Gazete Vatan Logo

Konaklama vergisi nedir? Ne kadar?

Otel, Motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmet için konaklama vergisi alınacak. Peki konaklama vergisi nedir? Konaklama vergisi ne kadar?

Konaklama vergisi nedir? Ne kadar?

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmeler sonucu konaklama vergisi getirildi. Daha önce turistik tesislerin hasılatından yüzde 2 oranında alınması planlanan konaklama vergisi artık otel ve turistik tesislerden değil doğrudan konaklama yapan kişilerden alınacak. Peki, konaklama vergisi nedir? Konaklama vergisi ne kadar?

Konaklama vergisi nedir?

Konaklama Vergisi; AB ülkelerinde, ABD’de ve Japonya’da Şehir Vergisi, Turizm Vergisi, Otel Vergisi gibi farklı şeklinde uygulanan, konaklama bedeli üzerinden alınan vergidir.

Konaklama vergisi ne kadar?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılması öngörülen değişikliğe göre; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart hotel, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesisleri ile dağ ve yayla evi gibi kırsal turizm tesislerinde verilen geceleme hizmetleri Konaklama Vergisi’ne tabi olacak. Konaklama vergisi konaklama tesisinin türüne göre ve kişi başına gecelik olarak hesaplanacak. Vergi tutarı gecelik kişi başı 6-18 lira arasında olacak.

Haberin Devamı

5 yıldızlı otel ve tatil köyleri: 18 TL

4 yıldızlı otel ve tatil köyleri: 12 TL

3 yıldızlı oteller ve belediye belgeli konaklama tesisleri: 9 TL

2 ve 1 yıldızlı oteller, pansiyon, motel, apart hotel ve kampingler: 6 TL

Butik oteller ve özel konaklama tesisleri: 18 TL

Diğerleri: 6 TL kişi başına vergi ödeyecek.

Bu vergi tutarı her yıl yeniden değerleme oranı kadar artacak. 2020 yılında yüzde 1 oranında, 2021’den itibaren de yüzde 2 oranında vergi alınması öngörülüyor.

Konaklama Vergisi Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

01.04.2020 Tarihinde Konaklama Vergisi uygulanmaya başlanacaktır.