Gazete Vatan Logo

Ve beklenen açıklama!

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, son yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Demirtaş, toplumun her kesimine sağduyu çağrısında bulundu.

İşte açıklamasından satır başları:

Öncelikle hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Dört günden bu yana bütün Türkiye’de yaşanan üzüntü verici olaylar son 25 gündür Kobani’de yaşanan görkemli direniş ve onun öncesindeki siyasal gelişmelere dair hem bilgilendirme yapmak hem kurumlar olarak ortak görüşümüzü kanaatimizi çağrılarımızı sizlerle bu basın toplantısında detaylarıyla paylaşmak istiyoruz.

Gösterilerde yaşamını kaybeden 23 yurttaşımıza Allahtan rahmet dileyerek başlamak istiyoruz. Yine yüzlerce insanın yaralandığını biliyoruz. Kim olursa olsun en kısa zamanda sağlığına kavuşur. Bütün bu şiddet süresince, yaşanan şiddetten zarar gören her kim varsa üzüntülerimizi belirtmek istiyoruz.

Bugün bu noktaya nasıl gelindiğini doğru analiz edemezsek ön yargılardan arınmış şekilde objektif şekilde tespit edemezsek yarın nereye gideceğimizi de doğru kestiremeyiz. Ortadoğu’nun bu kadar kaotik ortamında neredeyse son 30 yıldır yaşanan bütün bu iç savaşlar çatışmalar ve bunun Türkiye’ye yansımalarını basit bir HDP suçlamasıyla, HDP karalamasıyla tarif edip dosyayı kapatanlar hata yapmış olurlar. Bu kadar yüzeysel bir yaklaşımla HDP’nin çağrısının sonucuydu deyip dosyayı kapatanlar olup bitenlerden hiçbir şey anlamamış demektir.

Haberin Devamı

Suriye'de yaşananlar iç meselemizse Kobani'de yaşananlar bizim evimizin içinin meselesidir. Daha sonra Irak’ta kurulup Suriye’de gelişen IŞİD barbarlığı, dört saat içinde Musul’u işgal etti. Musul’da daha önceden IŞİD gelip el konsun diye konulduğu anlaşılan tanklara füzelere el koydu. Yüz yıldır çözülememiş musul sorunu 4 saatte IŞİD’e teslim ederek çözülmek istedi. Şengal’de on binlerce ezidiyi katletti, binlerce ezidi kürt kadının kaçırarak köle pazarlarında sattı, tecavüz etti. O görüntülerle medyada poz verdiler. On binlerce ezidi kardeşimiz dünyanın dört bir yanına savruldu.

Biz vatandaşımız olduğumuz bu ülkede yardım edin diye çağrı yapıyoruz. IŞİD'e karşı sert bir eleştiri yapmayanlar sınırda halkımızı orada gazlıyor, copluyor. Hükümet duygu kırılması yaratıyor.

Haberin Devamı

Sayın Başbakan'dan rica ettik. Durumun çok kritik ve hassas olduğunu söyledik. Sayın Başbakan'a dedik ki Kürtlerin devleti yok diye mi böyle Başbakan ise hayır biz Kürtlerin de devletiyiz dedi. O zaman gösterin dedik.IŞİD'e karşı birlikte mücadele edelim Kobani'yi birlikte kurtaralım dedim.

'IŞİD Mürşitpınar'a yükleniyor' haberini görünce halkımızı acil eyleme çağırdık çünkü birazdan yaşanacaklar eğer tahmin ettiğimiz gibi gelişirse olayların önüne geçemezdik. Bizim yaptığımız budur.

Biz yaptığımız çağrıda insanları silaha, şiddete davet etmedik. Binlerce kez halkımıza teşekkür ediyoruz. Türkiye'de dünyada herkes sesimizi duydu. Ertesi gün Varto'dan bir ölüm haberi aldık. O ana kadar bir şiddet haberi duymamıştık.Özellikle Batman'dan karanlık sivil kişilerin silahla ateş ettiği haberi gelince film koptu. Şiddeti büyüten HDP'nin çağrısı, halkın eylemleri değildir. Tahrik edenleri bulma hükümetin görevidir.

Haberin Devamı

Şimdi çıkıp HDP suçludur demek çözümü gerçekleştirmez. Bizi, toplumu bu noktaya getiren bunlardır. Eksiği vardır, fazlası yoktur. Yönümüzü doğru bir şekilde bulmak istiyorsak bütün halklar el ele vermelidir. Elbette Kobani'ye destek verilmeli, hiç kimse hiçbir şekilde şiddet uygulamamalıdır. Kobani'deki acil durumu çözmek için çözüm sürecinin devamı için diyaloğa açık olduk. Bu sebeple arkadaşlarımız bugün Yalçın Akdoğan'la görüştük.

Şimdi bütün bu ifade ettiklerimizin ışığında, şu saatten itibaren bizler bütün bu Ortadoğu kaosunda yönümüzü doğru bir şekilde bulmak istiyorsak el ele vermek zorundayız. Bütün halklar olarak el ele vermek zorundayız. Kürt, Alevi, Arap Ermenin bu ülkenin düşmanı değildir. Birbirimize düşman gözüyle bakacak, halklar arası çatışmaya sürükleyecek bir yaklaşımdan herkes hızla uzaklaşmalıdır. Bundan daha tehlikelisi olamaz. Başımıza gelebilecek en büyük felaket halklar arası bir savaşın gerçekleşmesidir. Türkiye suriyelileşsin diye uğraşanlar var biz onlardan değiliz. Biz türkiye gerçek bir demokrasi barış ve kardeşlik ülkesi olsun diye uğraşanlardanız.
Halen aynı noktada olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Kobani halen kritik saatler yaşanıyor. Halklarımız her yerde kobani’yle dayanışmasını ortaya koymalıdır. Tek bir şiddet eylemine kimse yönlenmemelidir. Protesto hakkını kullanırken şiddet uygulamamalı, herkes bu konuda dikkatli davranmalıdır. Bugün işçiler memurlar emekçiler grevleriyle kobani’ye destek oluyorsa, farklı etnik kimliğe sahip insanlar Kobani’ye desteği ortaya koyuyorsa bu en büyük dayanışmadır.

Haberin Devamı

Dün gece Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurduk. Öcalan katliam tehlikesine karşı bütün taraflara diyalog ve müzakereyi önerdi.

Bütün bu gösteriler sırasında başka parti mensuplarıyla ciddi çatışmalar yaşandı. Bütün partilere, partilerin sempatizanlarına dikkatli olma çağrısı yapıyoruz. DTK bu konuda sorunları çözmek için diyaloglarını temaslarını yoğunlaştıracaktır.

Batı'ya da sesleniyorum, bunların bu hale gelmesinin sebebi sizsiniz. Bütün partilere duyarlılık çağrısı yapıyoruz.Kobani Türkiye için tehdit değildir. Kobani’yi birlikte kurtaralım ki geleceğimizi birlikte kuralım