Gazete Vatan Logo

Tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir?

Türkiye’nin 2020-2022 dönemini kapsayan üç yıllık Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) açıklanmasından sonra gözler, tamamlayıcı emeklilik sistemine çevrildi. YEP kapsamında devreye sokulacak olan tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir?

Tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir?

YEP programı, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili önemli düzenlemeler içerirken, emeklilik alanında yeni reform paketlerinin de devreye sokulacağı ifade edilmişti. Program kapsamında kıdem tazminatına yer verilmemesi, başta sendikalar olmak üzere birçok kişi tarafından ‘’kıdem tazminatı rafa mı’’ kalktı olarak yorumlandı. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ise, programda bahsedilen reform hareketlerinden biri olarak dikkat çekti. Peki, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir?

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

Yeni Ekonomi Programı’nda, kıdem tazminatı reformunu da içine alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacağı açıklandı. Açıklamanın ardından, vatandaşlar Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası’nı araştırmaya başladı. TES çalışanlara ve işverene avantaj sağlayacak mı? en çok sorulan soruların başını çekiyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin, ekonominin uluslararası sermaye hareketlerindeki oynaklığa dayalı kırılganlığı azaltacağı, reel sektörü TL cinsinden ucuz ve uzun vadeli kaynak sağlayacağı ve sermaye piyasasını derinleştireceği söyleniyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili Berat Albayrak ise, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin kişilere ek gelir oluşturacağını, böylece tasarrufların artırıp, dış finansmana bağlılığı azaltacağını belirtti.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK NASIL OLACAK?

- 2017’de başlayan otomatik bireysel emeklilik sistemi, TES haline gelecek.

- Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES’e dahil edilecek.

- Hem çalışanın maaşından kesinti olacak hem işveren hem de devlet katkı sağlayacak.

- İşverenin mevcut yükünü arttırmayacak bir katkı formülü kurgulanacak. İşsizlik fonundan katkı yapılması da masadaki seçeneklerden biri.

- TES için az maaş alandan az, maaşı yüksek olandan daha yüksek kesinti yapılacak.

- Her çalışanın bir TES hesabı olacak ve tüm kesintiler bu hesapta birikecek.

- Tıpkı kıdem de olduğu gibi çalışan istediği zaman TES’ten çıkamayacak. Kademeli çıkış hakkı tanınabilir. Çalışan, emekliliği geldiğinde sistemden çıkabilecek.

TES KİMLERİ KAPSAYACAK?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olacak. Peki kimleri kapsayacak? Yeni işe girip, emekliliği uzun olanlar TES’E ve fonlu sisteme dahil edilecek. Yaş sınırının üstünde olanlar ile emekliliğine az kalan çalışanlar ise TES’e dahil edilmeyecek.

Haberin Devamı