Gazete Vatan Logo

Türkiye ile İsrail anlaştı! İşte o tarihi maddeler

İsrail ve Türkiye'nin ilişkileri normalleştirme amacıyla ön mutabakata vardığı duyuruldu. Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için görüşmeler yapıldığını ve bunların en kısa zamanda sonuçlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Türkiye ile İsrail anlaştı! İşte o tarihi maddeler

Reuters haber ajansının ismini vermek istemeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Türkiye ile İsrail'in İsviçre'de anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Mutabakata göre İsrail Mavi Marmara baskını için Türkiye'ye tazminat ödeyecek. İki ülkenin büyükelçileri geri dönerek görevine başlayacak.

İsrail gazetesi Haaretz'e konuşan İsrailli yetkiliye göre, Başbakan Netanyahu'nun Türkiye danışmanları, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsviçre'de taslak anlaşmaya imza attı.

Anlaşmada 5 ana madde var...

1-) MAVİ MARMARA İÇİN TAZMİNAT

Yakınlaşma adımlarının önünü tıkayan en önemli faktör, Mavi Marmara tazminatıyla ilgili...

10 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği 2010 yılındaki baskınla ilgili olarak İsrail, Türkiye'ye 20 milyon dolar ödeyecek.

Bu para hayatını kaybeden ya da yaralananların ailelerine verilmesi için özel bir fona devredilecek.

2-) BÜYÜKELÇİLER YENİDEN GÖREVE BAŞLAYACAK

İkinci olarak Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşecek, geri çekilen büyükelçiler yeniden gönderilecek.

3-) TÜRKİYE DAVALARDAN VAZGEÇECEK

Haberin Devamı

Üçüncü maddeyle, Türkiye baskını gerçekleştiren İsrail askerlerine açtığı davalardan vazgeçecek. Karar, TBMM'den kanun olarak geçirilecek.

4- HAMAS'IN TÜRKİYE'DEKİ AKTİVİTELERİ SINIRLANDIRILACAK

Dördüncü madde ise Hamas ile ilgili. Hamas'ın askeri kanadının önemli isimlerinden, İsrail'in askerlerinin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili suçladığı Salih El Aruri Türkiye'den sınır dışı edilecek. Hamas'ın Türkiye'deki aktiviteleri sınırlandırılacak.

5-)DOĞALGAZ İMKANLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Beşinci madde ise en kritiği, anlaşma imzalandığı andan itibaren Türkiye ve İsrail gaz arama çalışmalarında işbirliği yapmayı, Türkiye, İsrail gazı almayı ve Avrupa’ya İsrail gazının taşınması için boru hattı inşasını kabul edecek.

Haaretz'e konuşan İsrail yetkilisi anlaşmayla ilgili detayların kaldığını ancak krizin çözülme yolunda olduğunu söyledi.

ABLUKA ŞARTINDAN VAZGEÇİLDİ Mİ?

İsrailli yetkilinin açıklamasının ardından Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye ve İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için görüşmeler yapıldığını ve bunların en kısa zamanda sonuçlanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Ankara tazminat ve özrün yanı sıra, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukayı kaldırmasını da İsrail'e şart koşuyordu.

Haberin Devamı

Son olarak, Enerji Bakanı Berat Albayrak bugün şu açıklamayı yapmıştı: "Sayın Cumhurbaşkanımız Türkmenistan seyahati dönüşünde ilişkilerin normalleşmesi için üç şartın gerekli olduğunu söyledi. Bu şartlar gerçekleşmeden Türkiye'nin bu konuyla alakalı ilişkilerini normalleştirmeyi beklemesi düşünülmemeli."

Dışişleri yetkilileri: Henüz sonuçlanmadı
İsrail'le ön anlaşma iddiaları konusunda CNN TÜRK'e konuşan Dışişleri kaynakları, "bu bir süreç, görüşmelerin devam ettiğini doğruluyoruz ama henüz sonuçlanmadı" diye konuştu.
Dışişleri kaynakları, "görüşmelerin en kısa zamanda sonuçlanması için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Başbakanlık yetkilileri ise "İsrail'le görüşmeler bir süredir yapılmaktaydı. İki ülke arasında varılmış nihai bir mutabakat olmamakla birlikte görüşmeler olumlu bir şekilde devam etmektedir" diye konuştu.

Haberin Devamı