Gazete Vatan Logo

Sonu benzemesin!

Diplomasi tarihinin unutulmayacak olaylarından biri...

BM’ye seslenen İsrail Başbakanı, “İran’a kırmızı çizgi getirmeliyiz” diyerek, üzerinde bir bomba şeması olan kartona kırmızı kalemle çizgi çekti. Bu sahne, 2003’te ABD Dışişleri Bakanı Powell’ın BM’yi Irak işgaline ikna etmeye çalıştığı konuşmayı akılları getirdi.

Başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere Batı ülkelerini İran’a yönelik bir saldırıya ikna etmeye çalışan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, diplomasi tarihinin unutulmayacak olaylarından birine imza attı. New York’ta yapılan BM Genel Kurul toplantısında kürsüye çıkan Netanyahu “Nükleer İran’a dur demek için süre çok çabuk doluyor. İran’a yönelik yaptırımlar yeterli değil. Uluslararası toplum bir an önce İran’ın önüne kırmızı bir çizgi koyması gerekir” dedi. İsrail Başbakanı bunları söylerken, elinde tuttuğu bomba şemasının üzerine kırmızı kalemle çizgi çekti.

‘Bombayı yaza yaparlar’

Netanyahu’nun gösterdiği nükleer bomba şemasında, alt bölümde bombanın ilk kademesi için gerekli olan yüzde 70 uranyum zenginleştirmesinin tamamlandığını, İran’ın yüzde 90’a ulaşabilmek için ikinci aşamaya başladığını belirtti. Bu aşama tamamlandığında gelinecek noktayı elindeki bomba şemasında yüzde 90’ın üzerini kırmızı kalemle çizerek gösteren Netanyahu, “İşte burada uluslararası toplum olarak kırmızı bir çizgi çizmemiz gerekiyor. Kırmızı çizgiler savaş çıkarmak için değil, kırmızı çizgiler savaşı engellemek içindir. Tahran en geç önümüzdeki yaz atom bombası yapmak için gerekli olan uranyumu üretecektir. İsrail ve ABD’nin ortak hedefi, atom bombasına sahip bir İran’ı engellemektir. İran’la El Kaide bana göre aynı noktada. Ha bu silahlar dünyanın en tehlikeli terörist rejiminin elinde olmuş ha dünyanın en tehlikeli terörist örgütünde olmuş” diye konuştu.

‘Saldırı 2013’te’ yorumu

Netanyahu’nun, ABD Başkanı Barack Obama’ya yönelik beklenenin aksine daha yumuşak bir ton ile “Başkan’ın bulunduğu pozisyonuna ülkemdeki herkes gibi ben de saygı duyuyorum” ifadesi İsrail liderinin İran’a yönelik olası bir askeri operasyon için istediği kırmızı çizginin tarihi ABD başkanlık seçimleri yüzünden 2013 başları hatta yaz ortaları olabileceği olarak yorumlandı.

Powell pişman olmuştu

İsrail Başbakanı’nın sunumu, Irak işgali öncesi 2003 yılında dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın yaptığı sunumu akıllara getirdi. Irak’ın kitle imha silahları ürettiğini iddia eden Powell, iddiasını desteklemek için çeşitli çizimler kullanmıştı. Powell’ın bu iddiaları Irak’a yapılan askeri müdahalenin meşrulaştırılması konusunda büyük rol oynamıştı. Powell, yıllar sonra, kendisinin de yanıltıldığını iddia ederek, söylediklerinin yanlışlar içerdiğini itiraf etmişti.

‘Nazi selamı’ kızdırdı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma sırasında çekilen onlarca kare arasından biri, İsraillileri çok kızdırdı. Netanyahu sağlık teknolojisi alanında ülkesinde yaşanan gelişmeleri anlatırken çekilen fotoğraflarında sanki ‘Nazi selamı’ veriyormuş gibi göründü. Dünyanın en önde gelen ajansları Reuters ve AP de bu görüntüye abonelerine servis etti. Ancak İsrail basını bu ajanslara büyük tepki gösterdi. ABD’nin en önemli Yahudi lobisi kuruluşlarından ADL‘nin Başbakanı Abe Foxman da “Böyle bir şey olduğuna inanamıyorum. Bu çirkin, rahatsız edici ve saldırganca” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı