En coşkulu doğum

Kate Middleton oğlunu dünyaya getirmek için Hypnobirthing’i (hipnozla doğum)seçince, aslında yıllardır uygulanan yöntemi herkes merak eder oldu. Anne adayının uyuduğu düşünülen yöntem aslında bilinen aksine en uyanık olma hali...

Haberin Devamı

İngiltere Cambridge Düşesi Kate Middleton, geçtiğimiz günlerde bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Bebeğin cinsiyeti kadar merak edilen bir diğer konuda Middleton’un seçtiği doğum yöntemiydi. “Hypnobirthing” de denen doğum şekli, kısaca hamileliğin tamamında kadının korkularından arınmasına odaklanıyor. Anne endişesiz, ağrısız, doğumu da acısız olursa bu bebeği de olumlu yönde etkiliyor.

Uzmanlar, Hpynobirthing’i rahat bir doğum için “derin gevşemenin” felsefe olarak edinildiği bir doğum şekli olarak tanımlıyor.
Sakinliğin ön planda olduğu doğum şekli için, anne-baba adayı aylar öncesinden gevşeme teknikleri, nefes alıp-verme, doğum sırasında bedeni nasıl rahatlatacaklarına ilişkin bir eğitim sürecinden geçiyor.

Rahatlık ve farkındalık
Hypnobirthing ise sadece bu konuda eğitim alarak uzmanlaşmış, kadın doğum uzmanlarının uygulayabildiği bir teknik. Her hipnoz tekniğini bilen bu yöntem için doğuma giremiyor. Doğum esnasında ise annenin en büyük ihtiyacı, vücut ve zihinsel farkındalığının en yüksek olması sayesinde bilinçli doğumlar yapabilmesi. Hamilelik sırasında zihin ve vücudun Hypnobirthing eğitimi ile hazırlanması çok önemli. Ki The Sun Gazetesi’nin haberine göre Düşes Kate Middleton ve eşi Prens William hamileliğin başlangıcından itibaren özel eğitimlerle Hypnobirthing’e hazırlanmışlar. Böylece yaşadıkları doğum sadece doğum mucizesinden ibaret değil, her an her sürecin farkında oldukları bir doğul olmuş.

Middleton, doğuma girişini ve oğlunu kucağına aldığı anı; sabır, sakinlik, coşku, nefes ve buluşmanın zerafeti olarak tanımlamış ki, bu zaten Hypnobirthing’in dünyada bilinen tanımlarını oluşturuyor.

Hipnozla doğumun avantajları?
* Korku nedeniyle gerginlik sonucu ağrı duyma doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşanmaz.
* Kimyasal ağrı kesicilere çok az miktarda veya hiç ihtiyaç duyulmaz. Anne ve bebek daha uyanık olur.
* Doğumun birinci fazı (açılma fazı) birkaç saat kısalır. Böylece doğumun toplam süresi kısalır.
* Sancı sırasında yorulma önlendiğinden asıl doğum anı için gerekli olan enerji, uyanıklık ve tazelik sağlanır.
* Kısa ve sık nefes alımı sonucu annede oluşabilecek, bebeğe de zararlı olan hiperventilasyon(bayılma hissi) önlenir. Bunun sonucunda bebeğin kalp hızında oksijen eksikliği nedeniyle bir sorun oluşmaz.
* Anne-bebek-doğum eşi (partneri) arasındaki ilişkiyi güçlendirir.
* Doğum sonrası dinlenme dönemi daha kısa sürer, toparlanma daha hızlı gerçekleşir.
* Doğum doğanın öngördüğü gibi yine doğal, güzel, sakin ve kutlanılması gereken bir eyleme dönüşür.
* Anne adayının eşi doğuma aktif katılıp anneye yardımcı olabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR