Gazete Vatan Logo

"Genelkurmay Başkanı dahi gelse..."

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Konya'da yürütülen davada ifade veren Binbaşı Gülçin Kır, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinden 3 rütbeli askerin, cephanelikteki nöbetçi erlere "Bizden başka Genelkurmay Başkanı dahi gelse kapıyı açmayın" diye emir verdiklerinin ortaya çıktığını ileri sürdü.

"Genelkurmay Başkanı dahi gelse..."

MAK Timleri cephane nöbetçilerine 'Genelkurmay Başkanı gelse kapıyı açmayın' emri vermiş

Konya'da 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görevli 29'u tutuklu 31 askerin yargılanmasına devam edildi. 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tanık olarak ifade veren 15 Temmuz günü üssün nöbetçi amiri Binbaşı Gülçin Kır, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timinden 3 rütbeli askerin, cephanelikteki nöbetçi erlere ''Bizden başka Genelkurmay Başkanı dahi gelse kapıyı açmayın'' diye emir verdiklerinin ortaya çıktığını ileri sürdü.

3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı MAK Timi Komutanı Astsubay Başçavuş Yılmaz Bahar, 15 Temmuz günü sabah saatlerinde 7'şer kişilik 3 timle, ağır silahlarla donatılan üsse ait 6 araçla, iddiaya göre Moda Deniz Kulübü'ndeki düğünde Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ı, koruma gerekçesiyle Konya'dan İstanbul'a hareket etti. Akşam saatlerinde ise 135'inci MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin, filodaki askerlerin büyük bölümünü evlerine gönderdi. Sonra mühimmat deposundaki görevliyi değiştirip, deponun başına kendi ekibindeki görevliyi getirdi. Ardından 2 helikoptere 4 makineli tüfek, 6 bin mermi ve altlarına füzesavar sistemi yerleştirildi. Sonra 7'şer kişilik 3 tim saat 18.00 sıralarında Konya'dan İstanbul'a 2 helikopterle hareket etti. Yalova'da ikmal yaptıktan sonra diğer ekiplerle birlikte Moda Deniz Kulübü'ndeki düğüne baskın düzenlendi.

Haberin Devamı

Moda Deniz Kulübü'ndeki düğün basan timlerin bulunduğu 2 helikoptere 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda silah ve mühimmat yükleyen askerlerinde bulunduğu 29'u tutuklu 31 askerin 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, FETÖ/PDY terör örgütüne üye olma' suçlarından geçen çarşamba günü başlanan yargılanmasına Konya 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

İNCİRLİK ÜSSÜ'NDEN HELİKOPTER GELMİŞ

Duruşmada sanıkların ardından tanıkların ifadesine geçildi. Tanık olarak dinlenen Yüzbaşı Mete Yalçın, İncirlik Üssü ile helikopter değişikliği yapıldığını ileri sürdü. Yalçın şöyle dedi:

Haberin Devamı

''15 Temmuz'dan birkaç gün önce MAK timlerinde bulunan bir helikopter, performansı düşük diye İncirlik Üssü'ne götürüldü. Oradan da performansı daha yüksek olan ve açılır kapısına silah monte edilebilecek bir helikopter getirdiler. O gece istediklerini üsse çağırıp, istemedikleri adamları da gönderdiler. Mustafa Ertürk (3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Hava Harekat Komutanı) ve Alparslan Şahin (MAK Timi Filo Komutanı) cep telefonlarını masanın üzerine bırakıp telefonlardan uzaklaşarak baş başa konuşmalar yapıyorlardı.''

MAHKEME BAŞKANI: SEN KENDİ ASKERLERİNİ NEDEN TESPİT EDEMEDİN

Tutuklu sanıklardan 3'üncü Ana Jet Üssü İstihbarat eski subayı yüzbaşı Kenan Şahin, tanık Mete Yalçın'a "FETÖ'cüleri biliyordun madem, neden ihbar etmedin" diye soru sordu. Bunun üzerine 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kadir Gezici, Kenan Şahin'e, "Ben de sana soru sorayım. Altında görevli 22 Aastsubay gitmiş, generalleri yere yatırmış, derdest etmiş. Sen bu adamları niye tespit edemedin?" diye sordu. Kenan Şahin'in bu soru üzerine sessiz kalması dikkat çekti.

Haberin Devamı

YÜZBAŞI KARDEŞİ 15 TEMMUZ GECESİ ÖLDÜRÜLMÜŞ

Tutuklu Kenan Şahin'in astsubaylıktan subaylığa geçtiği, daha önce de 'Askeri Casusluk ve Kumpas' davasında bilirkişilik görevini üstlendiği kaydedildi. Kenan Şahin'in kendisi gibi astsubaylıktan, subaylığa geçen kardeşi yüzbaşı Cihan Şahin'in 15 Temmuz'da Harp Akademisi'nde Kurmaylık eğitiminde bulunduğu, buradan da İstanbul Büyükşehir Belediye Binasını ele geçirmek için gittiğinde çıkan çatışmada polis tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

15 Temmuz günü yıllık iznini geçirdiği Malatya'dan Konya'ya 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na dönen ve burada gözaltına alınıp tutuklanan Kenan Şahin'in, ifadesinde yıllık izinden 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki saunaya girmek için döndüğünü ileri sürdüğü kaydedildi.

BİNBAŞININ ODASINA GİREN 2 ASKER TERS TERS BAKIP GİTMİŞ

15 Temmuz gecesi 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda nöbetçi amir olarak görev yapan ve tanık olarak dinlenen Binbaşı Gülçin Kır, o gece Üs Komutanlığı'nda neler yaşandığını anlattı.

Haberin Devamı

Binbaşı Kır ifadesinde şunları söyledi:

''O gece beni cephanelikten aradılar. 'Erler 4 saattir nöbet tutuyor. Ne zaman değişim olacak' diye sordular. Ben de neden değişmediklerini sordum. Cephaneliğe gelen MAK Timindeki rütbeli askerler, cephanelikten silah ve mühimmat aldıktan sonra kapıdaki nöbetçi erlere, 'Bizden başka Genelkurmay Başkanı dahi gelse kapıyı açmayın' diye emir vermişler. Ben de derhal nöbetçilerin değiştirilmesini söyledim. Sonra odama MAK Timinden 2 asker, tam teçhizatlı ellerinde silahlarla girdi. Ben bunlara 'Bu kılığınız ne?' dedim. Ters ters bakıp gittiler. Ben de peşlerinden gittim, nizamiyeye kadar gittiler. Ben de güvenlik tedbiri aldıklarını düşündüm" dedi.

Duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam ediyor.