Gazete Vatan Logo

Trump aramadan yatırımı gazladı

ABD Başkanı Trump’ın otomotiv devlerine yönelik “ABD’de üretin yoksa vergi ödersiniz” tehditlerini gören TEMSA, üretim projesini hızlandırdı. Genel Müdür Çelik, “Trump aramadı ama Amerika yatırımına hız verdik. Tesis arıyoruz” dedi.

Trump aramadan yatırımı gazladı

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın otomotiv devlerine yönelik tehditlerinin etkisi Türkiye’ye kadar uzandı. Trump’tan ürken Ford Motor, General Motors (GM), Fiat-Chrysler, Toyota ve Hyundai gibi devler 1 haftada ABD’de 12 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyururken, bu ülkeye önemli oranda ihracat gerçekleştiren TEMSA da üretim projesini hızlandırma kararı aldı.

ABD’li şirketle işbirliği

ABD’nin en büyük 5 otobüs markasından biri haline gelen Temsa, bu unvanını kaybetmemek için elini çabuk tutacak. ABD pazarında yüzde 10 pazar payına ulaşan ve Facebook, Twitter, Apple gibi teknoloji devlerinin çalışanlarını taşıyan TEMSA, otomotivin anavatanında kısa sürede üretime geçmeyi planlıyor. ABD’deki TEMSA araç parkını 1.000 adede yaklaştırdıklarını, özellikle katıldıkları fuarlardan olumlu geri dönüşler aldıklarını belirten TEMSA Genel Müdürü Dinçer Çelik, “ABD iyi gidiyor.

5 büyük oyuncu var ve biri de TEMSA. Oradaki gelişmeleri ve Başkan Trump’ı izliyoruz. Henüz benim telefonum çalmadı. Ama gelişmelere bakarak, ABD’deki üretim kararımızı hızlandıracağız” dedi. Çelik, ABD’deki üretim planlarıyla ilgili şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“ABD’de büyük bir tesis düşünmüyoruz. Hazır üretim yapan biriyle işbirliğine gidebiliriz. Kapalı bir fabrika bizim araçlarımızın üretimi için yeterli. Orada üretim yapan bir şirketle yakınlaşmıştık ama bu olmadı. Yeni işbirliği için hızlı davranacağız. ABD’de Trump baskılarının bizden önce gideceği başka şirketler var demek ki...”

150 milyon $’lık ihracat

Dinçer Çelik, ihracat yaptıkları ülke sayısının 66’ya yükseldiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “ABD, Almanya, İngiltere, Fransa önemli ihracat pazarlarımız. 2017 için üretim kapasitemizin yüzde 85-90’ını şimdiden sattık. İhracatımız geçen yıl yüzde 25 artışla 128 milyon doları geçti. Hedefimiz 150 milyon doları aşmak.”