Gazete Vatan Logo

Vize serbestisi için kritik gün Çarşamba

Avrupa Birliği Komisyonu’nun önümüzdeki çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen vizesi muafiyetinin önünü açmayı planladığı öne sürüldü

Vize serbestisi için kritik gün Çarşamba

Almanya’da haftalık yayınlanan Der Spiegel dergisinin haberine göre AB Komisyonu üyeleri Türkiye’ye vize muafiyeti tanınması konusunu çarşamba günü görüşecek. Masada öncelikle Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 koşuldan mümkün olduğunca çoğunu yerine getirmesi koşulu aranacak. Yine derginin haberine göre AB Komisyonu, Türkiye’nin yerine getirmesi gereken koşullar tek haneli rakama düştüğünde, Türk vatandaşlarına Schengen vizesi muafiyetinin kaldırılmasını oylamaya sunulacak. Türkiye’nin bu konuda bugüne dek sağladığı ilerlemeler konusunda bir yargıya varılabilmesi için birkaç gündür AB Komisyonu ile Türk hükümetinden yetkililerin günlük video bağlantıları sayesinde görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. Haberde ismi açıklanmayan bir Alman yetkilinin, ‘Türkiye’nin vize muafiyeti için gerekli koşulları yüzde yüz yerine getirmesi mümkün değil, bunun biliyoruz’ şeklindeki sözlerine de yer verildi.

Vize yoksa kabul yok

Türk hükümeti AB yetkililerine, mülteci anlaşması uyarınca birliğin Türkiye’ye vize muafiyeti sözünü tutması gerektiği yönünde uyarılarda bulunuyor. AB’nin vize muafiyeti sözünü tutmaması halinde ise, Ankara’nın da Yunanistan’a geçen sığınmacıları geri alma işlemini sonlandırması bekleniyor.

Haberin Devamı

50 kriter tamam

AB, Türkiye ile sağlanan mülteci geri kabul anlaşması uyarınca Haziran ayı sonundan itibaren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen vizesinin kaldırılacağı sözünü vermişti. Türkiye’den beklenen ise 72 koşulu yerine getirmesi. Türkiye’nin şu ana kadar gerekli 72 maddeden yaklaşık 50’sini yerine getirdiği belirtiliyor. AB içindeki bazı ülkelerin Türkiye’ye vize muafiyeti tanınması konusunda ise çekinceleri var. Almanya ve Fransa üye ülkelere, bu konuda ‘acil fren’ görevi görecek bir öneride bulunmuştu. Bu öneri belirli koşulların yerine getirilmemesi halinde, vize muafiyetinin Türkiye ya da başka ülkelerin vatandaşları için devre dışı bırakılmasını öngörüyor. Ancak komisyondan bu ‘el freni’ talebine önceki gün ret cevabı gelmişti.