Gazete Vatan Logo

Süleyman Şah’ta çatışma iddiası

Başbakan Binali Yıldırım, “Şunun bilinmesini istiyoruz ki tarihi haklarımız konusunda çok hassasız. Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun yeri Türkiye’nin mülküdür, orada Türkiye’nin bayrağı dalgalanacaktır.

Süleyman Şah’ta çatışma iddiası

Kısa vadede güvenlik sebebiyle burası boşaltılmış. Suriye’deki işler yoluna girdikten sonra aynen orada bu Süleyman Şah Saygı Karakolu tekrar faaliyete geçecektir” demişti. Süleyman Şah’ın bulunduğu Suriye’nin kuzeyindeki Eşme Köyü’nün güvenliği bu yüzden kritik bir hal aldı. Türk askerinin kontrolünde bulunan Yukarı Eşme’nin hemen birkaç yüz metre ötesinde ise PKK’nın uzantısı YPG’nin kontrolündeki Aşağı Eşme yer alıyor. Rudaw haber sitesinin iddiasına göre TSK’nin Eşme’de tam güvenlik sağlamak için dün alan genişletme operasyonuna YPG ateşle karşılık verdi.

İHA’lar bölgede

Türk insansız hava araçlarının da katıldığı 3 saat süren çatışmada biri üst düzey olmak üzere 7 PKK/YPG’linin öldürüldüğü iddia edildi. YPG tarafı ise, ‘Eşme’yi işgale kalkan TSK’dan iki askeri öldürdük’ açıklaması yaptı. Can kayıplarının YPG tarafından bir zırhlı aracın geçişi sırasında bomba patlatılması sonucu oluştuğu iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

Türbenin bulunduğu Karakozak Köyü 13 Mart 2014 tarihinde DEAŞ kontrolüne geçince, 22 Şubat 2015 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri bölgede ‘Şah Fırat’ isimli bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyonda türbede bulunan Süleyman Şah’ın naaşı ve diğer manevi değeri bulunan eşyalar alındıktan sonra türbe ve yakındaki karakol patlayıcılarla havaya uçuruldu. Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu ise, 2015 yılında Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi’nin karşısında, sınıra yakın Suriye’nin Eşme Köyü’nde kuruldu. Süleyman Şah Türbesi’nin ilk yeri olan Caber Kalesi ise 6 Ocak 2017 tarihinde ABD koalisyon güçlerinin hava desteğiyle YPG tarafından DEAŞ’tan alındı.

Haberin Devamı