Gazete Vatan Logo

Son dakika... Myanmar ile Bangladeş anlaştı

Myanmar ile Bangladeş Arakanlı Müslümanlar'ın evlerine geri dönmeleri konusunda anlaştı. Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşayan 600 bin Arakanlı Müslüman, Myanmar ordusunun saldırılarından Bangladeş'e kaçmıştı.

Son dakika... Myanmar ile Bangladeş anlaştı

Reuters haber ajansının geçtiği sıcak gelişmeye göre Bangladeş ve Myanmar Arakanlı Müslümanar'ın ülkelerine geri dönmesi konusunda bir anlaşmaya imza attı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 15 Kasım'da Myanmar'a yaptığı geziyi dün yazılı bir açıklamayla değerlendirmişti. Tillerson yaptığı açıklmada Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı şiddeti ilk kez etnik temizlik olarak nitelendirmiş, katliamlardan sorumlu olanların yargı önüne çıkarılması gerektiğini söylemişti.

Myanmar ziyaretinde Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii de dahil üst düzey yetkililerle ülkedeki son durumu görüştüğünü kaydeden Tillerson, insani krizin bir an önce sona ermesi gerektiğini açıklamıştı.

BM'nin 'etnik temizlik' tepkisi

ABD'den yeni gelen tepkiyi Birleşmiş Milletler (BM)11 Eylül'de yerine getirmişti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, 11 Eylül'de Cenevre'de yaptığı konuşmada Myanmar ordusunun Arakan'daki operasyonlarını "tam bir etnik temizlik örneği" olarak tanımlamıştı.

Haberin Devamı

25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman öldü

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele idiasıyla Arakan'da düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman öldürüldü.

Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak belirlenemiyor.

600 bin Arakanlı Bangladeş' e kaçtı

Saldırılarda 300'e yakın Arakan köyü yok edilirken 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı. On binlercesi de Bangladeş'e kaçmanın yolunu arıyor.

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık iki milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken saldırılardan kaçış nedeniyle bu rakam zamanla 350 binin altına düştü.