Gazete Vatan Logo

Taşeron İşçilerin kadro durumu için Başbakan Binali Yıldırım'dan açıklama!

Milyonlarca taşeron işçinin büyük bir merakla beklediği kadro için son durum ne? Başbakan Binali Yıldırım taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili hangi açıklamaları yaptı? İşte merak edilen soruların yanıtları ve taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili son gelişmeler...

Taşeron İşçilerin kadro durumu için Başbakan Binali Yıldırım'dan açıklama!

Taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Peki merakla beklenen taşeron işçilerin kadroya alımı ne zaman gerçekleşecek. Önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu sonra Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları ve taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili tüm detaylar haberimizde yer alıyor...

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI

Hükümet olarak tüm sorumluluklarını ve taahhütlerini yerine getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Soylu, taşeron işçilerinin yeni statüyle istihdamının adımlarının atıldığını hatırlattı.

Soylu, ''Bu mühim bir adımdır. Bu önemli bir adımdır. Burada bir yeni sistem kuruluyor. Yani sistem değişikliğine gidiyoruz. Bu taahhüdü ortaya koyarken de bu sistem değişikliğini düşünüyorduk. Bugün bu adımı atarken de değişikliği düşünüyoruz. Burada bu çalışanlarımızı bizim taahhüdümüz asıl işlerle olandı fakat yaptığımız çalışmalar, değerlendirmeler, bize gelen talepler, teşkilatlarımıza iletilenlerle elde ettiğimiz sonuçlar, hesaplar, maliyetler ve bu konuda tüm ekonomi yönetimimizin yapmış olduğu analizler neticesinde hem asıl işte çalışanlar hem de yardımcı işte çalışanları kamuda istihdam etme konusunda çok önemli bir adım attık.'' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kamuya alımlarda güvenlik soruşturmaları esas olacak

Kamuda istihdam edilecek işçilerle 3 yıllık sözleşme imzalanacağını anlatan Soylu, kamuda farklı bir sistemin başlatılmış olacağına dikkati çekti.

İstihdama yönelik çalışmaların devam ettiğini dile getiren Soylu, şunları kaydetti:

"Çalışma hayatı içerisinde bulunanlar 4/A statüsünde olacak. Çalışanlarımız hangi mali haklarla çalışıyorsa aynı mali haklarla bu sözleşmeyi imzalayacaklar. Yine önemli bir süreç daha var. 1 Kasım 2015'ten önce çalışıyor olacaklar ve halen çalışmaya devam ediyor olacaklar. İş yerinde 12 ay yani kısa sürede değil, 12 aylık bir çalışma biçimi şeklinde, kendi çalışma hayatlarını devam ettiriyor olacak. Kamuda istihdama yönelik bir sınav olacak. Bu konudaki detayları, değerlendirmeleri önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Her kamuda istihdam edilen gibi güvenlik soruşturmaları esas olacak. Burada kamuya alınan her vatandaşımız gibi kamuda istihdam edilme şartlarına uygun olacaklar. Bu konuda taahhütlerimizi yerine getirmiş olacağız. Kamuda faklı bir sistemi başlatmış olacağız. Maliye Bakanlığımız ve bizim bakanlığımız ile diğer tüm bakanlıklarımızla birlikte çalışmalar devam etmektedir. Kanun TBMM'ye sevk edildiğinde aziz milletimizle de bunları paylaşacağız. Bu konuda birçok değerlendirmeler yapılıyor. Dönem dönem söyleyeceklerimiz olacaktır."

Haberin Devamı

Soylu, bir gazetecinin "4/C'lilerle ilgili bir çalışma olacak mı?" sorusuna, "Diğer statülerle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. 4/C'lilerle ilgili memur sendikalarımız ile ciddi bir şekilde sürdürüyoruz. Geçen gün de Kamu Personeli Danışma Kurulumuzu gerçekleştirdik. Bu değerlendirmeleri kendi içimizde de sağlıklı bir biçimde yaptık. Çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye 14 yıldır bugünkü başarısını ve performansının ortaya koymuş olduğu sonucu maliye disiplinine borçludur. Biz bir gelir ve gider hesabı yapmakla mükellefiz" şeklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN AÇIKLAMALARI

Binali Yıldırım'ın Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki Taşeron İşçilerin kadroya alınması törenindeki o konuşmaları;
"Bizim inancımız şudur , Aynı işi yapıyorsa bütün çalışanların aynı şekilde muamele görmesi gerekir. Alın terini, akıl terini, üretime bu ülkenin geleceğine koyan insanların , farklı bir sınıflandırılmaya tabi tutulması asla ve asla kabul edilemez. Bu çalışma barışına da aykırıdır. Bizim inancımıza da aykırıdır. Onun için bu çarpıklığı bu yanlışı ortadan kaldırmak için hükümetimiz ortaya bir irade koydu. Ve kamudaki tüm taşeron arkadaşlarımızın devlet kadrolarına asli işlerini yapacak şekilde bir sürekli statüye getirilmeleri kamuoyuna AK Parti'nin yeni dönemdeki tahahhütüdür."
720 bin taşeron işçinin kadroya geçeceği haberi geçtiğimiz aylarda açıklandı. Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte gözler taşerona kadronun ne zaman olacağına çevrildi. Taşerona kadroda şartlar değişmese de yeni hükümetin ilk reformlarından biri çalışma hayatı ve ekonomi olacak.
Çalışma hayatıyla ilgili gündemden düşmeyen iki düzenlemede gözler 65. hükümette. Aralık ayında açıklanan “3 aylık reform” paketinde yer alan 'taşeron işçilerin kadroya alınması' ve 'kıdem tazminatı' 65. hükümet tarafından hayata geçirilecek.
TAŞERON İŞÇİLERE KADRODA SON DURUM TARİH VE ŞARTLAR
Hükümet programını açıklayan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ise konuyla ilgili olarak, “İş güvenliği ve kıdem tazminatı hususları tüm sosyal taraftarlarla görüşülerek çalışanın hak ve hukuku gözetilmek suretiyle birlikte çözüme kavuşturulacak” demişti.
TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİ
Kamuda çalışan 720 bin işçiyi ilgilendiren 'taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesi' de sırada bekleyen bir diğer önemli düzenleme.
TAŞERON İŞÇİLERİN İSTİHDAMINDA İZLENECEK METODLAR
Taşeron işçilerin istihdamında izlenecek metodlar açısından asıl iş ve yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın bütün taşeron işçileri halen çalıştıkları kurumlarda 4857 sayılı yasaya göre işçi olarak istihdam edilmesi gerektiği öneriliyor. Bu bağlamda bütün işçilerin kıdemleri ile beraber şu anki çalışma şartları ve ücretleri ile hizmet sözleşmelerinin devri yoluyla kamuda istihdam edilmeleri gerektiği ifade ediliyor.
HİZMET KALİTESİNİN ARTIRILMASINDA İZLENECEK METODLAR
Kamu hizmetlerinin kalitesinin rehavet nedeniyle düşmesinin engellenmesi ve verimliliğin artırılmasına yönelik olarak; İş sözleşmeleri en az beş kıdem yılına kadar birer yıllık belirli süreli şekilde yapılacak, ancak iş sözleşmeleri uzatılmayan işçinin de kıdem tazminatı hakkı saklı kalacak. Bu öneri son derece yerinde bir öneri olup, bir işçi sendikasından belirsiz süreli iş sözleşmesi yerine hizmet kalitesi ve performansı esas alan belirli süreli iş sözleşmesini merkeze koyan bir yaklaşım olağanüstü değerde bir öneme sahiptir.
PERFORMANS KRİTERLERİ
Bütün kamu kurumlarını bağlayacak şekilde her bir iş kolu için performans kriterleri belirlenecek. Örneğin, temizlik işlerinde her bir saatte yerler ıselak olarak silinecek vb. hizmet kalitesini önceleyen kriterler son derece önemlidir. Her bir kamu kurumunda mevcut hizmet alım sözleşmelerinde bulunan kadro sayılarına benzer norm işçi kadroları ihdas edilerek, kamuda istihdam yığılmalarının önüne geçilecektir. Bu önerilerin Hükümetin elini güçlendirecek altın kurallar olarak görülmesi gerekir.
İKRAMİYE ŞARTLARINDAN YARARLANMA HAKKI
İkramiye hakkından yararlanma şartları performansa göre olmalı
Sendikanın 6772 sayılı Kanun gereğince ödenen ikramiyelerle ilgili de önemli önerileri var. Buna göre, 6772 sayılı Kanun'dan doğrudan yararlanılmayacak, gerekli performans kriterlerini sağlayanlar faydalanacaktır. 6772 sayılı Kanun'a göre hali hazırda çalışan kamu işçisine ödenen ikramiyenin performansa göre ödenmesini işçi sendikasından duymak oldukça ilginç ve takdire şayan.
Maliyetler bakımından (mevcut çalışanların hakları korunmak şartıyla) 6772 sayılı Kanun'dan; 1- Kıdemi 1-5 yıla kadar olanlar 1 aylık, 2- Kıdemi 5- 15 yıla kadar olanlar 2 aylık, 3- Kıdemi 15 yıl yukarısı 3 aylık şeklinde, olacak şekilde yararlanacaklar ve bu süreler toplu iş sözleşmeleriyle uzatılamayacaktır. Yine yapılan öneride yeterli performansı göstermeyen işçiler en az 3 defa uyarılacaklar ve belirli şartlarda 6772 sayılı Kanun'dan doğan ikramiyelerinde kesinti yapılacak veya iş akitleri uzatılmayacaktır.

Haberin Devamı