Gazete Vatan Logo

Türkiye’ye geleceklerdi

ABD’li bir fanatik, sırf Müslüman diye üç öğrenciyi evlerinde katletti. Medyada saatlerce haber çıkmadı, hiçbir yetkili açıklama yapmadı. Peki ya tersi olsaydı?

ABD’de 3 Müslüman öğrenci komşuları tarafından evlerinde öldürüldü. Gençlerin Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yardım misyonuna katıldıkları ortaya çıktı.

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletine bağlı Chapel Hill’de üç Müslüman öğrenci, evlerinde uğradıkları silahlı saldırıda öldürüldü. 23 yaşındaki Deah Şadi Barakat, 21 yaşındaki eşi Yusor Muhammed ve 19 yaşındaki baldızı Razan Muhammed ebu Salha’nın, komşuları Craig Stephen Hicks tarafından vuruldu. Birkaç gazete dışında bu katliam haber dahi olmayınca sosyal medyada çığ gibi tepki oluştu.

Türkiye’deki Suriyeli mülteci öğrenciler için yardım kampanyası başlatan Barakat’ın, diş hekimliği fakültesinde öğrenim gördüğü ve kısa süre önce Yusor Muhammed ile evlendiği belirtildi.

Mültecilere yardım

Barakat’ın yakın zamanda Kilis’e gelerek Suriyeli mültecilere diş hekimliği hizmeti verdiği, eşi Muhammed’in de bu yaz 9 dişçiyle Reyhanlı’ya gelerek benzer çalışmalarda bulunmaya hazırlandığı ortaya çıktı. Çiftin ayrıca ABD’de de evsizlere yönelik yardım kampanyası yürüttüğü ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Teslim oldu

Olayın ardından karakola giderek teslim olan 46 yaşındaki saldırganın saldırıyı düzenleme nedeni açıklanmadı. Ancak sosyal medya sayfalarında kendisini ateist olarak tanımlaması ve sık sık büyük dinlere yönelik hakaretler yayınlaması, saldırganın ‘Müslüman karşıtı’ olduğu iddiasını gündeme getirdi.

‘Obama kınasın’

Olayın ardından başta ABD’deki Müslümanlar olmak üzere pek çok kişi, saldırıyı Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıya benzetti. Olay, Twitter’da #ChapelHillShooting hashtag’iyle kısa sürede en çok konuşulan konular arasına girerken, kurbanların Müslüman olması nedeniyle Batı medyasının konuya ilgisiz kaldığı eleştirileri yapıldı. ABD’li Müslümanlar, Başkan Barack Obama’dan saldırıyı kınamasını istedi.

Gecikmeli duyurdular

ABD’nin önde gelen yayın kuruluşları, haberi sosyal medyada duyulmasından saatler sonra yayına koydu. İngiliz The Independent gazetesi, bir Müslümanın Hristiyan öğrencileri öldürmüsi durumunda olayın farklı yansıtılacağını belirterek Batı basınını eleştirdi.

Haberin Devamı

Olayı Charlie Hebdo baskınına benzetenler, ‘Kurbanlar değil de katil Müslüman olsaydı, bütün dünya bu olayı konuşurdu’ diye tepki gösterdi. ABD’li yetkililerin açıklama yapmaması ve televizyonların katliamdan 15-16 saat sonra ilk yayını yapması da ‘ikiyüzlülük’ olarak nitelendirildi.