Gazete Vatan Logo

Tatbikat zamanı

Türk donanması İtalyan ENI’ye ait sondaj gemisinin Rumlar için arama yapmasına bölgede tatbikat yaparak engel olmuştu. Şimdi de Amerikan Exxon’un arama yapacağı 10’uncu parsel çevresinde tatbikat ilan edildi

Tatbikat zamanı

Türk Deniz Kuvvetleri tarafından yayınlanan yeni bildirime (NAVTEX) göre Akdeniz’in uluslararası sularında Türk donanması 11-18 Mart ve 22-29 Mart tarihleri arasında ‘Türk savaş gemisi sualtı cihazı yedeklemesi’ adı altında bir tatbikat gerçekleştirecek. Bu yönde yayınlanan bildiri Yunan ve Rum basınında panik yarattı. Çünkü NAVTEX’te açıklanan koordinatlar İtalyan ENİ firmasının Türk savaş gemilerini engellemesi nedeniyle bölgeyi terk etmesinden sonra bölgede 10’uncu parselde arama yapacak olan Amerikan Exxon firmasının çalışma alanını da kapsıyor. Exxon’un bölgeye iki arama gemisi ile intikal etmesi ve doğalgaz ile petrol araması için sondaja başlaması bekleniyor. Ancak arama gemileri halen İsrail’in Hayfa limanında bulunuyor.

Münhasır bölge dışı

Daha önce Exxon’un gemilerine Amerikan 6’ncı filosunun eşlik edeceği ve koruma sağlayacağına yönelik haberler çıkınca Pentagon bir açıklama yayınlamıştı. Pentagon Avrupa Kuvvetler Komutanlığı (EUCOM) masasında görevli sözcü Johny Michael, Kıbrıs açıklarında Rum yönetiminin tek taraflı sondaj çalışmalarına katılması gündeme gelen Exxon Mobil’in durumuna ilişkin, “ABD’nin 6. filosunun Exxon Mobil’i korumak için Doğu Akdeniz’de olduğu iddiaları tamamen asılsızdır” ifadelerini kullandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı savaş gemileri KKTC’nin münhasır ekonomik bölgesi içinde bulunması sebebiyle ENI firmasına ait Saipem 12.000 gemisini engellerken, güvenlik kaynakları, 10. parselin KKTC ve Türkiye münhasır ekonomik bölgesi dışında kaldığına dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Alman gazetecilere Yunan gözaltısı

Alman ARD kanalı için çalışan iki Alman gazeteci, Türkiye-Yunanistan sınırındaki ‘yasak bölge’de Yunanistan tarafından gözaltına alındı. Der Spiegel, Alman gazetecilerin bölgede mülteci rotası konusunda haber yapmak için bulunduklarını yazdı. Alman gazetecilerin cuma günü Türkiye sınırındaki Dimetoka kasabası yakınlarında gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınanlar 33 yaşında bir erkek ve 31 yaşında bir kadın.