Gazete Vatan Logo

Hicran yarası

Gölcük depreminde 13 yakınını kaybeden Kenan Emir, bir tek kızı Hicran’ın cansız bedenine ulaşamadı. 18 yıl mücadele veren Emir’in başvurusu üzerine kimsesizler mezarlığında 28 mezar açıldı, DNA testi için örnekler alındı

Hicran yarası

Kenan Emir, eşi ve çocuklarıyla Almanya’da yaşıyordu. Depremin olduğu 1999 yılında tatil için ailesiyle Türkiye’ye geldi. Çocukları Gölcük’teki evlerine yerleşti. Depremin olduğu gece Kenan Bey ve eşi Armutlu’ya kaplıcalara gitti. Deprem felaketinde oğlunu, gelinini, 3 torununu, gelininin anne ve babasıyla birlikte kaybettiği 13’ten fazla yakınını kendi elleriyle toprağa veren Kenan Bey, hastaneye kaldırıldığını öğrendiği 18 yaşındaki kızı Hicran’ı aramaya başladı. Çalmadık kapı bırakmayan Kenan Emir, aradan yıllar geçmesine rağmen sonuç alamayınca mahkemeye başvurdu. Emir’in başvurusu üzerine mahkeme kararıyla DNA tespiti için Gölcük 17 Ağustos Kimsesizler Mezarlığı’nda 24, İhsaniye mezarlığında 4 mezar olmak üzere 28 mezardan DNA testi için diş ve kemiklerden örnek alındı.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş “Bütün mezarlar açılmışken oradaki şehitlerimizin örnekleri alınacak. DNA’sı tespit edilmiş olacak. Sadece Hicran için değil, diğerleri için de başvuran olursa kimsesizlerin mezarları tespit edilmiş olacak” dedi. 17 Ağustos depreminde iki kızını kaybeden Cemalettin Bora da mezarlıkta çalışmaları takip ederken, “Depremde Değirmendere semtinde oturuyorduk. Depremde 11 yaşında olan kızım Sinem ve 9 yaşında olan Hande adlı kızlarımı kaybettim. İstanbul’da oturuyorum. Benim gibi yakınını kaybeden çok kişi var. Tesadüfen öğrendim burada mezarların açıldığını. DNA testleri pahalı. Burada da olacağından pek ümitli değilim. Yıllardır annesi ve biz neler çekiyoruz. Kızlarımın adlarına iki ağaç var mezarlıkta” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yapılan araştırmalara göre Gölcük Depremi’nden sonra kaybolan 21 kişiye hâlâ ulaşılamadı. Gölcük’teki 17 Ağustos Kimsesizler Mezarlığı’nda 107 kişinin sahipsiz mezarı bulunuyor.