Gazete Vatan Logo

Yeni annelere 100 altın öneri

Biliyoruz ki anne olmak heyecan verici. Peki ya bu heyecan verici macerada sizi neler bekliyor biliyor musunuz?

1 Kendi doğum hikayenizi anlatmaya başladığınız an, bilin ki doğum hikayelerini anlatmaya can atan başka anneler bulacaksınız. Bu yüzden hazırlıklı olun, lafınızı kaptırmayın. Bir süre sonra sohbet, kimin doğumunun daha heyecanlı, daha ilginç, daha olaylı olduğuyla ilgili bir yarışa dönüşebilir, dikkat edin!.

2 Doğumun ardından yapmayı isteyeceğiniz ilk iş, gardırobunuzdaki hamilelik giysilerinizden kurtulmak olacak. Nereden mi biliyoruz; çünkü kadınların çoğunun şikayeti hamilelik dönemlerinde kendilerini astronot gibi hissetmeleri. Artık sadece özel o hamile kıyafetlerinden giymek zorunda değilsiniz.

3 Aileye katılan sevimli bebeğinizin kendisi gibi minicik giysileri olduğunu unutmayın. Çamaşır makinesinden çamaşırları her çıkardttığınızda denize dalan sünger avcıları gibi minik bebek çoraplarını arayacaksınız!

4 Bebeği olan anneler bilir. 10 dakika içinde duş alıp saçını şekle sokan, makyajını yapan, giyinip hazır olan tek yaratık, bebeği olan bir kadındır! Anlayacağınız, sevgili eşinizi kapı önünde ‘Ben hazırım hayatım, daha hazırlanmadın mı?’ diyerek siz bekliyor olacaksınız. Artık bu cümle sizin tekelinizde olacak. Ne keyif ama!

5 Bir not defteri alıp sizden önce anne olan arkadaşlarınızın isimlerini yazmaya başlasanız iyi olur. Şimdi bebeğiniz kucağınızdayken bebek sahibi olunca eskisi gibi görüşemediğiniz için mızmızlandığınız anne arkadaşlarınızı mutlaka daha iyi anlayacaksınız.

6 Sekiz saatlik kesintisiz bir uykuya karşılık nelerden vazgeçebileceğinizi düşünmeye başladığınızda bilin ki on numara annesiniz.

7 Kilo aldığı için mutlu olacağınız biri olabilir mi? Sevimli bebeğinizin aldığı her gramla gurur duyacaksınız.

8 Hazırlanın, bebeğinizin her şeyi gibi minicik olan tırnaklarını keserken yüreğiniz ağzınızda olacak.

9 Hamileyken uyku tutmadığı zamanlar okuduğunuz yarım kalan son kitabınıza devam edebilmek için fırsat kollayacaksınız.

10 Endişelenmeyin, ara sıra da olsa bebek telsizini pencereden fırlatmak isteyeceksiniz. Normal, tipik bir anne davranışı!

11 Şimdi anladığınıza eminiz, yeni anneler nasıl oluyor da bu kadar çabuk eski formlarına kavuşuyorlar! Spor hocanız, böyle ne zaman acıkacağı, ne zaman uyuyacağı belli olmayan bir bebek olunca peşinde koşturmaktan başka çareniz kalmıyor.

12 Aynaya bakıp ‘Ayna, ayna! Söyle bana, benden daha iyi anne var mı?’ diye sorduğunuzu biliyoruz. Boş yere inkar etmeyin, kabullenin. Her anne en az bir kere bunu kafasından geçiriyor.

13 Anaokulu çağı çocuklarının birer bebek delisi olduğunu bebeğiniz olmadan önce bilemezdiniz tabii ki de!

14 Bir daha süpermarkette gördüğünüz bir bebeği ‘Aaa, ne sevimli şeysin sen!’ diyerek öpüp koklamayacağınızı biliyoruz. Artık yanındaki annesinin ne kadar bu öpüp koklamalara sinirlenebileceğini biliyorsunuz en azından.

15 Her ne kadar yorucu, berbat bir gün bile geçirmiş olsanız bebeğinizi mışıl mışıl uyurken gördüğünüz anda tüm yorgunluğunuzu unutacaksınız.

16 Bazı sabahlar yataktan ok gibi fırlayıp soluğu bebeğinizin odasında alırsınız. Bazı sabahlar da neredeyse bir tırın gelip sizi yataktan çıkartması gerekecek. Endişeye yer yok, tipik anne sendromlarından biri!

17 Anne olduktan sonra kahveyi daha çok sevmenizin nedeni ne acaba? Uykusuz geçen gecelerin ardından bile günü ayakta onun sevimliliğine bakarak geçirebilmenizi sağladığı için olabilir mi?

18 Sevgili eşinizin ‘Uyuyor mu? Bir bakıp geleyim.’ diyerek uyuyan bebeğinizin odasına girip onu uyandırır. ‘Aaa uyanmış annesi bu!’ cümlesiyle kucağında bebekle salona gelmesine alışmaktan başka çareniz yok. Adam, babası! Ne yapsın iş-güç derken bebeğini göremiyor bile.

19 Sizin sevimli bebeğinizin kakası kötü kokuyor olabilir mi? Yok canım, bir kere sizinki kaka yerine pasta yapıyor. Bu yüzden mis gibi kokuyor değil mi? Lütfen, kokmuyormuş gibi numara yapmayın.

20 Eşinizin bebeğinizle geçirdiği her anın tadını doyasıya çıkartın. Yoksa kendinize ayırabileceğiniz anlarınızın sınırlı olduğunu unuttunuz mu?

21 Kırk yılda bir olacak olsa da kendi başınıza bir yürüyüşe çıktığınızda fark edeceğiniz şeyi, şimdiden söyleyelim: Yalnızlık! Son zamanlarda bebeğinizle o kadar çok yapışık kardeşler gibi dolaştınız ki onsuz kendinizi yalnız hissetmeniz normal.

22 Kucağınızdaki ilk bebeğinizse kendinizi, bir ikinci bebeği bu kadar çok sevebileceğinizi sorgularken bulabilirsiniz. Meraklanmayın, kardeş çocuk sayısı ne kadar çok olursa olsun, hepsini de o tarifsiz anne sevgisiyle seveceksiniz.

23 Bebeğinizin her hareketini her anını fotoğraflamanız yetmezmiş gibi bir de her eş-dost toplantısını, albümlerinizi ortaya döküp ‘Bak, Ayşe Teyzesi, ne sevimli değil mi? Bu ilk emeklemesi, bu da ilk kakası…’ şeklinde bir işkenceye dönüştürmemenizi öneririz.

24 Yeni anne olan bir arkadaşınızı arayıp bebeğinizin bu sabah iki kere hapşırdığını, bir kere de kustuğunu söyleyerek öğleden sonraki buluşmanızı erteleyebilirsiniz. Sizi anlayacaktır; ama sakın aynı tepkiyi bebeği olmayan arkadaşlarınızdan beklemeyin.

25 Bebeğinizin ateşi yükseldiğinde kendinizi çıkmaz sokaklarda dolandığınız bir kabusun içinde gibi hissetmeniz çok doğal, ama paniğe kapılmayın.

26 Üç şeye alışacaksınız: Kusmuk, kaka ve çiş. Eğer yanınızda yedek bez, mama önlüğü gibi yardımcı aparatlarınız yoksa bu üçünün de üzerinize yapılma ihtimali var.

27 Hafta sonu ailece bir kaçamak yapmaya karar verdiniz. Çantalar hazırlandı. Vardığınızda emin olun, bebeğinizle ilgili A’dan Z’ye ne varsa hepsini aldığınızı; ama kendinizle ilgili özel tek bir eşyanızı bile almadığınızı göreceksiniz. Ana yüreği, bebeğiniz her şeyden önce gelir.

28 Ara sıra evde bebeğinizi eşinizle yalnız bırakın. Siz evde olduğunuz sürece bebeğinizin ağlamasından acıkmasına kadar her şeye ilk siz koşacaksınız. Babasını bu keyiften mahrum bırakmamak gerek!

29 Anne olduktan sonra trafikten daha çok nefret edeceksiniz. Yolda kaldığınız her an boşa geçen bir zaman olarak gözünüze daha çok batmaya başlayacak. Siz bir annesiniz, vaktiniz dar!

30 Cüzdanınızda taşıdığınız evlilik fotoğrafınızın üstüne bebeğinizin fotoğrafının geldiğini eşiniz biliyor mu?

31 O minik şeyin müziğe verdiği ilk tepkileri görünce dünyadaki en keyifli manzarayı seyrettiğinizi düşüneceksiniz. Dans eden bir bebeğin şovu kesinlikle kaçırılmamalı.

32 Anne olduktan sonra alışveriş merkezlerinde, sokaklarda hamilelerin veya da çocuklu insanların hemen dikkatinizi çektiğini fark edeceksiniz. Algıda seçicilik bu olsa gerek!

33 İyi ki internet var, diye düşünebilirsiniz. Bırakın da başkaları da böyle düşünmeye devam etsin. Bebeğinizin her yeni fotoğrafını e-postayla eşe dosta yollamaktan vazgeçin!

34 Unutmayın, kuzguna yavrusu şahin görünür. Sizin bir taneniz, sevimli yaramazınız herkesin sevimlisi olamaz.

35 Bebeğinizle ilgili pek de zekice olmayan bir hareket yaptığınızda bunu eşinizle paylaşmaktan çekinmeyin ki aynı zekice(!) hareketi o da yapmaya kalkmasın.

36 Etrafta ‘…sadece bir çocuğum var’ diyerek dolaşmaya başladığınızda bilin ki yakında birinciye bir kardeş geliyor.

37 Hemen hemen bütün babalar, bebeklerini ilk gördükleri an gözyaşlarını tutamıyor. Eşinizi belki de ilk ve son defa böylesine ağlarken görebilirsiniz.

38 Ne zaman çocuk sahibi olmak için yanıp tutuşan bir çift görseniz bebeğiniz olduğu için çok şanslı olduğunuzu düşüneceksiniz.

39 Suçlularla ilgili ne zaman bir haber okusanız kendinizi o suçluların annelerini yerine koyup üzülürken bulacaksınız. İşte, anne olmak böyle bir şey!

40 Bir sabah gerçekten kendinizi kötü hissederek uyansanız, yataktan çıkamayacak durumda olsanız da bebeğinizin sesini duyduğunuz anda nereden geldiğini bilemediğiniz bir güç sizi on sekiz yaşınızdaki çevikliğinize getiriverecek.

41 Bebeğinizin boyunu milimi milimine, kilosunu gramı gramına bir detektif gibi takip edeceksiniz.

42 Bebeği olan bir çift, şu manzaraya alışsa iyi olur. Seks için güzel bir akşam ve eşiniz sizi yatakta bekliyor. O da ne, bebek telsizinden gelen ağlama sesi mi? Sonuç, bebeği uyutup geldiğinizde sizi beklerken uyuya kalan bir koca!

43 Her anne gibi siz de kullan-at alt değiştirme bezleri için şükredeceksiniz. Eskiden annelerimizin bez kaynattığı zamanları hatırlayınca zamanın en güzel icadının alt değiştirme bezleri olduğunu düşünmek yanlış olmaz.

44 Bebeğinizin peşinde koşturmaktan kendinizle ilgilenemediğiniz zamanlar, bilin ki ne hikmetse eşinizin de sevişmek istediği zamanlar olacak. Bizden size tavsiye, ne yapın edin, kendinizi ihmal etmeyin.

45 Eşinizin mesai dışında katılması gereken işiyle ilgili toplantılarını, iş yemeklerini ne yazık ki eskisi gibi makul karşılayamayıp biraz kıskançlık yapacaksınız. Kendinize hakim olun, fazla abartmayın.

46 Bebek sahibi olduktan sonra bebeği olmayan arkadaşlarınızla olan diyaloğgunuz eskisi gibi sıkı fıkı devam edemeyecek. ‘İşten sonra bir iki kadeh bir şeyler içelim mi?’ teklifine çoğu zaman ‘Hmm, çok isterdim; ama bakıcımız izinli’ şeklinde cevap vereceksiniz.

47 Çalışmayan bir anneyseniz çalışan annelerin nasıl olup da bu işin altından kalktığını merak edebilirsiniz.

48 Bir anne olarak, kendinizi sevgili bebeğinizin sayesinde bedeninizde oluşan çatlaklarınızla barış imzalamış bulacaksınız

49 Her ne kadar babası da olsa eşinizin, bebeğinizle ilgili konularda sizin kadar hassas olamayacağını kabulleneceksiniz. Ne de olsa onu dokuz ay karnında taşıyan sizdiniz!

50 Farkında olmadan, buna algıda seçicilik de diyebiliriz, bebekleri sizinkiyle aynı yaşlarda olan anne arkadaşlar edineceksiniz.

51 Siz, daha parka çıkarken endişeleniyor olsanız da bebeği 12 haftalıkken uçağa binip seyahat eden, sırtına vurup dağa çıkan son model anne tiplerinin hikayelerini duyacaksınız. Hemen keyfiniz kaçmasın; ama siz de biraz rahatlayın.

52 Zamanla sizsiz de evde her şeyin yolunda gittiğini göreceksiniz. Mesela bir akşam bir çift olarak akşam yemeğine aklınız evde, bebeğinizde kalarak çıktığınızda dönüşte evi, sapasağlam yerinde duruyor ve bebeğinizi mışıl mışıl uyuyor bulduğunuzda bunu fark edeceksiniz.

53 Evin orasında burasında, dolap raflarının arkalarında, hatta salondaki kanepenin altında hamileliğinizin aşerme krizlerinden kalma çikolata paketleri bulabilirsiniz. Son kullanma tarihine bakmadan yemeyin sakın!

53 Lütfen söyler misiniz, bu dünyada bebeğinizden başka yüzü gözü mama içinde yemek yerken yine de size bu kadar sevimli gözükebilen biri var mı!

54 Mama sandalyesine oturttuğunuz bebeğiniz biberonundan sütünü içene kadar bir gözünüz onda, yedi dakikada bulaşık makinesini boşaltabildiğinize inanamayacaksınız.

55
Bebeğinizin kirli kıyafetleri bile size harika kokacak.

56 Bebeğinizin ilk kelimelerini kişisel olarak algılamamanız daha iyi. ‘Ba… ba’ demesi sizi daha az sevdiği için değil, tamamen tekrarı kolay olduğu için!

57 Bebeğinize oyuncak getiren eş-dostlarınızdan en çok takdir ettikleriniz ışıksız, pilsiz, kısacası ses çıkartmayan oyuncaklar getirenler olacak.

58 Minik bebeğiniz bir yaşını doldurduğunda gerçekten içiniz rahat edecek; ne de olsa geçen bu on iki ayı sapasağlam tamamladı.

59 Filmlerdeki aşk gibi bir aşkın ne demek olduğunu bebeğinizle birlikte anlayacaksınız. O vazgeçilmeziniz, bıkmak tükenmek bilmeden sevdiğiniz tek canlı!

60 Evin içinde bir bebeğin yarattığı curcunayla ile nasıl baş edeceğinizi söylememizi ister misiniz? Eğlenerek! Fazla telaşa gerek yok anlayacağınız. Ne yapalım yani, siz tam altını değiştirmek için bezi çıkardttığınızda altına yaptıysa, adı üstünde bebek işte!

61 Yeni anne olarak tam bir izci gibi olmalısınız. Yani her duruma hazırlıklı, tam teçchizatlı.

62 Bebektir kusar, denir değili mi? İşte en hazırlıklı olmanız gereken şey de bu. Nedense bu küçük yaramazlar en umulmadık anlarda kusmalarıyla ünlüler. Her zaman yanınızda bebek mendillerinden olsa iyi olur.

63 Bir anne olarak şunu hiçbir zaman unutmamanız gerekir: Bebeklerin kendilerine göre programları vardır. Siz her ne yapmak üzere planlamış olsanız da gününüzü, bir bebek eninde sonunda bu programınızı bozacaktır. Kendi programını uygular!

64 Çalışan bir anne olarak ofiste ister üç kişiyi ister otuz kişiyi idare edin, evde sizi idare eden sadece o minik yaramaz olacak.

65 Bebeğinizin keyfine göre hareket etmek ilk başlarda zor gelmeyebilir; ancak bir süre sonra işler çığırından çıkmaya başlayacaktır. İşte bu nokta da onu ne kadar erken, kendi günlük rutininize alıştırırsanız o kadar iyi edersiniz.

66 Yeni doğmuş bebeğinizin uyku düzenini oturtması zaman alabilir ki bu da geceleri uykularınızın bölüneceği anlamına gelir. Yani bir süre gündüzlerinizi elinizde kahve fincanıyla dolaşarak geçireceksiniz!

67 Hamileliğinizde aldığınız kiloları vermek için aceleniz varsa düzenli emzirin. Emziren annelerin eski görünümlerine daha çabuk kavuştuğu bilinen bir gerçek.

68 Anne olduktan sonra kadınların ekstra özellikler kazandıklarını hatırlatmak isteriz. Ne gibi derseniz, kırılan sandalye bacağını onarmak, bozuk prizi değiştirmek ve daha bir çok şey!

69 Sevimli yaramazınızın bebekliğinin keyfini çıkartın; çünkü bu zamanlar göz açıp kapayıncaya kadar geçecek.

70 Uyuyan güzel masalını herkes bilir. Peki ya sizin uyuyan güzeliniz kim acaba? Tabii ki de bebeğiniz!

71 Daha sizin karnınızdayken sesinizi duymaya alışmış olan bebeğiniz, her zaman sizin sesinize karşı daha duyarlı olacak, bu unutmayın.

72 Bu söyleyeceğimize belki babalar tepki gösterecekler; ama ne yazık ki yapabileceğimiz bir şey yok. Bebekle anne arasında görünmez bir bağ olduğu kesin. İşte bu yüzden bir anne, gecenin üçünde bebeğini kontrol etme ihtiyacı hissederek birden uyanıp bebeğini odasında onu uyanmış bir halde bulabilir.

73 Annelik kolay bir iş değil. Dur durak bilmeyen temposu içinde kendinizi yorgun, bitkin hissedebilirsiniz. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Bu yüzden kendinizi suçlamayın.

74 Eğlenceli bir şeyler yapmak istiyorsanız, bir akşamüzeri seksenlerden hareketli bir şarkıyı seçip ufaklıkları etrafınıza toplayın. Bu eski şarkıya eşlik ederek ufaklıklarla birlikte dans edebilirsiniz. Bu arada üzerinize bir çarşaf dolayıp başınıza da bir şapka geçirirseniz, çocukların ilgisini daha çok çekersiniz.

75 Çocuklar resim yapmayı sever. Resim kağıtları ve pastel boyalar yerine neden onları daha özgür bırakmayasınız? Mesela bir odayı tamamen büyük resim kağıtlarıyla kaplayın. Plastik kaplara da boyaları ve kalın uçlu fırçaları hazırlayın. Şimdi bırakın da çocuklar istedikleri gibi resim yapsınlar.

76 Bebeğinizin nedensiz ve sürekli olarak ağlamasından şikayetçiyseniz nedeni kolik krizleri olabilir. Endişelenmeyin, bir süre sonra kaybolacaktır, ancak o zamana kadar yağabileceğiniz birkaç şey var: Elektrik süpürgesinin sesi, araba yolculukları gibi… Garip geliyor olabilir, ama inanın işe yarıyor.

77 Bebeğinizin daha rahat bir uyku çekmesini istiyorsanız piyasada bulabileceğiniz bebek masaj yağlarından, bebek vücut losyonlarından hatta bunun için özel olarak tasarlanmış bebek ürünlerinden yararlanabilirsiniz.

78 Mutfağınızda mutlaka kolay ve pratik çalışıp temizlenebilen bir mutfak robotunuzun olması işlerinizi kolaylaştıracaktır.

79 Bebekli bir evde olmazsa olmaz nedir derseniz, cevabımız sterilizatör olacak!

80 Sevimli bebeğinizin sağlıklı büyümesini istiyorsanız her gün taze meyve suları içmesinden mutluluk duyacaksınız. Bu yüzden mutfakta bir katı meyve sıkacağı hiç fena olmaz.

81 Doğum sonrası kilolarınızda kurtulmanın en kolay ve en eğlenceli yolu, bebeğinizle birlikte yapacağınız yürüyüşler. Böylelikle bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız. Sevimli yaramazı pusetini koyup ayağınıza da yürüyüş ayakkabılarınızı geçirdiniz mi artık kim tutar sizi!

82 Bebeğinizle birlikte eve kapanıp kaldığınızı düşünüyorsanız, size ilginç bir önerimiz var. Neden birlikte yoga yapmıyorsunuz? Anne ve bebekleri için yoga programı olan pek çok merkez var. Tek yapmanız gereken internette arama motorlarından birine ‘yoga’ yazmak ve enter tuşuna basmak!

83 Süper anne olmadığını düşünen çalışan anneler, lafımız size: Süper anne diye bir şey yok! Boşuna kendinizi yıpratmayın. Siz de kanlı canlı bir insansınız. İki kolunuz iki bacağınız var. Her şeye yetişemezsiniz.

84 Bebeğinizin bir babası olduğunu unutmayın! O, sadece sizin tonton bebeğiniz değil. Babasının da biriciği!

85 Bebeğinizi dokuz ay taşıdıktan sonra en az 1
yaşına gelene kadar da yapışık kardeşler gibi gezebilirsiniz. Ama daha sonrası için kendinize bir mola verin. Ona düşkünlüğünüzü anlayabiliriz; ama aşırısının hem size hem de ona zararı olacağını unutmayın.

86 Bakıcılar, büyükanneler ya da yakın bir arkadaşınız bebeğinizi kucağına aldığında kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Aşırı panikliyorsanız, en kısa zamanda bunu eşinizle sonra da bir uzmanla paylaşmanızı tavsiye ederiz. Unutmayın gereksiz endişe sizi yıpratan yegane şeydir.

87 Hafta sonları bir günü kendinize ayırmaya ne dersiniz? Bebeğinizin peşinden koşturduğunuz altı günün karşılığında bir günü de ödül olarak almanız göze batmaz, merak etmeyin. Bebeğiyle baş başa geçireceği bir gün, emin olun babasının da hoşuna gidecektir.

88 Akrabalık ilişkileri önemlidir. Çocuğunuzun büyükannesiyle büyükbabasının dışında da diğer akrabalarıyla iletişime geçebileceği aile toplantıları düzenleyebilirsiniz.

89 Annenizi, gerçek anlamda, ilk kez bebeğinizi kucağınıza verdiklerinde anladığınızı biliyoruz. Annenizle aranızda kurulan bu özel bağın keyfini çıkartın.

90 Bebeğiniz için en önemlisi sıcak bir kucaktır. Ona alacağınız pahalı ve gösterişli hiçbir şeyin bir anlamı olmadığını bilmelisiniz.

91 Tek çocuk, hiç çocuk; iki çocuk, çok çocuk demişler. Evet; ama bu dünyada tek başına olması yerine bir kardeşinin olması onun için daha iyi değil mi? Unutmayın, sonsuza kadar onun yanında olamayacaksınız!

92 Anne olmak, bebek sahibi olmak inanılmaz bir duygu ama bu duygu içinde kaybolup gitmemelisiniz. Anne olmadan önce bir kadın olduğunuzu unutmayın!

93 Bebeğinizi dokuz ay boyunca merakla beklediniz ama doğum yaptıktan sonra işler hiç de beklediğiniz gibi gitmiyor. Kendinizi çok kötü mü hissediyorsunuz, çok sevdiğiniz bebeğinizi bile görmek istemiyor musunuz? Korkmayın, bunların hepsini sizin gibi daha birpek çok yeni anne yaşıyor. Doğum sonrası depresyon da denilen bu durum geçici, endişelenmeyin!

94 Eğer uyku saatlerinden önce kendi uydurduğunuz hikayeleri anlatmayı seven bir anneyseniz, bir kayıt cihazı edinseniz iyi olur. Hiç belli olmaz, günün birinde öylesine doğaçlama uydurduğunuz hikayelerinizin aslında çok güzel öyküler olduğunu fark edebilirsiniz.

95 Bebeğinizin taneli gıdalara alışmasını istediğinizde mamasını hazırlarken blender yerine tel süzgeç kullanın. Tel süzgeçle blender gibi her şeyi tamamen ezemeyeceğinizden yavaş yavaş taneli gıdalara alışacak.

96 Bebeğiniz sizin için bir şirine ya da şirin olabilir ve onun her anını fotoğraflamak isteyebilirsiniz. Bizden size bir tüyo, doğal ışıktan faydalanın ve flaş kullanmayın.

97 Ne yapın edin, bebeğiniz doğmadan önce bir video kamera edinin. Böylelikle onun ve aileniz için önemli olan tüm anlarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.

98 21. yüzyıl annelerinin yenilikçi, özgür ve bilinçli anneler olması gerek! Bu yüzden dünyada olup bitenleri takip eden, okuyan araştıran annelerden olmak için vakit kaybetmeden silkelenip üzerinizdeki ölü toprağını atın. Bir çocuğun en iyi öğretmeni, rol modeli annesidir unutmayın!

99 Kızlar için pembe; erkekler için mavi! Evet, her iki cins arasında cinsiyete dayalı bir renk eğilimi olabilir. Ancak, buna saplanıp kalmak doğru olmaz. Bu yüzden çocuklarınızı zorlamayın. Pekala bir kız çocuğu odasını baştan aşağıya mavi renkle donatmak isteyebilir ya da bir erkek çocukoğlunuz pembe bir süveter isteyebilir!

100 Çocuk, görerek öğrenir. Anne ve babası olarak onun rol modelleri olduğunuzu unutmayın. Dişini fırçalamasını istiyorsanız; öncelikle sizin düzenli olarak diş fırçaladığınızı görmesini sağlayın. Yemeklerden sonra onu da yanınıza alıp birlikte diş fırçalayın. Edinmesini istediğiniz her türlü alışkanlığı bizzat sizin de yaptığınızı görmediği sürece çocuk, bunları kabul etmeyecektir.

Haberin Devamı