Gazete Vatan Logo

Sözcü’nün sahibi için 30 yıl hapis istemi

Sözcü Gazetesi’nin sahibi Burak Akbay ile muhabirleri Gökmen Ulu, Mediha Olgun, Yonca Yücekaleli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Burak Akbay için 30 yıla kadar hapis istenirken iddianame ‘Sözcü Erdoğan’ı buldu’ haberi üzerine kuruldu

Sözcü’nün sahibi için 30 yıl hapis istemi

İstanbul Cumhuriyet savcısı Asım Ekren tarafından hazırlanan Sözcü Gazetesi’ne yönelik iddianamede bir numaralı şüpheli gazetenin sahibi Burak Akbay gösterildi. Akbay hakkında “Silahlı terör örgütü yönetme” ve “örgüt propagandası” yapma suçundan 16,5 yıldan 30 yıla kadar hapis istendi. Diğer şüphelilere ise “Silahlı Terör Örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlarından 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

‘Kaynak aynı’ iddiası

İddianamede bilirkişi raporunda kapatılan Zaman Gazetesi ile Sözcü Gazetesi’nin benzer mizanpaj ve aynı dil ile eş zamanlı haber yaptığı, kişilik hakkı ihlali olarak düşünülebilen tapelere birlikte yer verdikleri, Sözcü gazetesinin, FETÖ’nün sosyal medya hesaplarından faydalandığı belirtildi. İddianamede 17-25 Aralık döneminde gazetenin sosyal medya hesaplarından ‘fuatavni’ hesabı başta olmak üzere örgüte yakın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımların yayıldığı, gazetenin resmi hesabından retweetlendiği ifade edildi.

Haberin Devamı

‘Eleştirmeleri değiştirmez’

İddianamede, gazetenin çalışanlarının ve yazarlarının FETÖ’yü ağır derecede eleştirmeleri, hatta karşılıklı olarak birbirlerine hukuk davaları açmaları ya da yeri geldiğinde şikayet mekanizmasını devreye sokmaları, aralarında anlaşma-bağlantı anlamına gelmeyeceği kaydedildi.

‘Borcu silindi’ iddiası

İddianamedeki MASAK raporunda Burak Akbay’ın banka hesaplarına 2011-2016 yılları arasında havale ve EFT olarak gelen 123 Milyon 456 Bin TL para girişi olduğu tespit edildi. Toplamda 49 Milyon 373 Bin TL’nin para çıkışı olduğu belirlendi. Akbay’ın 2015 yılında hesap hareketlerinde gerçek bir işleme dayandığına dair bir emare olmadığı, paranın karşılıklı transfer edildiği görüntüsü verilerek Burak Akbay’ın Sözcü Gazetesi’nin bağlı olduğu Estetik Yayıncılık A.Ş. kayıtlarında görülen 11 Milyon 954 bin TL’lik borcunun sıfırlandığı, Akbay’a aktarılan paraların izini kaybettirmek için ve işlemlere yasal kılıf uydurmak amacıyla hareket edildiği belirtildi. 31 Aralık 2015 tarihli bilançoda 34 Milyon 761 Bin TL paranın şirket ortağına aktarılarak gizlenmeye çalışıldığı anlatıldı. İddianamedeki bilirkişi raporunda ise Akbay’ın 2011-2016 yılları arasında bir kısım havalelerin yüksekliğinin dikkat çekici olduğu, gazetecilik faaliyeti dışında gelirinin olmaması halinde söz konusu parasal durumun örgütle ilişkili olup olmadığı yönünde bir sonucu ulaşılamadığı ancak araştırmanın yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Erdoğan Marmaris’te’ haberi FETÖ’ye yardım sayıldı

İddianamede Burak Akbay’ın FETÖ/ PDY’nin amaçları, bilgi ve talimatları doğrultusunda Sözcü Gazetesi’ni faaliyete geçirdiği anlatıldı. Bekir Gökmen Ulu ve Mediha Olgun’un, henüz darbe girişimi kapsamında darbecilerin kışlalarından çıkmadan Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu yeri haberlerinin içinde geçirdiklerinden bahsedilen iddianamede, iki şüphelinin bu hareketleriyle silahlı terör örgütü FETÖ/ PDY’nin içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bu örgüte bilerek-isteyerek yardım ettikleri dile getirildi. Sözcü yazarı Soner Yalçın, söz konusu haberin detaylarını yazısında şöyle anlatmıştı:

Haberin Devamı

“Erdoğan’ın Marmaris’te olduğunu tüm Marmaris halkının bildiğini” ve “darbe girişimi gecesi otel bahçesinde yaptığı ilk açıklamayı da yine Sözcü’nün internet sitesinin yayınladığını” belirten Soner Yalçın’ın yazısı şöyle: İşin aslını anlatayım: “Erdoğan’ın, İçmeler Mahallesi’nde, işadamı Serkan Yazıcı’ya ait otelin içindeki ultra lüks villada tatil yaptığını öğrendi. Aslında… Bunu ilçede bilmeyen yoktu. Otelde konaklayan turistler civardaki lokantacılara söylemişti ve bu kulaktan kulağa yayılmıştı. Ve hatta… Otelde kalanlardan kimileri bu haberi sosyal medyada paylaşmıştı; hem de 11 Temmuz gününden itibaren beş gün boyunca! Paylaşımların çoğunda serzeniş vardı. Örneğin, bir turist; ‘Tatil zehir oldu’ yazmıştı!”