Gazete Vatan Logo

Tesla heyecanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikli oto Tesla, uzay aracı SpaceX, Hyperloop gibi çılgın projelerin yaratıcısı ünlü girişimci Elon Musk’la görüştü. ‘Türkiye’nin Otomobili’ hamlesi sonrası gerçekleşen bu buluşma, ‘Elektrikli Tesla ile iş birliği yapılır mı?’ heyecanı yarattı

Tesla heyecanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tesla ile elektrikli otomobil üreten, ‘Hedef Mars’ diyerek SpaceX ile uzaya seyahate hazırlanan ve Hyperloop ile toplu taşımada çığır açmayı planlayan Elon Musk’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Erdoğan ile ünlü Vanity Fair dergisi tarafından ‘dünyanın 1 numaralı ezber bozan insanı’ seçilen Musk’ın görüşmesinin ‘Türkiye’nin Otomobili’ni üretmek üzere atılan adımların hemen sonrasında gerçekleşmesi, büyük heyecan yarattı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Musk’ı kabulünde Türksat 5A ve 5B uydularının uzaya fırlatılmasının yanı sıra elektrikli otomobil meselesi, sürdürülebilir enerji, Tesla ve SpaceX şirketleriyle Türkiye’deki firmaların yapabileceği ortak çalışmalar hakkında görüş alışverişi yapıldığını söyledi.

Yenilenebilir enerjide iş birliği Kalın, şöyle devam etti: “Türkiye’de yapılan teknolojik yatırımları, son dönemde atılan adımları da konuştuk. Elon Musk’ın şirketi büyük bir sürdürülebilir enerji şirketi aslında. Dolayısıyla yeni nesil piller, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi konuları konuştuk. Özellikle Tesla ve SpaceX firmalarıyla Türkiye’deki firmaların yapabileceği ortak çalışmalar neler olabilir, bunlar üzerinde de görüş alışverişinde bulunuldu.”

Haberin Devamı

2040’ta Mars’ta koloni kuracak

46 yaşındaki Güney Afrika doğumlu ABD vatandaşı olan Elon Musk, çılgın projeleriyle tanınıyor. Forbes’ın hazırladığı ‘Dünyanın En Güçlü Kişileri Listesi’nde 21’inci sırada yer alan Musk’ın kişisel serveti 21 milyar dolar. Musk, dünyada milyonlarca kişinin kullandığı çevrimiçi ödeme sistemi PayPal ile adından söz ettirmeye başladı. Ancak Elon Musk, son 15 yıldır yatırımlarını internetten uzay ile yenilenebilir enerjiye yönlendirmeye başladı. 2002’de uzay araştırmaları teknolojileri geliştiren SpaceX’i yarattı. SpaceX, Dragon uzay aracıyla Mars’a ilk insanlı yolculuğunu 2024’te gerçekleştirmeyi hedefliyor. Dahinin en büyük hedefi 2040’a kadar Mars’ta koloni kurmak. Musk’ın bir diğer çılgın projesi ulaşımda devrim yapacak olan Hyperloop. Musk, 1.300 km hızla giden ‘Hyperloop’ üzerinde çalışıyor.

Haberin Devamı

Çılgın girişimci Külliye’de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Elon Musk’ın görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşmede ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesi de konuşulurken sıfırdan marka yaratan Musk, bu konudaki tecrübelerini paylaştı.
Elektrikli otoda devrim yaptı
Elon Musk’ın CEO’su olduğu, 2003’te kurulan Tesla Motors Nisan ayında piyasa değerini
45.4 milyar dolara çıkartarak köklü otomotiv devi Ford’u sollamıştı. ‘Gelecek yenilenebilir enerji ve elektrikli otomobilde’ diyen Musk, otomotiv dünyasında adeta devrim yaptı. Tesla, elektrikli otomobilde Model S ile kısa süre içinde dünyanın 1 numarası haline geldi. Şirket daha büyük kitlelere ulaşmak için 35 bin dolarlık Model 3’ü tasarladı. Tesla 2018’de piyasaya sunulacak araç için şimdiden 1.000 dolar kapora toplayarak 450 bin adedin üzerinde sipariş aldı.