Gazete Vatan Logo

Yargıtay'dan MHP için Kurultay kararı

Yargıtay, MHP'nin olağanüstü kongreye gitmesine karar verdi. Yargıtay'ın kararı sonrası Bahçeli, kurmaylarını toplama kararı aldı. Çağrı heyeti toplanarak yeni bir kurultay tarihi belirleyecek. Mevcut yönetim halen hukuk yollarının tükenmediği görüşünde.

Yargıtay'dan  MHP için Kurultay kararı

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, MHP'de olağanüstü kongre kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını oy birliğiyle onadı.

Daire, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin, "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararının temyiz incelemesini tamamladı.

Karar, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Aysal tarafından açıklandı. Daire, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararını oy birliğiyle onadı.

Daire kararına karşı karar düzeltme isteminde bulunulamıyor. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, kararla ilgili gerekçesini birkaç gün içinde tamamlayarak, yerel mahkemeye gönderecek. Bu kararla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin olağanüstü kongreyi toplamakla görevlendirdiği heyetin çağrısıyla kongre yapılabilecek

SİNAN OĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, kararı NTV ekranlarında değerlendirdi.

Oğan, "Kurultay için 3 hafta gibi bir süreye ihtiyaçı var. MHP'nin ve Türk siyasetinin önü açıldı. Hukuk çerçevesi içinde oy birliğiyle karar vermişlerdir.Tahminen Haziran ayının ilk ya da ikinci haftası Kurultay'ı gerçekleştireceğiz" dedi.

Haberin Devamı

MHP Genel Merkezi, Yargıtay kararının ardından "Hukuk yolu bitmedi" açıklaması yaptı. Bahçeli, Yargıtay kararının ardından kurmaylarıyla toplantıya girdi.

ÇAĞRI HEYETİ ÜYESİ KONUŞTU

Çağrı Heyeti Üyesi Ayhan Erel, HABERTÜRK TV'ye şunları söyledi:

"Yargıtay'ın vermiş olduğu bu kararın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Hukuki kaos yaşanmaktaydı. Ülkemizdeki yargı kaos ortadan kalmış oldu. Devlet Bahçeli Beyfendi de Yargıtay'ın vereceği kararı saygıyla karşılacağını belirtmişti. Bildiğim kadarıyla karar düzeltme yolu kapalı. Yargıtay bu kararı onamış. Bundan sonra biz çağrı heyeti olarak bir araya geleceğiz ve mahkemenin vermiş olduğu kararla birlikte ülkücü duruşa yakışır şekilde kongremizi gerçekleştireceğiz. Bu kongre daha sonraki yıllarda tarihe ismini altın harflerle yazdıran demokratik bir kongre olarak yerini alacaktır. Tarih veremem ancak, çağrı heyetindeki arkadaşalarımızla bir araya gelerek kısa zamanda tarih belirlemeyi düşünüyoruz."

Haberin Devamı

MHP'Lİ MUHALİFLERİN AVUKATI KONUŞTU

Kürşat Ergün HABERTÜRK TV'ye konuştu:
"Yargıtay kararını verdi. Bu en başından sonu belli olan bir karardır. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden karar çıktıktan sonra Tosya ve Gemerek mahkemelerinden tedbir kararları alındı. Bir takım süreçler işletildi. Karar açık ve net.

Hukukçu Ersan Şen; Yargıtay son sözü söyledi, bu mesele bitti.

ÜMİT ÖZDAĞ'DAN İLK AÇIKLAMA
Yargıtay'dan olumlu bir karar çıktı. En önemli engellerden birisi kalkmış oldu. Sayın Genel Başkan Yargıtay kararına saygı duyacaklarını ifade etmişti. Kurultayın kısa zamanda ve demokratik hukuk devleti kuralları içerisinde MHP'nin geleneklerine uygun, karşılıklı saygı çerçevesinde gerçekleşmesi için süreç başladı. İnşallah yanılmam ve kısa zaman içinde kurultay gerçekleşir. Bu aynı zamanda Türkiye'de hukuk için de büyük bir başarı kabul edilmesi gereken bir karardır.
Bu sürecin nasıl Saray tarafından, hükümet tarafından siyasallaştırılmak istendiğini yaşadık. Yine yargı üzerinden yasadışı baskıların oluşturulmaya çalışıldığını gördük. Bütün Türkiye Yargıtay'dan çıkacak kararı bekliyordu. Nihayet karar bu şekilde çıktı. İnşallah daha sonrası daha güzel olur. MHP kurultayı 5,5 – 6 aydan beri devam eden bir süreç, bu süreç içindeki bütün olumsuzluklara rağmen kurultay süreci yine olabildiğince karşılıklı saygı ve tarafların hukukunu kabul etme çerçevesinde gerçekleşti.
“KIRGINLIKLARI AŞTIK”
Bütün sıkıntılara rağmen, çok büyütülmemesi gereken kırgınlıklar olabilir. Aşılmıştır, üzerinde fazla durmaya gerek yok diye düşünüyorum. Türkiye'de hâkimler olduğunu gördük. Özellikle Ergenekon adı verilen casusluk operasyonuyla yargı ahlakının, yargı etiğinin, hukuk devletinin yıkılma sürecine rağmen buna direnen hukukçular olduğunu görmek çok güzel.

Haberin Devamı

İşte MHP'nin onama kararı

Süreç nasıl başladı?
MHP'deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak'ta parti genel merkezine başvurmasıyla başladı.
Olağanüstü kurultay talebine genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde 5 Şubat'ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Nisan'da "Kurultay Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını verdi.
Büyük kurultayı toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç'in "Kurultay Çağrı Heyeti" olarak görevlendirilmesine karar veren mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan'da tamamladı.
Gerekçeli kararda, MHP'nin bin 232 delegesinden 531'inin olağanüstü kurultay talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezi'nce olağanüstü büyük kurultay çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğü'nün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5'inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin bu kararının ardından, konu parti yönetimince Yargıtaya taşındı. Karar, 5 Nisan'da temyize götürüldü.
Yargıtay'daki temyiz süreci devam ederken, mahkemece görevlendirilen çağrı heyeti 19 Nisan'da yaptığı toplantıda, olağanüstü kurultay tarihi olarak 15 Mayıs'ın belirlendiğini açıkladı. Parti yönetimi ise bu kararı tanımadığını bildirdi.
Kurultay tarihinin belirlenmesiyle MHP Genel Merkezi ve muhaliflerden farklı açıklamalar, hukukçulardan da farklı yorumlar geldi. Bazı hukukçular, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı tedbir niteliği taşıdığı için Yargıtay kararı beklenmeden, hemen uygulanması gerektiği görüşünde, bazıları ise temyiz başvurusunun ardından Yargıtayın vereceği kararın beklenmesinin zorunlu olduğunu belirtti.
Gemerek ve Tosya kararları
Tartışmalar devam ederken ve temyiz istemini görüşecek Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'ndeki süreç işlerken, bu kez yerel mahkemelerden yeni kararlar geldi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısıyla MHP ilçe başkanlarının başvurusu üzerine Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri'nin, "Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararını Yargıtaydaki temyiz incelemesi sonuçlanıncaya kadar tedbiren durdurduğunu" duyurmuştu.
MHP Genel Merkezi'nin avukatı Yücel Bulut, Gemerek ve Tosya'dan alınan "Tedbir" kararlarını, gereği yapılmak üzere, İçişleri Bakanlığına, Emniyet Genel Müdürlüğüne, Jandarma Genel Komutanlığına, Ankara Valiliğine, Akyurt Kaymakamlığına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, ilgili seçim kurullarına ve Yüksek Seçim Kuruluna göndermişti.
Ankara 25. İcra Dairesi, "Kararın yasal süre içerisinde kendilerine ulaştırılmadığı" gerekçesiyle, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği tedbir kararını hükümsüz saymış, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin olağanüstü kurultayın yürütmesinin durdurulması yönündeki tedbir kararı gereğince ise "Olağanüstü kurultayın düzenlenmesine ilişkin girişimlere engel olunması" yönünde karar almıştı.
İcra Dairesi'nin kararı doğrultusunda, muhaliflerin 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayı yapmayı planladıkları Büyük Anadolu Oteli'ne girişleri polis tarafından engellenmiş ve kurultay toplanamamıştı.

Haberin Devamı