Gazete Vatan Logo

Türkiye belgesi açığa çıktı Cameron panikte

Sunday Times gazetesi AB Türkler’e vizeyi kaldırınca İngiltere’nin de yeşil pasaport sahibi Türkler’e kapı açmasını öneren diplomatik yazışmayı manşet yaptı. AB’den çıkış kampanyasını Türkiye karşıtlığı üzerine kuran ‘Brexit’ kampı daha da güçlendi

Türkiye belgesi açığa çıktı Cameron panikte

İngiltere’de pazar günleri yayınlanan Sunday Times gazetesi ‘İngiltere’nin 1 milyon Türk’e kapıları açma planı sızdı’ başlığıyla manşetten verdiği haberde İngiltere’nin Ankara’daki Büyükelçiliği’nde elçi yardımcısı olarak görev yapan Janet Douglas’ın İngiliz Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği 5 mesaj yer aldı. Mesajlarda Douglas’ın, ‘AB’nin Türkler’e vizeyi kaldırması durumunda İngiltere’nin de önemli ve sembolik anlamı büyük bir jest yaparak yeşil pasaport sahibi Türkler’e risklerine rağmen vizeyi kaldırması’ çağrısı yaptığı görüldü.

Türkiye kavgası

AB’den çıkışı savunan Brexit kampının 23 Haziran’da sandık başına gidecek seçmenleri ‘Cameron Türkiye’yi AB üyesi yapacak. 78 milyon Türk Avrupa kapılarına dayanacak’ diyerek korkuttuğu atmosferde gelen bu haber İngiliz hükümetini bir kez daha zor durumda bıraktı. Brexit kampına liderlik eden aşırı sağcı Nigel Farage ve Cameron’ın bir zamanlar en yakın arkadaşı olan eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, geçen hafta Cameron’ın Türkiye’nin AB üyeliğine destek açıklamalarının videolarını yayınlamış bunun üzerine Maliye Bakanı Osborne, ‘Türkiye hiçbir zaman AB üyesi olmayacak’ açıklaması yapmak zorunda kalmıştı.

Haberin Devamı

‘Söz konusu değil’

Yeşil pasaport manşetinin ardından İngiliz Başbakanı David Cameron bir kez daha Türkiye ile ilgili savunmaya geçmek zorunda kaldı. Sabah saatlerinde Başbakanlık hemen bir açıklama yayınlayarak, yazışmaların doğru olduğunu ancak içlerinden amaca uygun bölümler alınarak yanıltıcı haber yapıldığını savundu. Yeşil pasaport sahibi Türkler’e vizenin kaldırılmasının da sözkonusu olmadığı belirtildi.

Savaş artık kişisel

AB’den çıkışı savunan ‘Leave’ kampanyasına liderlik eden Boris Johnson, bir zamanlar Başbakan David Cameron’ın en yakın dostuydu. Liseyi ve üniversiteyi beraber okumuşlardı ve Muhafazakar Parti’de Cameron’dan sonra liderlik koltuğuna oturacak ismin Johnson olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ne olduysa AB referandumu ile oldu. Boris, Cameron ile yaptığı görüşme sonrasında ‘çıkış’ kararı alınca iki eski dost azılı düşman oldu. Son anketler, Boris Johnson’ın kamuoyu önünde sunduğu tezlerin Cameron’a göre daha tutarlı olduğunu gösterdi. Telegraph gazetesinin haberine göre referanduma sadece 10 gün kala Cameron geri plana çekilip kampanyasını Boris Johnson’ın zaafları ve kişiliği üzerine saldırılarla devam etme kararı aldı. Gazete, son anketlerde AB’den çıkışı destekleyenlerin 10 puan farkla önde olduğunu gören Downing Street’in (Başbakanlık) panik halinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

AB karşıtı tezahüratlar

23 Haziran’daki referandum Fransa’da düzenlenen EURO 2016 futbol şampiyonasında da kendini gösterdi. İngiltere’nin AB’den çıkışını savunan İngiliz taraftarlar takımlarının Rusya ile oynadığı maç sırasında, ‘Hepimiz AB’ye hayır diyeceğiz’ diye tezahürat yaptı. Ayrıca maç enasında taraftarların maçı oturarak izleyebilmek için, ‘Fransa’dan nefret eden otursun’ diye bağırdıkları da gözlendi.