Gazete Vatan Logo

Yargıtay imamı ‘Muaz bin Cebel’ mi?

Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in Yargıtay’daki “cemaatin imamı” iddiasını ortaya atmasından sonra, yargı kulislerinde de meraklı sorular gündeme geldi.

Yargıtay imamı ‘Muaz bin Cebel’ mi?

Öyle ki cemaate yakın ve “abi” olarak bilinen hemen her Yargıtay üyesinin ismi kulislerde zikredildi. Tahminler öncelikle, şimdi “kumpas” tartışmalarına konu edilen yakın dönemin önemli davalarında bir şekilde yer almış üyeler üzerinde yoğunlaştı.

Şahin eleştirildi

Ama öne çıkan ve kulislerde “kesin o” diye bahsedilen isim farklı...

Bu isme geçmeden önce, Yargıtay’daki güç dengeleri konusunda bazı emaralere bakmak gerekiyor.



Şahin’in açıklamalarından sonra Yargıtay yönetiminin re’sen bir soruşturma açması beklentisi, “somut bir bilgi” gelmedikçe harekete geçilmeyeceği yönündeki Yargıtay açıklaması ile boşa çıkmıştı. Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın imzasını taşıyan açıklamada bütün Yargıtay üyelerinin Anayasa’nın 138. maddesine göre (Meclis Başkanı’nın artık öldüğünü söylediği mahkemelerin bağımsızlığı ile ilgili meşhur madde) görev yaptığı belirtiliyor ve Şahin eleştiriliyordu.



Bu açıklama, Alkan’ın Yargıtay Başkanlığı’na seçilmesinden sonra düzenlediği ilk basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru ile daha farklı bir anlam kazanıyordu. Yargı kulislerinde hükümetin desteklediği aday olan Kemalettin Yüksel’in aldığı 39 oya karşılık Alkan’ın “cemaatin” desteğiyle 201 oy alarak seçildiği konuşuluyordu. Bir gazeteci de Alkan’a “bir grubun desteğini alıp almadığı” sorusunu yöneltmiş, karşılığında “Yargıtay’da hiç kimse belli bir grubun ve belli bir inancın temsilcisi durumunda değildir. Bu şekildeki düşünceleri kınıyorum” yanıtını almıştı.



Hukuk dairesinde

Yargıtay’daki güç dengeleri bu minvalde iken “cemaatin imamı” konusunda çok sayıda “abi”nin adının ortaya atılması da doğal karşılandı. Ancak bu tahminler arasında bir isim öne çıktı. Referandumdan sonra yapısı değişen HSYK’nın Yargıtay’a seçtiği “yeni üyeler” arasında olan bu hakim, bir hukuk dairesinde görev yapıyor. Cemaatin önde gelen “abilerinden” olduğu konusunda kuşku yok. İddialara göre, Şahin’in sözünü ettiği işadamına ilişkin dosya, bir ceza dairesindeydi ama hukuk dairesinde görev yapan “imam”dan görüşünü sordu. İmam da dosyanın bir özetini Pensilvanya’ya gönderdi.

İçtihadın mucidi

Bu Yargıtay üyesinin cemaat içindeki takma adının “Muaz bin Cebel” olduğu da iddialar arasında. Kaynaklarda, Hz. Muhammed döneminde yaşamış önemli sahabelerden olan Muaz bin Cebel için “helal ve haram ilmini en iyi bilenlerden” olduğunun belirtilmesi de bu ismi daha ilginç hale getiriyor.

Haberin Devamı