Gazete Vatan Logo

Ukrayna’da ‘şeffaf’ referandum!

Ayrılıkçılar, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde, Kiev’in uyarılarına aldırış etmeden özerklik için sandık başına gitti

Haftalardır kamu binalarının işgal altında olduğu Ukrayna’nın doğu bölgelerinden Donetsk ve Lugansk’ta Rus yanlıları, dün özerklik referandumu düzenledi. Kırım’ın mart ayında Moskova’ya bağlanmasıyla sonuçlanan referandumunu örnek alan ayrılıkçılar, dün sabah erken saatlerden itibaren oy vermek için sandıklara akın etti.

Kiev yanlılarının katılmadığı referandumda seçmenlere, “Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin / Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin özerkliğini destekliyor musunuz?” sorusu soruldu. Üzerinde sadece “evet” ve “hayır” seçenekleri bulunan oy pusulalarını işaretleyen seçmenler, daha sonra pusulaları zarf kullanmadan şeffaf sandıklara attı.

Uluslararası bağımsız gözlemcilerin takip etmediği referandumda bazı sandık merkezlerinde kabin bile bulunmaması dikkati çekti.

2 yıl önceki liste

Kiev, sonuçlarını kabul etmeyeceğini duyurduğu referandumda, Donetsk ve Lugansk’taki ayrılıkçıların resmi seçmen listelerini kullanmasına izin vermedi. Ayrılıkçılar ise, referandum için 2012’deki seçimlerin seçmen listelerini kullandıklarını öne sürdü.

Yabancı medya mensupları, ayrılıkçıların başka yerde kayıtlı olan seçmenlere de oy kullanma hakkı tanıdığını, hatta bazı sandıklarda gelmeyen seçmenler için de oy atıldığını vurguladı.

Ayrılıkçılar, kesin sonuçlarının bugün açıklanması beklenen referandumun ardından önümüzdeki günlerde yerel halka, Rusya’ya bağlanmayı isteyip istemeyeceklerinin sorulacağı bir referandum daha düzenleyeceklerini kaydetti.

Blackwater Ukrayna’da

Alman Bild gazetesi, Irak’ta gerçekleştirdiği sivil katliamlarıyla tanınan Amerikan özel güvenlik şirketi “Blackwater”a bağlı 400’e yakın paralı askerin, doğu Ukrayna’da ordunun ayrılıkçılara karşı sürdürdüğü operasyonlara katıldığını iddia etti. Firmayı kimin kiraladığı bilinmiyor.

Kırımoğlu yarın Gül’le görüşecek

Rusya’nın Kırım’a girişini yasakladığı Kırım Tatar Milli Meclisi eski başkanı Mustafa Kırımoğlu, yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüşeceğini söyledi. Kırımoğlu, Ankara’nın Rusya’ya Kırım’ın arkasında oldukları mesajını verdiğini vurgulayarak, “Şimdiki Türk hükümeti öncekilerden daha cesur” dedi. Ancak Kırımoğlu, Türkiye’nin Rusya’yı karşısına alarak ekonomik açıdan zarar görmesini de istemediklerini belirtti.

Moldova’dan Rusları kızdıracak hareket

Moldova, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Trans-Dinyester bölgesini ziyaret eden Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin’in yanındaki bazı belgelere el koydu. Yetkililer, Moskova’nın Trans-Dinyester’in özerkliğini tanıması için hazırlanmış çok sayıda dilekçenin Rogozin’den alındığını açıkladı. Rogozin ise, “provokasyon” olarak nitelediği harekete karşın dilekçelerin büyük bölümünü Moldova’dan çıkarmayı başardıklarını öne sürdü. Rogozin, Moldova dönüşünde hava sahasını kullanmasına izin vermeyen Romanya’yı, Twitter’dan attığı “Bir dahaki sefere Tupolev 160 tipi askeri uçakla uçacağım” şeklindeki mesajla tehdit etmişti.

Haberin Devamı