Gazete Vatan Logo

Trump'a Merkel'den yanıt: Kaderimiz bizim elimizde

"AB esasen Almanya için bir araç" diyen Trump'a Merkel'den yanıt: "Avrupalılar olarak kaderimizin kendi elimizde olduğuna inanıyorum."

Trump'a Merkel'den yanıt: Kaderimiz bizim elimizde

Cuma günü resmen ABD başkanlığı koltuğuna oturacak olan Donald Trump’ın bugün Avrupa’da yayınlanan mülakatında göçmenler ve otomotiv devi BMW ile ilgili sözlerine Almanya’dan cevap gecikmedi.

Trump, İngiliz The Times ve Alman Bild gazetesine verdiği mülakatta, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bir milyon mülteciyi kabul etme kararını “feci bir hata” olarak nitelendirdi ve Meksika’da yeni kuracağı üretim tesisinden ABD’ye ihracat yapmayı planlayan Alman otomotiv devi BMW’ye yüzde 35 gümrük vergisi getirebileceği uyarısında bulundu.Trump ayrıca Avrupa Birliği’ni de “Almanya’nın bir aracı” olarak tanımladı.

Trump, açıklamalarında ayrıca, İngiltere’nin AB’den çıkma kararını “harika bir şey” olarak değerlendirdi ve başka ülkelerin de benzer adımlar atacağını öne sürdü.

Trump’ın açıklamalarına Almanya’dan sert tepki

Merkel,Yeni Zelanda Başbakanı Bill English ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında Trump’ın sözlerine ilişkin bir soru üzerine, “Biz Avrupalılar olarak, kendi kaderimizi elimizde tutuyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Merkel ayrıca, Avrupalıların 21. yüzyılın getirdiği sorunlara uygun politikalar geliştirerek Avrupa’nın kendi kimliği için yürüttüğü mücadeleyi sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

Merkel’in yardımcısı Sigmar Gabriel de Trump’ın Almanya’nın bir milyon mülteciyi kabul etmesinin “feci bir hata” olduğu yönündeki sözlerine sert tepki gösterdi.

Gabriel, mülteci krizi ile ABD’nin uyguladığı politikaların birbiriyle bağlantılı olduğunu ifade etti.Almanya başbakan yardımcısı, “Amerika’nın başta Irak savaşı olmak üzere hatalı müdahaleci politikaları ile mülteci krizi birbiriyle bağlantılı konular. Bu nedenle, birbirimize bir diğerinin neyi doğru ya da yanlış yaptığını söylemek yerine bu bölgede barışı nasıl tahsis edebileceğimize bakmayı ve bu insanların kendilerine yeniden bir yuva bulmalarını sağlamak için elimizden geleni yapmayı öneriyorum” dedi.