Gazete Vatan Logo

Washington Kim’in menzilinde

Kuzey Kore, ABD’nin ve bölge ülkelerinin tüm uyarılarına karşın yeni bir kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirdi. Füzenin Amerikan topraklarının her noktasına ulaşabileceği vurgulanıyor

Washington Kim’in menzilinde

Kuzey Kore, önceki akşam ABD’nin tümüne ulaşabilecek bir kıtalararası balistik füzeyi başarıyla test ettiğini duyurdu.

Pyongyang yönetiminin elindeki ‘en güçlü’ silah olduğu öne sürülen Hwasong-15 tipi füze, yerel saatle 02.47’de atıldı. Japonya karasularına düşen füze, Kuzey Kore’nin daha önce yaptığı tüm denemelerden daha yüksek bir irtifada uçtu.

Yaklaşık 4 bin 475 metre irtifaya ulaşan füzenin 53 dakika içinde 950 kilometre yol aldığı açıklandı. Japon yetkililere göre füze, geçmişteki denemelerde olduğu gibi Japonya’nın üzerinde uçmadı ve kuzey kıyılarının 250 kilometre açıklarında düştü.

Kuzey Kore daha önce de füzelerinin ABD’yi vurabileceğini iddia etmişti, ancak bu kez Pyongyang ilk defa daha öncekilerin güncellenmiş versiyonu gibi gözüken bu füzeyle bunu yapabileceğini öne sürdü.

ABD merkezli ‘Endişeli Bilim İnsanları Birliği’ adlı kuruluşun analizinde, füzenin standart güzergahında 13 bin kilometreden fazla yol gidebileceği ve başkent Washington dahil, ABD’nin herhangi bir noktasına ulaşabileceği vurgulandı. Ancak füzede çok hafif bir sahte savaş başlığı bulunduğu ve çok daha ağır bir yük olan nükleer savaş başlığını bu mesafede taşıyamayacağı da kaydedildi.

Haberin Devamı

Kuzey Kore ise Hwasong 15’in ‘çok büyük ve ağır bir savaş başlığını” ABD’ye ulaştırabileceğini iddia ediyor.

‘Sorumluluk sahibi nükleer güç’

Kuzey Kore Devlet Haber Ajansı’nın (KCNA) denemeye ilişkin geçtiği haberde, Kuzey Kore’nin ‘sorumluluk sahibi bir nükleer güç ve barışssever bir ülke olarak, dünyada barış ve istikrarı savunmak için her türlü çabayı harcayacağı’ belirtildi.

‘İlgileneceğiz’

Füze denemesi sonrası, birçok kınama mesajı geldi. BM Güvenlik Konseyi de konuyu ele almak üzere acil bir toplantı yapma kararı aldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres denemenin ambargolarını ihlal ettiğini ve ‘uluslararası toplumun görüşlerinin tamamen gözardı edilmesi anlamına geldiğini’ söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın füze havadayken bilgilendirildiği ve daha sonra Trump’ın “Bununla ilgileneceğiz” dediği belirtildi.

Haberin Devamı

Kuzey Kore’nin açıklaması öncesi ABD Savunma Bakanı James Mattis füzenin daha öncekilerden daha yüksek bir irtifadan uçtuğunu söyledi ve Pyongyang yönetiminin tüm dünya için bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Japonya ve Güney Kore de denemeyi kınarken, Güney Kore misilleme olarak kendi füze denemesini yaptı