Gazete Vatan Logo

‘İkinci Kandil’ böyle vuruldu

Türk jetleri önceki gece PKK’nın ikinci bir Kandil’e çevirmeye çalıştığı Sincar Dağı ile örgütün Suriye’deki kolu YPG’nin kampları bulunan Al Malikiya’ya bomba yağdırdı

‘İkinci Kandil’ böyle vuruldu

Toplam 39 hedefin vurulduğu hava harekatında örgüte ait komuta merkezi, kamplar, barınma alanları, silah mevzileri yerle bir edildi, 70 terörist öldürüldü

PKK’nın yeni Kandil’e çevirmeye çalıştığı Sincar Dağı ile Suriye’nin Derik bölgesindeki Karaçok Dağı’nda bulunan YPG kamplarını Türk jetleri bombaladı. Bir saat süren bu operasyonla ilk kez sınır ötesi hava harekatında iki ülkedeki hedefler aynı anda imha edilmiş oldu.

Diyarbakır örneği verildi

TSK’dan yapılan açıklamada, iki bölgenin de terör yuvasına dönüştüğü vurgulandı. PKK ile örgütün Suriye’deki kolu YPG’nin özellikle son dönemde Türkiye’ye terörist, silah, mühimmat ve patlayıcı madde aktarılması maksadıyla yoğun şekilde kullanıldığına dikkat çekildi. Açıklamada, “Bu bölgelerden ülkemize sızdırılan teröristler ve aktarılan silah ile malzemeler, hudut karakollarımıza yönelik taciz ve saldırılarda ve son olarak da Diyarbakır’da tünel kazılarak toplu yıkım ve ölümleri amaçlayan bir terör eyleminde kullanılmıştır” denildi.

Sincar’da 40, Karaçok’da 30

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre gece 02.00’de havalanan Türk jetleri ilk hedefi 02.12’de vurdu. Ardından Sincar Dağı’nda 20, Al Malikiya’da ise 19 olmak üzere toplamda 39 hedef imha edildi. Jetler ilk olarak Suriye’nin Derik bölgesindeki Al Malikiya’da bulunan YPG komuta merkezini, haberleşmede kullanılan radyo ve telsiz istasyonu ile kampları vurdu. Sincar Dağı’nda ise aralarında örgütün ‘önderlik bahçesi’ dediği alan ile birçok kamp, karakol, barınak ve mühimmat deposu imha edildi. TSK’dan yapılan açıklamade, Sincar’da 40, Karaçok Dağı’nda ise 30 terörist in öldürdüğü bildirildi. Teröristlerin moralinin bozuk olduğu belirtildi. Rudaw da Sincar Dağı’nda 5 peşmergenin öldüğünü, 7 peşmergenin ise yaralandığını duyurdu. PKK’yla ittifak yapan Ezidilerin de 5 mevzisinin vurulduğu öğrenildi.

Bombardıman Korsan ve Pars’tan

Bombardımana hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın “Korsan” çağrı kodlu 171. Filo ile “Pars” çağrı kodlu 181. Filo komutanlıklarına bağlı savaş uçakları katıldı. Tanker uçakları da harekat sırasında görev yaptı. Önemli muharip filolardan olan 171. Filo Komutanlığı, ağır bombardıman ve havadan yere taarruz görevlerini yerine getiriyor. Gece alçak irtifa uçuş kabiliyetine sahip “Pars” filosundaki uçaklarda da “LANTIRN” adı verilen, gece veya bozuk meteorolojik şartlarda bile pilota mükemmel bir görüş sunan, atılan özel bomba ve füzelerin hedefi isabetle vurmasını sağlayan sistem bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Operasyonlar sürecek’

Gece 02.00’de başlayan hava harekatı Ankara’daki Genelkurmay Karargahı’ndan yönetildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın da aralarında olduğu komuta kademesi gelişmeleri bizzat takip etti. Akar, “Herkes bilsin ki, tehdit devam ettiği sürece, bu operasyonlar da sürecektir” dedi.

Örgütün radyosu yerle bir

TSK, harekatların görüntülerini yayınladı. Görüntülerde Karaçok Dağı’ndaki ‘Rojowa’nın sesi’ adlı örgüt propagandası yapan radyonun anteni yıkılma anı da vardı. İşte o yıkılan antenin önünde ABD’li komutanın görüntüleri ortaya çıktı. Harekatın hemen ardından bölgeye koşan Koalisyon Güçleri’ne mensup bir ABD’li komutan YPG’lilerle birlikte bombalanan yerleri inceledi. Vurulan radyo/telsiz istasyonunu gezen ABD’li komutanı karşılayan grup üzerinde Öcalan’ın fotoğrafı bulunan flamaları salladı.

Haberin Devamı

KOALİSYON HAREKATI ONAYLAMADI...

ABD: Endişeliyiz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye ve Kuzey Irak’ta düzenlediği hava harekatı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, “Suriye’nin kuzeyi ve kuzey Irak’a yönelik Türk hava saldırılarından dolayı endişe duyuyoruz. Saldırılar ‘Koalisyon’ tarafından onaylanmadı. Endişemizi Türk hükümetine ilettik” denildi.

TERÖR UZMANI ABDULLAH AĞAR:

‘Fırat Kalkanı kadar önemli’

Terör uzmanı Abdullah Ağar, hava harekatını VATAN’a değerlendirdi: “Türk savaş uçakları Sincar ve Malikiye’de yaklaşık 40 hedef vuruldu. Türkiye aynı anda iki farklı ülkedeki PKK kamplarına operasyon düzenledi. PKK’ya ait eğitim kampları, mühimmat depoları, irtibat merkezleri, mevzileri hedef alındı. Bu operasyon en az Fırat Kalkanı kadar önemli. Çünkü PKK’nın Suriye merkezli batının destek verdiği yeni yapılanmasına ilk defa bu kadar kapsamlı bir operasyon düzenleniyor. Türkiye, ‘Kendi ve bölge güvenliği açısından ne gerekirse yaparım’ dedi. Bu noktada PKK içinde psikolojik kırılma yaşanabilir. çünkü Türk savaş jetlerinin sürekli hedefleri olabileceğini düşünür. Kuzey Irak’ta da bu yaşanıyor ancak fiziki ve arazi şartları Kuzey Irak’taki kamplara avantaj sağlıyor. Ancak Suriye için böyle bir arazi avantajları yok.”

Haberin Devamı

SALİH MÜSLİM ŞAŞKIN:

‘Beklemiyorduk’

Sputnik’in haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin düzenlediği hava harekatına ilişkin PYD Eş Başkanı Salih Müslim “26 uçakla saldırı yapacaklarını beklemiyorduk” dedi. ABD’nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin haberi olmaksızın TSK uçaklarının bölgede harekat düzenleyemeyeceğini savunan Müslim “Koalisyon bir açıklama yapmalı. Saldırı ile ilgili bilgileri var mıydı yok muydu? Bunu nasıl görüyorlar? Açıklama yapmalılar” dedi.

PEŞMERGE’DEN PKK’YA SUÇLAMA

PKK derhal çekilmeli

Peşmerge Bakanlığı Sincar’daki bombardımanına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada sorunun PKK’nın bölgede bulunmasından kaynaklandığını belirtildi: “Bu sorunlar tamamen, PKK’nın bölgede bulunmasından kaynaklı. Onların orada bulunması, bölge halkı ve Kürdistan Bölgesi için baş ağrıtmaktadır. Buradan bir kez daha PKK güçlerinin istikrarsızlığa sebebiyet vermemelerini, bölge halkının dönmesine izin vermelerini, Şengal Dağı ve bölgeden çekilmelerini talep ediyoruz.”