Gazete Vatan Logo

Son dakika! İstanbul Silivri'de art arda depremler

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul Silivri açıklarında saat 14.03'te 3.8 büyüklüğünde depremin meydana geldiğini duyurdu. AFAD'dan depremle ilgili yapılan açıklamada, "26 Eylül'de Silivri açıklarında oluşan 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrası artçı depremlerin sayısı 314'e ulaşmıştır" ifadesi kullanıldı. Kandilli Rasathanesi'nde yer alan bilgilere göre, saat 17.28'de Silivri açıklarında 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Son dakika! İstanbul Silivri'de art arda depremler

AFAD Deprem Bilgilendirme Servisi'nden yapılan açıklamaya göre, saat 14.03'te Marmara Denizi'nde 3,8 büyüklüğünde meydana gelen deprem, bölgede hissedildi. Denizde meydana gelen deprem, Silivri'ye 21,45 kilometre uzaklıkta ve 12,23 kilometre derinlikte yaşandı.
İSTANBUL'DA PEŞ PEŞE DEPREMLER
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İstanbul Silivri'de bir depremin daha meydana geldiğini duyurdu. 17.28'de olan depremin büyüklüğü 3.0, derinliği ise 8.1 kilometre olarak ölçüldü.
AFAD ARTÇI SAYISINI AÇIKLADI
AFAD, sosyal medya hesabından, "26 Eylül'de Silivri açıklarında oluşan 5,8 büyüklüğündeki deprem sonrası artçı depremlerin sayısı 314'e ulaşmıştır" açıklamasını yaptı.

KANDİLLİ RASATHANESİ MÜDÜRÜ: BİR SONA DOĞRU YAKLAŞIYORUZ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İstanbul'da önceki gün meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından basın toplantısı düzenleyerek depremle ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Özener, "Depremin kaç büyüklüğünde olacağı, ne zaman olacağı ya da olmayacağı konularının halk önünde konuşulmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Vatandaş şunu bilecek, Marmara Denizinde tarihsel depremler var. Ülkemiz dinamik. Her sene 2,5 santim batıya doğru kayıyor Anadolu plakası. Buradan bir enerji birikiyor ve bu enerji bir gün dışarıya çıkacak. Ne zaman çıkacağını bilemiyoruz ama bir sona doğru yaklaşıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Haberin Devamı

DEPREM UZMANI UYARDI

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tekin Yürür, İstanbul'da 5.8 büyüklüğündeki depreme neden olan Kuzey Anadolu Fayı'nın, Bingöl Karlıova'dan başladığını, Yunanistana kadar uzandığını ve uzunluğunun 1500 kilometre olduğunu belirtti. Yürür, İstanbul'da 5.8'lik depreme ilişkin "Bu depremin olduğu kesimde sismik bir boşluk meydana geliyor. O sismik boşluk mutlaka dolacak. Bu sismik boşluk dolduğu zaman İstanbulumuza riskli bir hareket getirecek" diye konuştu.
Kuzey Anadolu Fayı'nın çalışan aktif bir fay olduğunu kaydeden Yürür, "Devam deprem üretebilecek bir fay. Bir kolu da Marmara Denizi'nden geçiyor. Birkaç kolu var. Marmara Denizimizde depremler üretmiş ve üretecek olan fay kırıkları var. Bu fay, deprem üretecek kollara ayrılır. Bunlardan biri de Marmara Denizi'nin içinden geçer. Bu büyüklükte depremler olabilir. Bu deprem büyük bir şeyi tetikler mi? Bunu söyleme imkanımız şu anda yok" dedi.
"İSTANBUL'DA RİSK YARATABİLİR"
Tarihte en şiddetli depremin 1939 yılında meydana gelen 8 büyüklüğündeki Erzincan depremi olduğuna işaret eden Yürür, "Kuzey Anadolu Fayı, o büyüklükteki depremleri üretebilir. Son depremler sığ depremler. Yani yeryüzüne yakın yaşanan depremler. Depremin yeryüzüne yakın olması durumunda yayılan enerji daha fazla hasar yaratır. Son depremler sığ depremler. İstanbul'a doğru kayarsa İstanbul'da risk yaratabilir. Olabilecek bir depremin büyüklüğü 8'i bulmaz. Bunun üzerinde çalışan insanlar, 7 civarında büyüklükler bekliyorlar" diye konuştu.
İSTANBULLULAR GECEYİ DIŞARIDA GEÇİRDİ
Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle bazı İstanbullular, bu geceyi de parklarda ve sahilde geçirmeyi tercih etti. Güngören'de bulunan 15 Temmuz Şehitler Parkı'na gelenlerin bir kısmı gecenin ilerleyen saatlerinde evlerinin yolunu tuttu ancak bazılarının geceyi parkta kurdukları çadırlarda geçirdikleri görüldü. Bakırköy sahilde ailesiyle çadırda kalan Esma Ölçer, "Korktuğumuz için dünden beridir dışarıda kalıyoruz. Endişemiz henüz bitmedi. Bu geceyi de sahilde, çadırda geçirmeyi düşünüyoruz." dedi. Zeytinburnu sahilde kurdukları çadırda kalan İrem Taşpınar ise "Deprem korkumuz geçmedi. Geçecek gibi de görünmüyor. Dün arabada kalmıştık, bu gece de çadırda kalmayı düşünüyoruz." diye konuştu. Geceyi dışarda geçirmeyi tercih eden az sayıda vatandaş nedeniyle polisin çevrede güvenlik nöbeti sürüyor.
DEPREM ÇANTANIZ HAZIR OLSUN
İstanbul’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası vatandaşlar bir yandan acil toplanma alanlarını araştırırken, diğer taraftan deprem çantası oluşturmaya başladı. Gelecek bir deprem öncesi tedbirli olmak adına evde, iş yerinde, okulda deprem çantası bulundurmak hayat kurtarıcı olabilir.
Deprem çantası hazırlarken öncelikle kişisel ihtiyaçlarınızın bulunduğu bir liste hazırlamanız gerekmektedir. Çanta kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulunmalı ve sürekli güncellenmelidir.
Deprem çantası oluşturulurken sorumlu olduğunuz kişinin (bebek, yaşlılar, engelliler) de gerekli ihtiyaçlarının karşılandığı ayrı bir deprem çantası da hazırlanmalıdır.
Afed sonrası, acil ihtiyaçlarınızı temin edebileceğiniz yerlere ulaşmak zor olacağından, çantanızda yiyecek, içecek ve hafif yaralanma riskine karşı tıbbi yardım malzemeleri de bulunmalıdır.
İSTANBUL'UN DEPREM HARİTASI! İŞTE EN GÜVENLİ SEMTLER
İstanbul’da yaşanan son deprem, tüm ilçelerde şiddetli bir şekilde hissedilince, Tükiye’nin deprem haritası da merak edilmeye başlandı. 17 Ağustos 1999 depremi hala hafızalardaki yerini korurken, İstanbullular son depremle, İstanbul’un depreme hazır olup olmadığını araştırıyor. En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye’nin deprem haritası güncellenerek 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. AFAD koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversitelerive Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi yapıldı. İstanbul'daki güvenli semtleri öğrenmek için aşağıdaki haberi okuyabilirsiniz.

Haberin Devamı