Gazete Vatan Logo

Suriye savaş haritası değişiyor!

Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi sonrası değişiklikler Suriye haritasına yansıdı. Rusya'nın müdahaleleri sonrası köşeye sıkışan Esad güçleri yayılma alanına kavuştu.

Suriye savaş haritası değişiyor!

Rusya'nın Suriye'den askeri birliklerini çekme kararı Cenevre görüşmeleri öncesi dünyanın gündeminde. Suriye'de 6. 5 aydır savaşan Rusya'nın güçlerini azaltma kararı, dünyada ihtiyatla karşılanıyor. Rusya'nın örtülü hedeflerini kısmen gerçekleştirmesi, çekilme kararlarından biri olarak yorumlanıyor. Esad'a elde tutabileceği kadar toprak kazandırmayı isteyen Rusya'da askeri ve mali nedenlerle barışa ihtiyaç duyuyor. Rusya Cenevre'de beklediği sonucu alamazsa, Suriye'deki operasyonlara hızla ve yeniden geri dönebilir.

SURİYE SAVAŞ HARİTASI RUSYA'DAN ÖNCE VE SONRA

Rusya'nın 6.5 ay önce Suriye'de başlattığı müdahale öncesinde Esad rejimi muhaliflerin İdlib ve Hama'dan ilerlemesile Lazkiye'de sahil şeridine doğru sıkışmıştı. Muhalifler, Halep şehir merkezinin büyük kısmını ele geçirmiş, rejim güçlerini kuzey ve batında çevrelemişti.

ESAD GÜÇLERİ HALEP, LAZKİYE VE DERA'YA İLERLEDİ

Rusya'nın müdahaleleri sonrası rejim kuvvetleri Halep, Lazkiye ve Dera illerinde önemli ilerlemeler kaydetti. Rus hava saldırıları, müdahalenin asıl hedefi olan IŞİD'i ise geriletmeyi başaramadı. PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Halep'in kuzeyine ilerlemesine ön ayak oldu. suriye savaş haritası 16 mart

Haberin Devamı


SURİYE SAVAŞI BUGÜNE KADAR KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan iç savaş, 6. yılına giriyor. 235 binden fazlası sivil olmak üzere, toplam 361 bin kişi iç savaşın kurbanı oldu. Halihazırda 180 bin kişi rejim güçlerince tutuklu durumda. Halep'te 71 bin, Şam'da 67 bin, İdlib'te 36 bin, Dera'da 28 bin, Lazkiye'de 16 bin, Deyrizor'da 8 bin 700, Hama'da 4 bin 900, Rakka'da 3 bin 200 ve Tartus'ta 340 sivil hayatını kaybetti.BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye'deki 5 yıllık iç savaş sürecinde 3,7 milyon Suriyeli çocuğun ülke içinde ya da sığınmacı olarak hayata gözlerini açtığını bildirdi.