Erişteli Mercimek Çorbası

Mercimekleri basınçlı bir tencereye alıp su ekleyerek yumuşayana dek haşlayıp ateşten alalım. Tavaya yağı alıp eritelim. Küp doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene dek kavuralım...

Haberin Devamı

Malzemeler (6-7 kişilik)
* 1 su bardağı yeşil mercimek
* Yarım su bardağı ev eriştesi
* 1 çorba kaşığı tepeleme un
* 5-6 su bardağı et suyu veya su
* 1 çorba kaşığı salça
* 2 orta boy soğan
* 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
* Tuz, karabiber, kuru nane

Mercimekleri basınçlı bir tencereye alıp su ekleyerek yumuşayana dek haşlayıp ateşten alalım. Tavaya yağı alıp eritelim. Küp doğranmış soğanları ekleyip pembeleşene dek kavuralım. Unu ekleyip hafifçe sararana dek karıştırarak kavuralım. Salçayı, kırmızıbiberi ve naneyi ekleyip yarım dakika daha kavurup ateşten alalım. Soğanlı harcı ve erişteleri mercimeklere ekleyerek tuzunu ayarlayalım. Çorbayı ağır ateşte ve ara sıra karıştırarak, erişteler yumuşayana dek pişirip ateşten alalım. Üzerine nane serperek servis yapalım.

Fırında Sebzeli Hamsi
Malzemler (4-5 kişilik)
* 750 gr. hamsi
* 1 orta boy soğan
* 1 orta boy patates
* 1 orta boy havuç
* Yarım çay bardağı bulgur
* Yarım çay bardağı sıvı yağ
* Tuz, karabiber

Hamsilerin kafalarını ve bel kemiklerini çıkararak yıkayıp suyunu süzelim. Tavaya sıvı yağı alalını. Küp doğranmış soğanı ve tavla zan iriliğinde doğranmış havuçları ekleyerek 2-3 dakika daha kavuralım. Sonra tavla zarı iriliğinde doğranmış patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edelim. Tuzu, karabiberi, bulguru ve 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyerek ağır ateşte bulgurlar suyunu çekene dek pişirelim. Fırın kabını margarinle hafifçe yağlayalım. Balıkların sırt kısımları fırın kabına gelecek şekilde çiçek biçiminde, ortadan başlamak üzere aralıksız ve yan yana dizelim. Üzerine hazırladığımız sebzeli harcı düzgünce yayalım. Kalan hamsileri de aynı şekilde sebzeli harcın üzerine dizelim. Fırın kabının üzerini alüminyum folyo ile kapaüp ısıtılmış 200 dereceli fırında 30-35 dakika pişirelim. Hamsilerin pişip pişmediğini kontrol edip fırından alarak servis yapalım.

Karışık Yeşillik Salatası
Malzemeler (4-5 kişilik)
* 1 küçük boy göbek marul
* 3-4 dal fesleğen
* 3-4 dal roka
* 2 çorba kaşığı balzamik sirke
* 1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
* Arzuya göre: 5-6 lollorossa marul yaprağı
* Parmezan peyniri rendesi
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* Tuz, karabiber

Göbek salatayı, fesleğeni, rokayı, arzuya göre lollorossa marul yapraklarını iri doğrayarak servis tabağına alalım. Zeytinyağını, balzamik sirkeyi, karabiberi ve tuzu bir kapta çırparak yeşil salatanın üzerine gezdirelim. Fıstıkları yarım çorba kaşığı zeytinyağında pembeleşene dek kavuralım. Fıstıkları ve parmezan rendesini salatanın üzerine serperek servis yapalım.

Fındıkpare
Malzemeler (7-8 kişilik)
* 2 yumurta
* 3 çorba kaşığı şeker
*1 paket margarin veya tereyağı
*1 paket kabartma tozu
* Yarım su bardağı fındık
* 4 su bardağı un

Şerbeti için:
* 3,5 su bardağı şeker
* 3 su bardağı su
* Yarım tatlı kaşığı limon suyu

Hamur yoğuracağımız kaba yumuşamış margarini, yumurtaları, şekeri ekleyip krem haline gelene dek yoğuralım. Elenmiş unu, kabartma tozunu, ince dövülmüş fındığı ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak tepsiye dizelim, 190 dereceli fırında altlan üstleri pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz üzerlerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Tatlılar şerbetini emince servis tabağına dizelim. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dakika kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.

DİĞER YENİ YAZILAR