Gazete Vatan Logo

WhatsApp güncellemesi kabusları oldu! Kullanıcılar ikiye bölündü... 'Aldatmalar ve kavgalar artacak'

WhatsApp, birkaç gün önce çevrimiçi olma özelliğini gizleyen yeni bir güncelleme yayınladı. Buna göre karşı taraf istemezseniz sizi 'online' göremeyecek. Bu özellik sosyal medya kullanıcılarını ikiye böldü. Bazı kullanıcılar durumdan memnun ancak bazıları için ise güncelleme tam anlamıyla 'kabus'...

WhatsApp güncellemesi kabusları oldu! Kullanıcılar ikiye bölündü... 'Aldatmalar ve kavgalar artacak'

ÖZGE SEREN DOĞU /ozge.dogu@gazetevatan.com

Dünyada milyarlarca kişinin kullandığı haberleşme ve mesajlaşma uygulaması WhatsApp’a yeni güncelleme geldi. Güncelleme ile birlikte yapılan değişiklikle artık kullanıcılar istedikleri zaman ‘çevrimiçi’ gözükmeyi kapatabiliyor. Yani karşı taraf uygulamaya girdiğinde siz çevrimiçi yazısını artık görmüyorsunuz. Size yazıyorsa sadece ‘yazıyor’ bilgisi veriliyor.

ÇEVRİMİÇİ BİLGİSİ NASIL KAPATILIYOR?

‘Son görülme bilgimi kimler görebilir’ kısmındaki ‘hiç kimse’, ‘Çevrimiçi olduğumu kimler görebilir’ kısmındaki ‘Son görülme bilgisiyle aynı’ seçeneği birlikte seçildiğinde, çevrimiçi bilgisi kimseye gösterilmiyor. Yani tamamen kapatmış oluyorsunuz.

Bu özellik sayesinde kullanıcılar, kendilerini uygulamaya girip girmediğini takip eden kişilere yönelik bir nevi önlem almış oluyor.

ÇEVRİMİÇİ GÖZÜKMEK İSTEDİKLERİNİZİ SEÇEBİLİRSİNİZ

Öte yandan bir yeni özellik daha devreye alındı. Hayalet mod olarak da bilinen özellikle birlikte kullanıcılar ‘Şunlar hariç kişilerim’i işaretleyerek, çevrimiçi gözükebileceği kişileri seçebilecek, istemediklerini devre dışı bırakacak.

Haberin Devamı

WHATSAPP KULLANICILARI İKİYE BÖLÜNDÜ

Türkiye’de 40 milyonun üstünde Instagram kullanıcısı bulunuyor. Gelen bu özellik bazı kullanıcıları mutlu ederken, bazılarının da canını sıktı. Özellikle ilişki konusunda kullanıcılar ikiye bölündü. Çiftler arasında güven problemine yol açacak olması bakımından tedirgin olan kişiler de var; bunun ilişkide problem olmaması gerektiği, gayet normal bir durum olduğunu düşünen de. Peki konu ile ilgili psikolog ve WhatsApp kullanıcıları neler diyor, güncellemenin yansıması hakkında ne düşünüyorlar?

“İNTERNET ALDATMAYI KOLAYLAŞTIRIYOR”

Klinik Psikolog Kübra Aytekin Al, sosyal medyanın ilişkilere etkisi üzerinde değerlendirmelerde bulundu ve internetin aldatmayı kolaylaştıran bir yönünün olduğunu belirterek şu yorumu yaptı:

"Sosyal medya üzerinden kurulan iletişim, zamana ve mekana meydan okuyan yönüyle, bireylerin günlük hayatlarında karşılaşma ve tanışma fırsatı bulamayacakları kişiler ile yollarının kesişmesini, kendilerini istedikleri şekilde lanse edebilecekleri bir mecra bulmalarını sağlayabiliyor. Mesafelerin iletişim kurmanın önünde engel olmadığı bir ortamda internetin aldatmayı kolaylaştıran bir yönünün olduğunu söylemek mümkündür."

Haberin Devamı

ÇİFTLER BİRBİRLERİNE DAHA AZ ZAMAN AYIRIYOR

Sosyal medya kullanım süresinin, çiftler arasında strese sebep olan etkenlerden biri olarak karşımıza çıktığını söyleyen Kübra Aytekin Al, “Sosyal medya kullanımı süresindeki artış, çiftlerin birbirine daha az zaman ayırmasına ve ilişkiye yönelik hissettikleri memnuniyet düzeylerinin azalmasına neden olabiliyor. İlişkiye yönelik azalan memnuniyet duygusu ise mevcut ilişkiye alternatif ilişki arayışına neden olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

KONTROLLÜ OLMAYAN FAZLA KULLANIMA DİKKAT!

Konu hakkında yapılan araştırmalara göre çifter arasında sosyal medya kullanımının neden olduğu kıskançlık ve çatışmaların, ilişkilerin bozulması ve boşanmalarla bağlantılı olabileceğine dikkat çeken uzman isim, kontrollü olmayan fazla kullanımın, romantik ilişkilerdeki aldatma davranışlarıyla daha sık karşılaşılmasına neden olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

“GÜNCELLEME SÜREGELEN BİR GÜVENSİZLİĞİN TETİKLEYİCİSİ OLABİLİR”

Klinik Psikolog Kübra Aytekin Al, “WhatsApp’a gelen bu yeni güncelleme çiftler arasındaki bir güven sorunun oluşumunun nedeni değil, süregelen bir güvensizliğin tetikleyicisi olabilir. Halihazırda partnerine güvenmekte güçlük yaşayan birinin, partnerinin hayalet mod özelliği ve çevrimiçi görünmeyi kapatma gibi özelliklerini kullanması, kişinin partnerinin başka bir ilişkisinin daha olabileceğine ilişkin kaygı ve kuşkusunu besleyen ve arttıran bir neden olabilir. Çiftler birbirlerine güvenmiyorsa, “aldatılıyor muyum?” düşüncesi ile zihinleri sürekli olarak meşgulse bunun nedenlerine bakmak gerekir.” dedi.

“İHMAL EDİLMİŞ ÇOCUKLAR GÜVENSİZ BAĞLANIR”

Çiftlerin ailelerindeki aldatma öyküleri, önceki ilişkilerinde yaşamış oldukları benzer durumlar, sevilmezlik, yetersizlik ve değersizliğe ilişkin temel olumsuz inançları, partnerin daha önceden aldatma davranışı göstermiş olması gibi birçok nedenin güven duymamaya sebep olabileceğini söyleyen Al, “Öte yandan, yetişkinliğimizde kurduğumuz yakın ilişkiler, bebeklik ve çocukluğumuzda bizim için önemli ilk yetişkinlerle kurduğumuz ilişkilerle benzerlikler taşır. Sevgi, ilgi ve temel bakım ve ihtiyaçları “yerinde ve yeterince” karşılanmış çocuklar, yetişkin yaşamlarında ve ilişkilerinde de, dünyanın ve diğerlerinin güvenilir olduğuna inanırlar ve güvene dayalı ilişkiler kurarlar, güvenli bağlanırlar.

Haberin Devamı

Fakat ihmal edilmiş, ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tutarlı yaklaşımlar görmemişlerse, dünyanın ve diğerlerinin güvenilir olmadığına inanırlar ve güvensiz bağlanırlar. Tabi ki güvenle kurulmamış ilk çocukluk ilişkilerinin ileride kurulacak güvene dayalı ve tutarlı ilişkilerle telafisi mümkündür.” ifadelerini kullandı.

“KONTROLCÜ YAPIYA SAHİP KİŞİLERDE DAHA SIK RASTLANIYOR”

Çiftlerin güven problemlerinin temelinde bir güvensiz bağlanma örüntüsü yatıyorsa, bu konuda bir çift terapisti desteğinin alınabileceği ve bağlanma üzerine çalışılabileceğini vurgulayan Klinik Psikolog Kübra Aytekin Al, “Çiftlerin sosyal medya aracılığı ile birbirlerini sürekli takip ve kontrol etme isteği, son görülme saatine bakma, çevrimiçi olup olmadığının kontrolü, mesajlarının görülüp görülmediği, görüldüyse neden cevap yazılmadığı gibi birçok soruyu ve sonrasında oluşabilecek sorunu beraberinde getirebilmektedir.

Bu durum birçok ilişkide kıskançlığa neden olabilir. Bu tutum ve davranışların kontrolcü yapıya sahip kişilerde daha sık rastlanması muhtemel. Ama bu yapıyı besleyen partnerin güven vermeyen ve tekin olmayan davranışlarıysa, daha önceden aldatmaya ilişkin tutum ve davranışlarla karşılaşıldıysa, kişinin bu ilişkiyi sürdürmeye devam etmesinin nedenlerine de bakması gerekir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

WHATSAPP KULLANICILARI NE DÜŞÜNÜYOR?

Oğuz Kara: “Bu tür uygulama güncellemelerinin kullanıcı açısından faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanlar bazen çevrimiçi olsa bile o an kişiye cevap vermek istemiyor, bu durum da karşı taraf açısından olumsuz algılanabiliyor. Son güncelleme bunun önüne geçmiş olacak. İlişkiler boyutunda ise bence tartışmalar daha da artacak. Özellikle yeni ilişkiye başlamış çiftler için güvenmeme tedirginliği oluşacağını düşünüyorum.”

Meryem Yumuşak: Çevrimiçi görülmenin kapatılması güven sorununa sebep olacağı için bence olumsuz bir güncelleme. Kavgaların, güven eksikliğinin ve aldatmaların artacağını düşünüyorum. Genel olarak değişim iyi olsa da ilişki anlamında sıkıntı yaratacak gibi duruyor.

Hüseyin Mutlu: İstenilen kişilere çevrimiçi ya da çevrimdışı görünebilmek günümüz dünyasında özgürlük alanını genişleten ve insanlara seçenek sunan bir opsiyon. Hiç kimse, herkese çevrimiçi olmak ve sosyal baskılarla yüzleşmek zorunda kalmamalı. Özellikle günümüzde neredeyse 10 kişiden 9’unun telefonlarında mesajlaşma uygulaması olarak WhatsApp kullandıklarını düşündüğümüzde… Öte yandan kadın-erkek ilişkilerinde ilk etapta daha az dominant tarafın aleyhine olacak şekilde zorlayıcı bir faktör halini alabilir. Zaman içerisinde toplum dinamikleri de göz önünde bulundurulduğunda, olumlu tarafına daha çok odaklanılacağı kanısındayım.

Aylin Gündoğdu: Bu özellik kıskanç sevgililer için çok üzücü olsa da, kısıtlananlar için güzel olmuş. İnsanların sadece aldatmak için Whatsapp’a girilmediğini normal arkadaşlar ile de sohbet edildiğini anlamaları gerekiyor. Genel olarak da cevap vermek istemediğimiz, okundu yapmadığımız insanlara çevrimiçi yakalanmak zor duruma düşürdüğünden, bu özellik sayesinde rahatlıkla kaçabileceğiz.

Ada Yıldırım: “Whatsapp'ta çevrimiçi olduğumuzda bize yazanların 'Çevrimiçisin neden yazmıyorsun?' sözleri son bulacağı için bu yönden iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Çünkü çalışırken online oluyoruz ve iş dışında yazan kişiler de cevap vermediğimiz için bize sinirlenebiliyor. Bu yönden olumlu bir uygulama olduğu kanısındayım. Fakat ilişkisi olan insanlar da bu özellikten olumsuz yönde etkilenebilir. İlişkilerde aldatmaların çoğalmasına ve güven duygusunun azalmasına sebep olacağını düşünüyorum.”

İrem Çağla Sevinç: İkili ilişkilerin güven üzerine kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda benim attığım mesajın mavi tikli olması veya olmaması bir şey ifade etmiyor çünkü yazmak isteyen zaten gördüğünde yazar. Bence çok iyi olmuş. İstemediğim, ayıp olmasın diye numarasını silmediğim insanların online olduğumu görmesini istemem.