinin derinleşmesi Rusya’da yaşayan ve eğitimini sürdüren Türklerin yaşam koşullarını giderek zorlaştırıyor. Rusya’nın farklı şehirlerinde Türk öğrencilerin kaldıkları yurtlar basılıyor, öğrenciler gözaltına alınıyor. Voronezh’de okuyan Türk öğrencilerse sınır dışı ediliyor.

Voronezh’de sınır dışı edilen öğrencilerden VATAN’ın konuştuğu S.K. yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Vize işlemlerimizi okul hallediyordu. Şimdi üniversite yönetimi hepimize 2-7 Aralık arasında Rusya’dan çıkmış olacağımıza dair tahahütname imzalatıyor. 5 yıldır buradayım. Son sınıf öğrencisiyim. Tezimi yazarken okuldan atılıyorum. 3.5 ay sonra diplomamı alacaktım. Hayatımızı, emeklerimizi, umutlarımızı kararttılar. Ölen pilot Voronezh’li olduğu için ilk bizden başlandığı söyleniyor. Türkiye’ye döndüğümüzde YÖK’ün bize denklik vermesini istiyoruz. Burada evlenmeyi düşündüğüm bir kız arkadaşım vardı. Evlilik hayallerimiz de suya düştü. Voronezh’deki 50 Türk öğrenci, başlarına bir şey gelmemesi için 25’er kişilik gruplar halinde iki arkadaşın evinde kalıyor. Korkudan yiyecek almak için bile sokağa çıkamıyoruz. Dün iki arkadaşımız sadece Türk oldukları için ev sahibi tarafından evlerinden çıkarıldı. Bu yapılan ırkçılık. AİHM’de dava açmayı düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

‘Halkın tavrı değişti’

Novgorod’ta yaşayan yazılımcı F.F. ise komşularının kendilerine karşı tutumlarının değiştiğini belirterek, “Yan komşum polis. Normalde her sabah selamlaşırız. Dün ilk defa evin önünde beni durdurup pasaport kontrolü yaptı. Önceki gece Türk arkadaşlarımın yaşadığı evin önüne sarhoş bir kaç kişi gelerek, ‘Pis Türkler çıkın dışarı’ diye bağırmışlar. Polis müdahale etmemiş. Medya ve hükümet halkı kışkırtıyor. Sokağa çıkmıyoruz. Olayların yatışmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Ekatarinburg’ta okuyan D.M. ise, “Okulumuz bize sahip çıkmaya çalışıyor ancak polisin baskısı var. Dün kaldığımız yurt basıldı. 4 Türk öğrenci polis tarafından rektörün karşısına çıkarılarak durumlarında bir sıkıntı olup olmadığı yönünde sorgulandı” dedi.

‘Sokağa en az 3 kişi çıkın’

Haberin Devamı

Moskova Türk Öğrenciler Birliği hafta sonu için yayınladığı duyuruda Türk öğrencilerden eğlence yerlerine gitmemelerini, sokakta yalnız dolaşmamalarını ve Türkçe konuşmamalarını istedi. Duyuruda, “Lütfen hafta sonu kimse kamuya açık yerlere gitmesin, evde veya yurtta yakın arkadaşlarıyla dayanışma içinde geçirsin. Acil bir durum olmadıkça dışarı çıkmayalım. İhtiyaç için market gibi yerlere gitmemiz gerekiyorsa en az üç kişi olarak dışarı çıkalım. Herkesin arasında yüksek sesle Türkçe konuşmayalım. Çevremizdekilerin sözlerine aldırış etmeyelim, kimseyle tartışmaya girmeyelim, Rusya’yı kötüleyici laflar sarfetmeyelim” denildi.